Thermaltake Smart 630W SP-630PC

Thermaltake napajanje iz Smart serije, snage 630W. Odlične performanse, efikasno i tiho hlađenje ugrađenog 120mm ventilatora, pa možemo zaključiti da se radi o jednom od boljih modela srednje kategorije.

Thermaltake Smart serija su entry-level napajanja koja su dobila 80 Plus sertifikat, i koja će biti interesantna u budžetskoj kategoriji za one koji imaju ograničena sredstva na raspolaganju, a i dalje žele dobro napajanje koje će moći da potera i malo zahtevniju konfiguraciju. Kao zamena za prethodne Purepower i TR2 serije, Smart napajanja će imati dosta težak zadatak da nastave i opravdaju reputaciju svojih pretodnika. Thermaltake je poznat po dobrim napajanjima, ali ne spada u red najskupljih proizvođača, tako da će biti interesantno videti šta se može očekivati u ovoj kategoriji.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 630W
  • Tih 120mm ventilator
  • Odlične performanse
  • 80 Plus sertifikat o efikasnosti

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 630W (700W Peak)
  • Kompatibilnost: Intel ATX 12V 2.3
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm Fan: 2000 R.P.M. ± 10%
  • Dimenzije: 86mm x 150mm x 140mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6+2, 4x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: Over Current, Over Voltage, Over Power, Short-Circuit protection
  • Dodatno: 80 PLUS sertifikat

Thermaltake Smart 630W SP-630PC

Napajanje je standardnih dimenzija od 86x150x140 mm, što znači da staje u standardna kućišta bez nekih posebnih problema. Napajanje je spolja kompletno crno i u mat finišu, dosat dobrog kvaliteta završne obrade. Pažnju nam ipak privlači to što je jedino kabl sa 20+4 pinskim konektorom za matičnu ploču presvučen zaštitnim omotačem, što se obično viđa samo kod malo jeftinijih napajanja. Ovo ima dvojaku ulogu: estetsku pošto izgleda lepše kada su kablovi sleevovani, ali i funkcionalnu pošto ipak predstavlja zaštitu kablova. Zadnja stranica napajanja je sa prorezima za protok vazduha, što je i uobičajeno, dok je za hlađenje zadužen 120mm ventilator.

Kao što je i uobičajeno, ventilator automatski reguliše broj obrtaja, u zavisnosti od opterećenja napajanja, a do oko 300W opterećenja ostaje praktično nečujan. Čak i prilikom većeg opterećenja, neće biti primedbi po pitanju buke, što je dobra vest. Maksimalan broj obrtaja je 2000RPM-a, a po svemu sudeći, ukoliko se obezbedi pristojno hlađenje kućišta, neće morati da se mnogo brine o temperaturi napajanja. Napajanje koristi jednu 12V granu od 47.25A, što je i više nego dovoljno za manje zahtevne korisnike ali i nešto snažnije konfiguracije sa novijom i jačom grafičkom karticom. Na raspolaganju su dva 6+2 pinska PEG konektora, standardni 20+4 pinski konektor za napajanje matične ploče, 4+4 pinski konektor za procesor, šest SATA i četiri Molex konektora, kao i jedan Floppy priključak.

Rezime

Ovo napajanje nosi 80 Plus sertifikat, što znači da pod opterećenjem od 20-100% ostvaruje efikasnost veću od 80%, što se i pokazalo u praksi. Dodatno, tu su i ugrađene zaštite od nepravilnosti strujne mreže, što je takođe vrlo bitno pošto će između ostalog, zaštititi i ostale komponente sistema. Što se tiče performansi ovog napajanja, možemo da konstatujemo da nema velikih odstupanja od standardnih vrednosti, odnosno da će Smart 630W bez ikakvih problema raditi stabilno i pri malo većem opterećenju, posebno pošto proizvođač navodi podatak da će izdržati i opterećenje od 700W u peaku. Sve zajedno, odličan cena za dosta dobro napajanje srednje kategorije.

Conclusion

This power supply features an 80 Plus certification, which means that under a load of 20-100% realizes an efficiency greater than 80%, which was proven in practice. There are also built-in protections against power failures, which is very important as it will protect you and other system components. As for the performance, there are no major deviations from standard values, i.e. Smart 630W will work smoothly, since the manufacturer says it will withstand the load of 700W at peak. This model is available at an excellent price for a medium category power supply.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 70€

KimTec ustupio: Thermaltake Smart 630W SP-630PC
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)