TOKIO GAME SHOW - Dušan i Sanja Čežek kreativnošću osvajaju svet

Dušan i Sanja Čežek iz Novog Sada, osnivači kreativnog studija Fuchs+Dachs, koji se bavi artom i digitalnim dizajnom, pozvani su da učestvuju na jednom od najvećih gaming festivala na svetu, Tokio game show koji se održava od 12 do 15. septembra.

Fuchs+Dachs

Oni će u Tokiju predstaviti svoju najnoviju igru „Ministry Of Broadcast”, koja je već dobila desetak internacionalnih nagrada uključujući najbolji Art i Gameplay. Igra će biti objavljena u celom svetu za Nintendo Switch, Playstation 4, Pc i Mac krajem ove godine,

Fuchs+Dachs

Tokyo Game Show (TGS) je najveća svetska gaming konferencija, koju u samo jednom danu poseti preko 100.000 ljudi, a povodom nastupa u Tokiju, par iz Srbije je poručio: “Naš studio predstavljaće kreativnu stranu “Ministry of Broadcast” indie igre, koja ulazi u završnu fazu izrade, a biće prezentovana u glavnoj hali TGS konferencije. Poziv da sa predstavimo na jednom od najvećih gaming festivala u svetu, predstavlja dokaz da naša zemlja itekako može da bude rasadnik mladih i talentovanih ljudi koji se bave gaming industrijom kao nabrže rastućom granom u svetu i u ovoj oblasti mi vidimo veliki potencijal za ostvarivanje globalne prepoznatljivosti.”

O Dušanu i Sanji Čežek, koji već godinama žive i rade u Pragu, već uveliko se pisalo u časopisima Vanity fair, Rolling Stone... i ostalim svetskim magazinima.

O trenutnoj situaciji i poziciji naših kreativnih stvaralaca u oblasti dizajna, Čežekovi dodaju: “Multidisciplinarni dizajneri, ili “hibridi” kako ih zovu u svetu su trenutno najtraženija sorta kreativca. Svojom fleksibilnosću i širokom skalom delovanja na polju dizajna, vrlo su lako prilagodljivi, te ukoliko ste takvi, imate mogućnost da radite globalno, a da pritom niste napustili svoju fotelju. Najtraženija smo profesija, kompjuteri i internet su nam otvorili svet u kojem možemo preko noći da promenimo fokus, a opet zaradimo za sutra.”

Ono što je jedinstveno za Fuchs+Dachs je artistički pristup izradi igara što je prava retkost u ovoj oblasti, pa su njihove igre pored toga što se prikazuju na festivalima igara (E3, Tokyo Game Show, Indicade Santa Monica, Indiecade Paris, PAX east, Game Connectio Paris …) obišle i najveće svetske galerije, poput Cartier foundation galerije u Parizu gde su nastupali u maju ove godine i galerije d'Italia Palazzo Leoni Montanari u Vićenci.

Jedna od njihovih najvećih želja im je da naprave školu za obrazovanje mladih kadrova za gaming sektor koji prema njihovom mišljenju polako preuzima dominaciju u kreativnim industrijama.