Toshiba Satellite Radius L10W-B-102

Iako je vrlo kompaktnih dimenzija, Toshiba Satellite Radius dosta toga donosi upakovano u ove minijaturne dimenzije. Sasvim solidne performanse i dobru autonomiju, uz touch ekran koji se i ne viđa toliko često po ovoj ceni.

Toshiba ima dosta toga u ponudi kada su prenosni računari u pitanju, i već smo do sada videli dosta toga interesantno, a na redu je i Satellite Radius serija koja spada u ultra kompaktne modele. U pitanju je 11.6" varijanta sa touch ekranom, zgodno za one koji su često u pokretu pa ima najviše odgovara lagan laptop koji ima nešto dužu autonomiju u odnosu na klasične 15.6" modele. Model koji smo videli je već neko vreme na tržištu, tako da nema nekih nepoznanica, a ono što možemo odmah da potvrdimo jeste da je Toshiba dosta toga uspela da spakuje u male dimenzije, bez nekih primetnih kompromisa. Dodatno, posebno dizajnirane šarke omogućavaju da se ekran zarotira do 360 stepeni, a Radius se može koristiti kao laptop, tablet, za prezentacije (kontra-laptop), položen na stolu ili sa postoljem (samostojeći, kao šator).

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, teži samo 1.3Kg
  • Vrlo dobar touch ekran
  • Fleksibilan položaj ekrana
  • Solidne performanse
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Nema mrežnog priključka

Specifikacija

  • Ekran: 11.6" Toshiba TruBrite HD TFT High Brightness eDP touch display, 1366x768 piksela
  • Procesor: Intel Pentium N3540 2.16GHz
  • Ram memorija: 4GB (2GB + 2GB) 1600MHz DDR3
  • Grafika: Intel HD Graphics
  • Hard disk: 500GB SATA, 5400RPM
  • Komunikacija : 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0+LE
  • Portovi: 1x 3.5mm audio, 1x HDMI, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x HD web camera, SD slot
  • Baterija: Lithium-ion, 2 cell
  • Dimenzije: 289 x 199 x 21.9 mm
  • Težina: 1.3Kg
  • Operativni sistem: Windows 8.1 64b

Toshiba Satellite Radius L10W-B-102

Sa osnovom od 289x299 mm, ovaj laptop je vrlo kompaktan i teži veoma laganih 1.3Kg, tako da će biti vrlo zahvalan za nošenje. Dodatno, adapter za napajanje je naravno manji u odnosu na prosečne "cigle" iz 15.6", mada verujemo da je proizvođač mogao da napravi i još manju varijantu. Kućište je naravno napravljeno od plastike, u srebrnom finišu i sa interesantnom teksturom prijatnom na dodir. Finalna obrada je dobra, mada je jasno da se ipak ne radi o modelu iz Premium kategorije. Pažnju nam privlače dva zgloba koja drže ekran, a koja omogućavaju da se ekran zarotira skroz i nasloni na zadnji deo, kada laptop prelazi u takozvani tablet mod, po čemu će se razlikovati od najvećeg broja modela u ponudi.

Ekran ima, očekivano, crni okvir i u pitanju je TN panel dijagonale 11.6" i rezolucijom 1366x768 piksela. Na žalost, proizvođač se opredelio za glossy panel koji nije najzahvalniji kada se laptop koristi napolju, iako je jačina pozadinskog osvetljenja malo bolja od proseka. TN panel nema baš neke impresivne boje, no slika je dovoljno dobra za ovu kategoriju. Poseban bonus jeste to što je u pitanju touch ekran. Sa druge strane, glossy premaz će vrlo lepo čuvati otiske prstiju, tako da nije loša ideja nabaviti neku mikrofiber krpicu i držati je u torbi. Podrazumeva se Web kamera instalirana iznad ekrana. Tastatura je očekivano, nešto manjih dimenzija, i kompletno lokalizovana, sa dosta dobrim layout-om za svoju veličinu. Tasteri su vrlo plitki, čak i za laptop model, tako da će biti potrebno malo navikavanja. Sa pozitivne strane, veoma je tiha što će većini odlično odgovarati.

Touchpad je dimenzija 8.5 x 4.4 cm što je i više nego dovoljno za laptop ove veličine, sa matiranom površinom po kojoj prsti vrlo lepo klize. Prepoznaje multi-touch gestove bez problema, i dobro o je što Toshiba nije smanjila dimenzije touchpada, što bi se itekako odrazilo na ukupan utisak. Konektori su raspoređeni tako da napred i pozadi nema ničega, dok su sa desne bočne strane poređani jedan USB 2.0, Kensington Lock, 3.5mm priključak za headset i Volume tasteri, a sa leve bočne strane i preostali USB 3.0 port, HDMI video izlaz, Power taster sa statusnom diodom i slot za SD memorijske kartice. Za ovakve ukupne dimenzije, morao je da izostane optički uređaj a kako vidimo i LAN adapter je izostavljen, što nekome može i zasmetati.

Rezime

Konfiguracija je prilično jednostavna, sa Intel Pentium N3540 procesorom na 2.16GHz, 4GB RAM-a i hard diskom kapaciteta 500GB. Grafička kartica je integrisana, a tu su još i WiFi i Bluetooth adapteri. Za one koji će laptop koristiti za surfovanje i Office aplikacije, neće biti problema, no bilo šta zahtevnije će namučiti ovu konfiguraciju, što je i očekivano. Ipak, čini se da je hard disk usko grlo sistema, te da bi jedan SSD rešio to jednostavno i doneo primetno ubrzanje. Ipak, za one koji nemaju neke velike zahteve, ovo će bit i više nego dobro. Na prvom mestu su ipak dimenzije pošto je ovaj laptop vrlo kompaktan i zahvalan za nošenje, uz veoma dobru autonomiju od oko 4.5h u proseku. S obzirom na to da se koristi baterija od svega 26Wh, ovo je stvarno dobar rezultat. Na samom kraju, jasno je da na tržištu ima baš dosta raznih modela kompaktnih laptopova, te da se Toshiba suočava da vrlo ozbiljnom konkurencijom.

Conclusion

Configuration is fairly simple and involves 2.16GHz Intel Pentium N3540 processor, 4GB of RAM and a 500GB hard drive. The graphics card is integrated, and WiFi and Bluetooth adapters are also provided also. For those who use their laptop for surfing and office applications, it will not be a problem, but it is not going to be able to cope with some more demanding tasks. It seems that the hard drive is the bottleneck of the system, so one SSD would solve the problem and provide a noticeable acceleration. For those who do not have high demands, this is an excellent model. The most important are dimensions of this laptop making it compact and easy to carry around while offering the autonomy of around 4.5hrs. Given the fact it is using 26Wh battery, this is a really good result. There are a lot of different models of compact laptops on the market, so Toshiba is facing stiff competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 460€

Toshiba ustupio: Toshiba Satellite Radius L10W-B-102