Toshiba Satellite M50-A-110

Još jedan novi Toshiba Satellite model, ovoga puta sa Intel platformom, vrlo lako pokazuje zašto je ovaj proizvođač u samom vrhu ponude već dugi niz godina. Kvalitetna izrada, dobre performanse i autonomija su ono što se dobija za uloženi novac.

Toshiba Satellite je jedna od najprepoznatljivih serija laptopova koji pokrivaju verovatno i najširi segment tržišta pošto se kako se čini, ravnomerno koriste i za posao i kao kućni računari. Imali smo priliku da vidimo i jedan od novijih modela, M50, koji dolazi sa dosta dobrom Intel platformom, tako da će vrlo lepo poslužiti za sve namene. Pošto ima i zasebnu grafičku karticu, i multimedija je na spisku stvari koje neće biti problem. Laptop dolazi sa instaliranim Windows 8.1 operativnim sistemom i sjajnom Toshiba No-Matter-What garancijom, tako da pruža dosta toga za uloženi novac.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma dobre performanse
  • Sjajna autonomija
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ekran ima tek prosečne performanse
  • Izostao je optički uređaj

Specifikacija

  • Ekran: 15.6'' WXGA TruBrite HD LED Backlight (1366x768, glossy)
  • Procesor: Intel Core i5-4200U Haswell (1.6 GHz, 15W TDP)
  • Ram memorija: 4 GB (1 x 4GB) 1600MHz DDR3L (16 GB), 2 slots (1 free)
  • Grafika: Nvidia Geforce GT 740M Kepler 2GB DDR3, Intel HD 4400 integrisana, Optimus tehnologija
  • Hard disk: 750GB SATA 5400rpm
  • Komunikacija : GLAN, Intel Wireless-N 7260 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 + LE
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Baterija: Lithium-Ion 3-cell
  • Dimenzije: 377.5 x 249.5 x 21.3 mm
  • Težina: 2.2 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, memory card reader (SD / mSD / SDHC / SDXC / MMC)
  • Operativni sistem: Windows 8.1

Toshiba Satellite M50-A-110

Pošto smo imali već priliku da vidimo modele iz nove Toshiba Satellite serije, ovaj model nas nije nešto posebno iznenadio. Dizajn je dosta moderniji u odnosu na prethodnu Satellite generaciju, sa tanjim kućištem, za šta je sigurno zaslužno i izostavljanje optičkog uređaja. Pošto se radi o 15.6" modelu, nismo sigurni da li je to baš bilo i neophodno, odnosno vrlo verovatno će biti onih kojima to neće biti baš dobar kompromis. Izrada je vrlo dobra, a plastika u srebrnom matiranom finišu podseća na aluminijum. Kvalitet je dobar, ne ugiba se i ne krcka, i deluje solidno izdržljivo, što je uvek bitno za poslovne korisnike. Šarke koje drže poklopac jesu plastične, ali i one deluju veoma postojano, tako da ne verujemo da će biti bilo kakvih problema posle dužeg perioda korišćenja. Okvir oko ekrana je crne boje i to u glossy finišu (baš kao i ekran), što znači da neće biti lako sprečiti da otisci prstiju budu konstantno prisutni.

Ekran je inače dijagonale 15.6" i standardne rezolucije od 1366x768 piksela, a to što ima glossy finiš znači da neće biti zahvalan za korišćenje napolju po jakom dnevnom svetlu, zbog refleksije, uprkos činjenici da su boje lepšeg prikaza od mat modela. Kako se radi o TN panelu, nema baš puno toga pohvalnog da se kaže za sliku, osim da je prosečna, i stvarno bi voleli da vidimo da se konačno i to pomeri sa mrtve tačke kada su u pitanju ekrani za laptopove. Podrazumeva se i Web kamera koje je odmah iznad. Tastatura je punih dimenzija, Chiclet dizajna i dosta kvalitetne izrade, čvrsta i solidno tiha u radu, sa dosta prostranim i osetljivim touchpad-om koji je pomeren u levu stranu. Odmah vidimo da su pravilno obeleženi i raspoređeni naši tasteri, kao i to da nema nikakvih dodatnih tastera na raspolaganju. Što se tiče rasporeda konektora, sa desne bočne strane su dva USB 3.0 porta, HDMI i LAN konektori a sa leve konektor za napajanje, dodatni USB 2.0 port, 3.5mm konektor za headset i slot čitača memorijskih kartica.

Rezime

Što se tiče konfiguracije, odabran je Intel Core i5-4200U dual-core procesor iz Haswell generacije, koji radi na 1.6GHz i dolazi sa integrisanom Intel HD 4400 grafičkom karticom. Sistem na raspolaganju ima 4GB DDR3 RAM-a, stim što je jedan memorijski slot slobodan za naknadni upgrade, kao i jedna standardni SATA hard od 750GB. Pomalo neočekivano, tu je i zasebna Nvidia Geforce GT 740M grafika iz Kepler generacije, sa 2GB soptstvene memorije. Dobre rezultate za autonomiju koji se dobijaju /oko 5.5h prosečnog korišćenja) se duguju i Optimus tehnologiji koja pametno koristi resurse grafičkog podsistema, pa zasebnu grafiku koristi samo onda kada je to neophodno. Na kraju, da kažemo da se dobija već instaliran Windows 8.1 operativni sistem, tako da ovaj model po ovoj ceni predstavlja zaista dobru kupovinu.

Conclusion

As for the configuration, a 1.6GHz Intel Core i5-4200 dual-core Haswell processor that comes with an integrated Intel HD 4400 graphics card is selected. The system has 4GB of DDR3 RAM available, except one memory slot is free for subsequent upgrades and a standard 750 GB SATA hard. There is also a separate NVIDIA GeForce GT 740M Kepler graphics with 2GB of dedicated memory. For a good autonomy (about 5.5 hrs of average use), the Optimus technology that wisely uses resources of graphical subsystem is in charged, so the separate graphics is used only when necessary. Windows 8.1 operating system is coming pre-installed, so this model at this price is a great deal.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 670€

Toshiba ustupio: Toshiba Satellite M50-A-110