TP Link TL-WR740N

Ovo je osnovni model 4-portnog Wireless rutera koji spaja odlične performanse i više nego dobru cenu. Ovaj uređaj koristi fiksnu 5dBi antenu i podržava standardni set opcija, te će sigurno zadovoljiti potrebe prosečnih korisnika.

Ovaj 4-portni ruter predstavlja jedan od osnovnih TP-Link modela sa podrškom za 802.11n standard, što znači i da je veoma povoljna cene, što će odgovarati najvećem broju kupaca. Ovakav uređaj je idealan za one koji traže što jeftiniji uređaj pomoću koga će dobiti Wireless mrežu. TP Link nije novo ime na tržištu i već ima dosta modela na raspolaganju, a znamo i da su se do sada kupci navikli na ovog proizvođača. Za modele ovog proizvođača stoji da spajaju odličan kvalitet i dobre performanse, a da ne koštaju mnogo, tako da i u ovom slučaju imamo kandidata za best-buy uređaj.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobre performanse
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: 1x WAN, 4x LAN 10/100
  • Bezbednost: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise

TP Link TL-WR740N

Dizajn ovog Wireless rutera se savršeno uklapa u ono što smo i videli kod modela novije generacije, zaobljeno plastično kućište sa otvorima za hlađenje sa gornje strane, tako da izgleda dosta atraktivnije od prethodnih modela koji su imali ružnjikava četvrtasta kućišta. Pored oznake proizvođača sa gornje strane imamo i statusni panel, sa celim redom statusnih dioda, gde se može bez problema pratiti rad samog uređaja, pojedinačnih portova, Wireless mreže, dostupnosti interneta između ostalog. Pakovanje je standardno i dobijaju se CD sa uputstvima i wizard programom za automatsko podešavanje, kratko papirno uputstvo, eksterni adapter za napajanje i LAN kabl.

Sa zadnje strane imamo četiri LAN i jedan WAN port, konektor za napajanje, uvučeni Reset taster i Power i QSS (Quick Setup Security) tastere. Ono što je interesantno je da je antena fiksirana, odnosno da se ne može skidati i menjati jačom, no kako je u pitanju 5dBi model (najčešće se koriste 3dBi antene), jačina signala sasvim sigurno neće biti problem. Što se tiče sigurnosti pristupa mreži i podacima, ne zaostaje za ostalim 802.11n modelima koje smo već videti, pa tako imamo ugrađeni SPI firewall i access control management, ali i podržane WEP, WPA i WPA2 enkripcije. Ono što može biti od značaja je i to da uređaj može raditi u Bridge modu, pa će biti zgodan i za povećanje pokrivenosti lokalne Wireless mreže.

Rezime

Ovaj 4-portni ruter spada u takozvane 802.11n lite modele, što znači da je maksimalna brzina protoka 150Mbps, dok je kod standardnih modela ta brojka duplo veća, 300Mbps. Ovo neće praviti nikakvu razliku kada je u pitanju pristup internetu u okviru lokalne mreže pošto su brzine pristupa još uvek dosta manje od toga, dok može biti od značaja onima koji kopiraju veće količine podataka u okviru lokalne mreže ili recimo strimuju Full HD video. Za sve ostale, ovaj ruter može biti odličan izbor, posebno zbog veoma povoljne cene.

Conclusion

This 4-port router is one of the so-called 802.11n Lite models, which means that the maximum flow rate is 150Mbps, while with standard models it is 300Mbps. This will not make any difference when it comes to accessing the local network as the access speeds are still smaller than that, and may be of interest to those who copy large amounts of data within a local network or perhaps stream full HD video. For everyone else, this router can be an excellent choice, especially at this price.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 18€

Pin Computers ustupio: TP Link TL-WR740N
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.