Wiki Live 2016 - konferencija urednika Wikipedie

Vikimedija Srbije organizuje drugu po redu lokalnu konferenciju urednika Vikipedije - Viki Lajv, 14. i 15. maja u Startit centru.

Zvanično press saopštenje

Cilj konferencije je okupljanje i upoznavanje urednika Vikipedije na srpskom jeziku, kao i svih onih koji žele da podrže ideju o jednakom pristupu znanju i obrazovanju.

Učesnici konferencije imaće priliku da kroz dvodnevni program diskutuju o trendovima na Vikipediji, slobodnim licencama, podacima koji se koriste za umrežavanje Viki projekata, ali i o uključivanju žena u uređivanje Vikipedije. Svoja iskustva će podeliti Viki-ambasadori koji šire ideje o slobodnom znanju na fakultetima u Beogradu, Kragujevcu i Vranju, kao i gosti iz Bugarske, koji će govoriti o izazovu pisanja 100 članaka u 100 dana, dok će kolege iz Makedonije predstaviti saradnju Vikipedije na makedonskom jeziku sa pozorištima iz ove zemlje. Vikipedijanci iz Republike Srpske predstaviće kako funkcioniše Viki zajednica u ovom delu regiona.

Govoriće se i o drugim projektima kao što su Vikirečnik, Vikivrste, Vikiknjige, Vikicitati, Vikivesti, Vikiverzitet, ali i o uspešnoj saradnji Vikimedije Srbije sa institucijama kulture poput Istorijskog arhiva Beograda, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Pozorišta na Terazijama, Pozorišta Boško Buha, Svetske organizacije pantomimičara...

Na VikiLajv-u moći će da se čuje i kako od Vikipedije može nastati knjiga sa pitanjima za kvizove, na koji način bibliotekari Srbije učestvuju u kreiranju ove onlajn enciklopedije, ali i kako su mladi iz Jablaničkog okruga rešili da svoje slobodno vreme posvete Vikipediji. Paralelno sa ovim sesijama, biće održana i dva uređivačka maratona. Na Vikipediji na srpskom jeziku pisaće se članci o zaštićenim prirodnim dobrima, kao podrška aktuelnom foto-konkursu „Viki voli Zemlju”, dok je drugi maraton rezervisan za članke o najigranijim predstavama Pozorišta na Terazijama.

Program konferencije možete pogledati ovde.

Ulaz je slobodan.