TP-Link TL-ANT2408C

Ovo je antena koja efikasno zamenjuje postojeće, radi na frekvenciji od 2.4GHz i ima dobit od 8dBi, što bi znači da se mogu očekivati odlični rezultati u odnosu na klasične antene. Dodatno, antena ima kabl dužine 1.3m i može se kačiti na zid, tako da se može dosta eksperimentisati sa pozicijom da bi se dobili još bolji rezultati.

Vrlo često možemo čuti da se korisnici žale na kvalitet Wireless signala, te da razmišljaju o promeni Access Point-a ili Wireless rutera. Ovo najverovatnije neće baš rešiti problem pošto je najveći broj wireless uređaja sličnih ili istih karakteristika kada su u pitanju ugrađene antene. Još ranije smo videli da treba izbegavati uređaje sa internim antenama, pošto to često ume da rezultuje slabijim signalom. Nameće se zaključak da dosta toga zavisi od samih antena, njihove pozicije i snage, tako da problem slabijeg signala može vrlo efikasno da se reši promenom antene. TP-Link ima u ponudi veći broj dodatnih antena različitih karakteristika, a mi ćemo videti jednu koja je možda i najzgodnija za upotrebu.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dosta bolje performanse u odnosu na standardne modele
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Diemnzije: 50 x 201 mm
  • Frekvencija: 2.4GHz
  • Karakteristike: 50 Ohm, 8dBi

TP-Link TL-ANT2408C

Prvo što će većini sigurno upasti u oči jesu dimenzije ove antene pošto je dugačka celih 30cm, što deluje prilično impresivno. Ono što treba znati je da standardne antene koje se koriste kod bežičnih uređaja imaju dobit od 2-3dBi, dok je karakteristika TP-Link modela čak 8dBi, što bi trebalo da predstavlja prilično solidnu dobit po pitanju kvaliteta i jačine signala. Ono što naravno treba proveriti pre nego što se kupi druga antena jeste da li uređaj ima fiksne ili promenljive antene (većina ih ima antene koje se mogu skinuti). Za one koje to zanima, koristi se RP-SMA konektor, koji najveći broj Wireless uređaja koristi, tako da ne treba brinuti oko kompatibilnosti. Ipak, za one koji koriste neki Wireless uređaj koji radi i u 5GHz opsegu, moraće da potraži neku drugu antenu pošto ova radi samo na 2.4GHz.

Ono što nam se jako dopalo kod ove antene je to što ima zglob pri dnu (inače izgleda identično kao i regularna antena, samo je duža), i dolazi sa postoljem koje je dovoljno teško da se antena neće slučajno oboriti kada stoji na ravnoj površini. Za one kojima je to bitno, postoje rupe za montažu na zid, ali i dva jaka magneta tako da se može fiksirati za neki metal, recimo krov od kola. Da stvar bude lepša, kabl kojim se antena spaja na uređaj je dužine od 1.3m, tako da se stvarno dobija vrlo fleksibilan način montaže , kao i mogućnost da se malo eksperimentiše sa pozicijom kako bi se dobile najbolje performanse. Ova antena je svakako dosta jeftinija od novog AP-a ili wireless rutera, tako da dobro treba razmisliti pre nego što se zameni sam uređaj, pošto se jačom antenom može dosta više dobiti, uz manje ulaganje.

Rezime

Ova antena će pomoći da se reši pitanje dometa i kvaliteta signala, pošto umesto menjanja celog uređaja (a i taj novi će vrlo verovatno koristiti iste antene), mogu da se zamene samo antene. Uz dugačak kabl, mogućnost kačenja na zid ili neku metalnu površinu, ova antena predstavlja sjajnu opciju za sve one koji ne znaju kako da poboljšaju kvalitet signala i dobiju veći domet. Ulaganje nije veliko, tako da svakako treba prvo probati ovako nešto, a ne odmah menjati ruter ili Access Point.

Conclusion

This antenna will help you to resolve the issue of range and signal quality, instead of changing the whole unit (and the new will likely use the same antenna) since only antenna may be replaced. With a long cord and the possibility of hang it on a wall or a metal surface, this dish is a great option for those who do not know how to improve the quality of signal and get more range. The investment is small, so we should first try something like this and not immediately change router or Access Point.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 11€

Gigatron ustupio: TP-Link TL-ANT2408C
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com