Transcend čitači memorijskih kartica

Ovo su tri modela čitača memorijskih kartica, dva kompaktna i jedan pune veličine. Podržavaju veliki broj različitih formata kartica, ali ne i Compact Flash i xD. Ako ovo nije problem, cena i dizajn kao i brzina će svakako učiniti svoje i najbolje ih preporučiti.

Transcend je poznato ime u svetu memorije, a proizvodni program je prilično bogat. Mi ovoga puta predstavljamo čitače memorijskih kartica koji predstavljaju veoma praktične periferije bez obzira da li hoćete da prebacite fotografije,muziku ili nešto treće sa računara ili na računar. Postoji puno različitih formata memorijskih kartica, a samim tim postoje i čitači koji podržavaju manji ili veći broj tih formata. Od modela koje predstavljamo je tu minijaturni TS-RDS2 koji podržava samo MicroSD kartice i može biti zanimljiv korisnicima koji imaju mobilne telefone koji podržavaju taj format, TS-RDS1 koji podržva čitavu paletu SD i MMC kartica i za kraj TS-RDM1 koji podržava ukupno 14 različitih formata.

Ključne karakteristike

  • Svi modeli koriste brzu USB2.0 vezu
  • Modeli TS-RDS1 i TS-RDS2 su vrlo kompaktnih dimenzija
  • Podržan je veliki broj različitih formata memorijskih kartica

Utisak kvare

  • Ništa specijalno

Specifikacija

Transcend TS-RDS1 - Podržani formati: SD, SDHC, MiniSD, MicroSD (uz poseban adapter), MMC, MMC Plus, RS-MMC, MMCmobile, MMCmicro (uz poseban adapter)

  • Interfejs: USB 2.0

    Transcend TS-RDS2 - Podržani formati: MicroSD

  • Interfejs: USB 2.0

    Transcend TS-RDM1 - Podržani formati: SD, SDHC, MiniSD, MicroSD (uz poseban adapter), MMC, MMC Plus, RS-MMC, MMCmobile, MMCmicro (uz poseban adapter), Memory Stick, Memory Stick Pro/Duo/Pro Duo/MagicGate/MagicGate Duo, Memory Stick PRO (High Speed)/ DUO (High Speed), Memory Stick Micro (M2)

  • Interfejs: USB 2.0

Transcend čitači

Model Transcend TS-RDS2 je u stvari više adapter nego regularni čitač memorijskih kartica, pa su stoga i njegove dimenzije minijaturne. Kako bi bio što praktičniji, na njega je integrisan USB konektor, pa vam dodatni kabl neće ni trebati. MicroSD kartice uglavnom koriste noviji mobilni telefoni za skladištenje podataka, a činjenica je da većina tih telefona ne ostvaruje USB2.0 vezu pune brzine. Ovo možda nekome i ne zvuči posebno bitno, ali kako su kapaciteti ovih kartica veliki, kopiraje celokupnog sadržaja može i da potraje. Upravo se ovde pokazuje potreba čitača kartica, a TS-RDS2 koristi USB2.0 i to na punoj brzini. Veoma je malih dimenzija i vrlo zgodan za prenošenje.

Srednja kategorija pripada modelu TS-RDS1 koji bi najbolje mogli opisati kao prelazni model između adaptera i čitača kartica. U stvari, on izgleda kao RDS2 na steroidima. Šalu na stranu, kako podržava MMC i SD formate u svim mogućim manje i više egzotičnim verzijama. Ovaj model će verovatno biti zanimljiv vlasnicima uređaja koji primaju SD i MMC kartice. Kao i manji brat, TS-RDS1 nema klasičnu USB utičnicu već USB konektor, pa je prilično zgodan za nošenje, a kako podržava puni USB2.0 standard, kopiranje 2 ili 4GB neće biti tako dugačak proces.

Poslednji na listi je TS-RDM1 koji predstavlja 14 u 1 čitač kartica. On je već standardnih dimenzija i sa jedne strane ima mini USB utičnicu, a sa druge strane otvori za impresivan broj SD, MMC i Memory Stick kartica i njihovih raznovrsnih verzija. Moramo priznati da je pomalo retkost videti čitač koji prepoznaje ovoliko formata, a da Compact Flash i xD nisu među njima. Bilo kako bilo, oni korisnici koji imaju potrebu za nekim od podržanih formata će sigurno biti i više nego zadovoljni, pošto je osim podrazumevane brze USB2.0 veze ovaj čitač i prilično dopadljivog izgleda, pa ga svakako treba imati u vidu prilikom kupovine.

Rezime

Transcend je sa ova tri modela pokrio dobar deo formata memorijskih kartica, te kako su performanse svakog od ovih modela sjajne, odnosno u potpunosti iskorišćavaju brzu USB2.0 vezu, svakako ih treba uzeti u obzir ukoliko tako nešto i tražite. Cena je toliko povoljna, da ne preostaje ni jedan jedini razlog zašto ih ne kupiti.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2007.):

TS-RDS1 8€
TS-RDS2 8€
TS-RDM1 10€

Pin Computers ustupio: Transcend TS-RDS1, TS-RDS2,TS-RDM1
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.