Veštačka inteligencija i mašinsko učenje omogućavaju zaposlenima u IT sektoru da iskuse prednosti proaktivnog održavanja

Kompanija Veritas Technologies, svetski tržišni lider u domenu zaštite kompanijskih podataka i softverski definisanih skladišta podataka, danas je objavila pokretanje novog rešenja pod imenom Veritas Predictive Insights, a koje primenjuje algoritme veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) kako bi omogućila proaktivnu zaštitu koja je uvek uključena.

Koristeći šifrovane podatke o događajima koje je godinama prikupljala od više hiljada Veritas uređaja, na oblaku zasnovan AI/ML sistem u srcu rešenja Veritas Predictive Insights, nadgleda zdravlje sistema, otkriva potencijalne probleme i stvara proaktivne korektivne mere pre nego što se desi problem. Predictive Insights takođe unapređuju dostupnost Veritasovih proizvoda i zadovoljstvo klijenata tako što im pomažu da smanje neplanirane prekide u radu, pruže kraće vreme otklanjanja greške, kao i da im sveukupno snize troškove posedovanja.

Konstantno promenljivi zahtevi poslovanja stavljaju veći značaj na čuvanju, upravljanju, pristupanju i zaštiti podataka. Ali kompanije danas moraju i da obave ove zadatke uz istovremeno izbegavanje neplaniranog održavanja, obezbeđivanje najmanjeg mogućeg vremena nedostupnosti i ispunjavanje prihvaćenih SLA odredbi o nivou usluge koja se pruža klijentima. Ovo najnovije rešemka iz Veritasa odgovara na rastuću potrebu klijenata da im se pojednostavi upravljanje podacima i infrastrukturom, istovremeno smanjujući rizike i troškove koji proizilaze iz nedostupnosti usluga i onemogućenog pristupa kritičnim poslovnim podacima.

Veritas Predictive Insights obrađuju milione događaja, pružajući IT administratorima opciju za izbegavanje zamora i pada pozornosti, tako što će se usresređivati samo na značajne incidente.

“Posedovati konzistentno dostupne IT sisteme je dobilo na važnosti u organizacijama koje su odgovorne za upravljanje, analiziranje i zaštitu sve veće količine podataka svakog dana,” rekao je Dejvid Noj, potpredsednik i generalni menadžer za upravljanje proizvodima i za savezništva u kompaniji Veritas. “Ove nove tehnologije iskorišćavaju snagu veštačke inteligencije i kontinuirane ML modele da omoguće predvidive analitičke izveštaje zaposlenima u IT-u. Administratori onda mogu da proaktivno podržavaju i umanje efekte širokog spektra potencijalnih problema, pre nego što se oni dese, da reaguju mnogo brže i da primene rešenje problema koje će ih najmanje koštati.”

Omogućavanje analitičkih uvida u mnoštvo različitih potencijalnih problema Veritas Predictive Insights omogućavaju pretplatničke usluge podrške, poput proaktivnog održavanja, predviđanja performansi i kapaciteta, kao i provere usaglašenosti. Usluge su proizvod rada veštačke inteligencije i kontinualnih ML modela koji primenjuju bazu podataka koja je godinama prikupljana iz više desetina hiljada korisničkih instalacija Veritasovih rešenja. Kombinovana sa unosima iz realnog sveta od strane servisera, Veritasova AI/ML mašina isporučuje prediktivne uvide u korisničko okruženje, ishodujući proaktivnim preprorukama i akcijama da se poboljšaju njihove poslovne operacije.

“Današnji napredak u mašinskom učenju koji se oslanja na statistike da bi omogućilo IT sistemima da “uče” od podataka, a bez potrebe za eksplicitnim programiranjem, može biti korisno organizacijama da otkriju potencijalne probleme i preduzmu korektivne mere veoma brzo,” rekao je Kristof Bertrand, stariji analitičar za zaštitu podataka u ESG-u. “Veritas Predictive Insights je jedno takvo rešenje koje može pomoći korisnicima da smanje rizike i troškove koji su u vezi sa prekidom rada i pristupa kritičnim podacima, te da poboljšaju svoju operativnu efikasnost.”

Mogućnost “Uvek uključeno” u sklopu Veritas Predictive Insights rešenja omogućava inteligentno, na podacima zasnovano donošenje odluka i optimizovanih usluga, pobrinuvši se da klijenti imaju poboljšano korisničko iskustvo, koje je brzo, proaktivno i može se dobiti “na recept”.

Korisnici Veritasovih uređaja koji imaju ovu automatsku podršku uključenu, mogu najbolje iskoristiti prednosti Veritas Predictive Insights-a već sada i postići veću vraćenu vrednost na investicije u svoje uređaje, kao i smanjenje troškova u vezi sa nedostupnošću usluga.

Kada korisnik omogući automatsku podršku na Veritasovom uređaju, telemetrijski podaci se stalno prikupljaju i obrađuju od strane AI/ML mašine, stvarajući ocenu pouzdanosti sistema (SRS) za svaki od uređaja. Generisane informacije su vidljive preko kontrolne table i mogu ih koristiti serviseri Veritasovih uređaja, a dostupne su i klijentima. Na osnovu SRS-a i detalja koji stoje u njegovoj pozadini, timovi za podršku i brigu o korisnicima mogu preduzeti proaktivne akcije na koje upućuje analitika. To podrazumeva od notifikacije da se instalira zakrpa, do slanja tima za podršku i sprovođenja prepisanih usluga na terenu.

Veritas Predictive Insights je već danas dostupno rešenje na Veritas NetBackup uređajima i biće dostupno na Veritas Access i Flex uređajima u predstojećim tromesečjima.