Toshiba Satellite P50-B-10V

Najbolji Toshiba Satellite laptop koji smo do sada videli, model P50 je namenjen onima koji pored zahtevnog posla vole i malo da se poigraju. Snažna konfiguracija i Full HD ekran su dovoljni da privuče pažnju kupaca.

Pravo iz Toshibe nam stiže vrlo interesantan laptop, iz Satellite serije: P50-B-10V. Radi se o modelu koji će biti interesantan onima koje zanima gaming i multimedija, počevši od prilično snažne Intel platforme sa Radeon R9 M265X grafikom, pa do sjajnog Full HD ekrana. Ono što u startu vidimo je da na žalost verzija koja je bila kod nas nema SSD disk, što je zaista šteta pošto bi to dosta doprinelo ukupnim performansama. Bez obzira na to, s obzirom da se ne radi o modelu koji spada u neke od skupljih Toshiba serija, dobija se stvarno sjajan laptop odličnih mogućnosti.

Ključne karakteristike

  • Sjajan Full HD ekran
  • Odlična Intel Core i7 konfiguracija
  • Proširivo do 16GB RAM-a
  • Zasebna AMD Radeon R9 M265X grafika

Utisak kvare

  • Prava je šteta što nema SSD diska

Specifikacija

  • Ekran: 15.6" Toshiba TruBrite Full HD TFT High Brightness , LED backlighting and IPS technology (1920x1080)
  • Procesor: Intel Core i7-4710HQ 2.5GHz (6M Cache, up to 3.50 GHz), quad-core (8 threads)
  • Ram memorija: 8GB DDR3L 1600 MHz SDRAM (proširivo do 16GB)
  • Grafika: AMD Radeon R9 M265X, 2GB RAM
  • Hard disk: 1TB SATA, 5400RPM
  • Optika: DVD Super Multi jedinica (Double Layer)
  • Komunikacija : 802.11ac + a/b/g/n, Bluetooth 4.0+LE
  • Portovi: 2x 3.5mm audio, 1x HDMI, 4x USB 3.0, 1x HD web camera, LAN, SD slot
  • Baterija: Lithium-ion, 4 cell
  • Dimenzije: 377.5 x 244.0 x 27 mm
  • Težina: 2.2Kg
  • Operativni sistem: Windows 8.1 64b

Toshiba Satellite P50-B-10V

Ovaj model laptopa spada u standardnu 15.6" kategoriju, sa prosečnim dimenzijama od 377.5 x 244.0 x 27 mm i težinom od 2.2Kg koja je i više nego dobra za laptop ove kategorije. Dizajn je prilično elegantan, šarke hromirane, a poklopac u srebrnom finišu sa liearnom teksturom (dosta podseća na brušeni aluminijum), što sve zajedno daje utisak skupljeg modela i više klase. Finalna obrada je odlična, kao i izrada samog kućišta, sve uklopljeno u milimetar, bez ugibanja ili krckanja plastike (a kućište ipak jeste napravljeno od plastike). Prateće pakovanje je oskudno i dobija se samo korisničko uputstvo na više jezika i standardni eksterni adapter za napajanje.

Ekran je dijagonale od 15.6" sa IPS panelom i Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, i u mat finišu što će smanjiti refleksiju svetlosti i učiniti ga upotrebljivim pri jačem dnevnom svetlu. Ima crni okvir i za koji milimetar je uvučen u odnosu na njega. Slika je vrlo dobra, kolorit odličan a uglovi gledanja tradicionalno široki za IPS panel. Nije loše pomenuti i da ovaj model postoji i u kombinaciji sa 4K touch displejom, za one kojima treba maksimalna dostupna rezolucija. Odmah iznad ekrana je i uobičajena HD Web kamera sa mikrofonom, dok je iznad tastature smeštena perforirana maska ispod koje su sakriveni Harman Kardon zvučnici, uz podršku za DTS Sound.

Raspored konektora je dosta dobar, pa tako sa prednje strane imamo samo slot čitača memorijskih kartica, koji je pomere u desnu stranu, dok napred vidimo još samo statusne LED diode. Sa desne bočne strane, tu su Kensington Lock, nešto veći otvor za hlađenje, HDMI port, dva USB 3.0 porta i dva 3.5mm konektora za mikrofon i slušalice. Sa zadnje strane nema nikakvih dodatnih konektora, dok su sa leve strane konektor za napajanje, LAN i dodatna dva USB 3.0 porta, kao i optički DVD uređaj. Tastatura je pune veličine, sa numeričkim delom sa desne strane, chiclet rasporedom i oblikom tastera, a primerak koji je bio kod nas je i lokalizovan za našu zemlju. Tasteri su plitki i sa pristojnim otporom, ima vrlo malo ugibanja pri jačem pritisku i generalno tastatura dobija dobru ocenu.

Konfiguracija je bazirana na Intel Core i7-4710HQ procesoru, što je sjajan izbor pošto ovaj quad-core model radi na 2.5-3.5GHz i ima dovoljno snage za bilo koje zahteve. U startu se dobija 8GB RAM-a, što se može proširiti na maksimalno 16GB. Proizvođač se odlučio za dosta dobru AMD Radeon R9 M265X grafiku sa 2GB sopstvene memorije, a jedino priču pomalo kvari klasičan 1TB hard disk na 5400RPM-a, koji ujedno čini i "najslabiju kariku" ove konfiguracije, i koji bi rado čim pre zamenili za neki SSD ili barem hibridni (odmah da kažemo da postoje i takve verzije modela P50). Pored ugrađenog gigabitnog LAN interfejsa, tu su i Bluetooth u 4.0 verziji kao i WiFi 802.11b/g/n/ac, što lepo zaokružuje celu priču. Po pitanju autonomije, ugrađena 4-ćelijska baterija izvlači oko 4-4.5h prosečnog rada, što smo i očekivali imajući u vidu konfiguraciju.

Rezime

Ovaj laptop sa cenom od skoro 1200€ nije baš jeftin za model iz srednje-više kategorije, no ipak se dobija moćni Intel Core i7 procesor, zasebna AMD Radeon grafika, kao i odlični Full HD ekran. Jedina primedba koju imamo se odnosi na hard disk, a po ovoj ceni je stvarno čudno što se nije našlo mesta za brzi disk koji bi dosta značio za ionako sjajne performanse. Toshiba Satellite modeli su nam veoma dobro poznati, stim što novi model P50 predstavlja definitivno i nešto najbolje što je Toshiba ikada imala u ovoj seriji.

Conclusion

At the price of 1200 Euros, this laptop is not a cheap middle category model, however, the powerful Intel Core i7 processor, separate AMD Radeon graphics as well as excellent Full HD screen is provided. The only complaint refers to the hard disk, and at the price it is strange there were no place for a quick drive that would mean a lot for already excellent performance. Toshiba Satellite models are well known, except that the new P50 model represents definitely the best thing that Toshiba has ever had in this series.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 1020€

Toshiba ustupio: Toshiba Satellite P50-B-10V