Vivotek IP8161

Ovo je vrlo dobra IP kamera sa fiksnim postoljem koja pokriva dosta široki ugao i predviđena je za unutrašnju upotrebu. Koristi 2MP CMOS senzor i odličnu optiku, i može da snima u gotovo svim uslovima osvetljenosti, čak i u mraku zahvaljujući IR filteru. Podržava H.264 protokol, što nije tako česta osobina.

U nastavku prikaza Vivotek opreme na redu je IP8161 kamera. Ovaj model spada u profesionalnu seriju kamera koja kombinuje kvalitetan senzor rezolucije 2MP, odličnu optiku i podršku za višestruki streaming, uključujući i H.264 protokol. Ova kamera je zgodna za upotrebu na većem, otvorenom prostoru, gde je potrebno pratiti i detalje kao što su lica i registarske tablice. Iako ovaj model kamere nema ugrađene IR lampice, postoji IR-cut filter koji će pomoći da se slika prati i noću, a posebno je interesantno da podržava C i CS sistem dodatnih objektiva, tako da se funkcionalnost kamere može i dodatno unaprediti. Jedna od vrlo interesantnih stvari u vezi ove kamere je i BNC video izlaz za povezivanje se nekim analognim monitorom, što se u nekim slučajevima može pokazati vrlo praktično.

Ključne karakteristike

  • Senzor rezolucije 2MP
  • Objektiv odličnog kvaliteta
  • Podržani H264, MPEG-4 i MJPEG simultani streaming, 3GPP za mobilne uređaje
  • Ugrađen mikrofon, čitač SD kartica, BNC video izlaz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/3.2" CMOS, rezolucija 1600x1200 piksela (2MP)
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN
  • Video kompresija: H.264, MPEG-4&MJPEG simultani streaming, streaming preko UDP, TCP, HTTP or HTTPS protokola, 3GPP
  • Objektiv kamere: f = 3 - 8 mm, F 1.2, IR-cut filter
  • Podržani mrežni protokoli: IPv4, TCP/IP, HTTP, UPnP, RTSP/RTP/RTCP, IGMP, SMTP, FTP, DHCP, NTP, DNS, DDNS i PPPoE
  • Dimenzije: 154x72x62 mm
  • Dodatno: 802.3af Power-over-Ethernet (max. 8W potrošnje), integrisani mikrofon i priključak za eksterni, audio out, SD/SDHC slot, C ili CS sistem za montažu objektiva

Vivotek IP8161

Model IP8161 je nešto većih dimenzija i deluje kao ozbiljna IP kamera sa fiksnim postoljem. Sa dimenzijama od 154x72x62 mm ne spada baš u kompaktnije modele koji se lako mogu uklopiti u okruženje. Ova kamera je predviđena za korišćenje u zatvorenom prostoru, i horizontalno hvata ugao od 35.2° do 90.7°, što je dosta široko polje. Koristi se 1/3.2" CMOS senzor rezolucije 2MP, dok samu kameru pokreće Linux operativni sistem sa 128MB ROM i 256MB RAM memorije. Objektiv je prilično dobar (f=3 ~ 8 mm, F 1.2), sa IR filterom koji će pomoći da se kadar može videti i noću. Ono što senzor veće rezolucije omogućava je podržano ePTZ tehnologijom koja dozvoljava korisnicima da odaberu detalj iz kadra i uvećaju ga kako bi dobili što jasnije detalje.

Pored MPEG-4 i JMPEG video protokola, podržan je i H.264 koji uz nešto veći nivo kompresije (ali i dalje odličnu sliku) daje manji protok odnosno štedi bandwidth. Kao i kod svih modela kamera koje smo već testirali, podržan je i 3GPP protokol koji omogućava streaming na mobilne uređaje. U pakovanju se dobija adapter za napajanje, no podržan je i Power-over-Ethernet koji preko mrežnog interfejsa isporučuje neophodnu snagu od maksimalno 8W. Maksimalna rezolucija jeste 1600x1200 piksela, no u tom slučaju se može dobiti samo 15fps-a, dok se u 1280x720 piksela može izvući celih 30fps-a. Zanimljivo je da pored prekidača za Pal i NTSC video sistem postoji i BNC video izlaz, što će biti korisno onima koji imaju nešto starije monitore za video nadzor.

Rezime

Kao i ostale Vivotek kamere, i ovaj model će detektovati pokušaje da se prekine snimanje i utiče na sliku, a u kombinaciji sa konektorima za eksterne senzore i alarm, odlično se može uklopiti u već postojeći sistem za nadzor. Najbitniji je kvalitet slike, a u ovom slučaju tu nema mesta za bilo kakve zamerke pošto se dobija slika prilično vernih boja i sa dosta dobrim detaljima. Cene IP kamera za video nadzor nisu male, ali kada se pogleda spisak podržanih opcija i mogućnosti, Vivotek IP8161 ne deluje precenjeno, već naprotiv, kao kamera koja potpuno opravdava svoju cenu.

Conclusion

Like other VIVOTEK cameras, this model will detect attempts to stop recording and impact on the image, in combination with connectors for external sensors and alarm it can be combined in the existing surveillance system. The most important thing is the image quality and in this case, there is no room for any objections because the picture provides true colors with many details. Prices of IP surveillance cameras are not affordable at all, but when you look at the list of supported features and capabilities, VIVOTEK IP8161 does not seem overpriced, but on the contrary, as camera that fully justifies its price.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 540€

Mikro Princ ustupio: Vivotek IP8161
zvanični sajt: mikroprinc.com