Thermaltake Smart 530W

Odlično Thermaltake napajanje koje na izlazu daje 530W (ali ide i do 600W u peaku), sa 80 Plus sertifikatom i solidnim kvalitetom izrade. Perfomanse su odlične i u skladu onoga što smo i očekivali u ovom cenovnom rangu, tako da će i konkurencija imati pune ruke posla.

Iz Thermaltaka nam stiže još jedno napajanje, model iz serije Smart, kapaciteta 530W. Radi se o modelu srednje kategorije, koje bez obzira na prilično dobru cenu ipak ima šta da ponudi i onim malo zahtevnijim korisnicima. Ovaj proizvođač nam je dobro poznat po odličnim napajanjima, a kod ovoga su kvalitet, performanse i na kraju cena veoma pažljivo izbalansirani, čime definitivno ulazi u best-buy kategoriju. Iako u ovom cenovnom rangu ima zaista dosta toga da se nađe, nema baš puno napajanja koja su toliko bolja od modela Smart 530W.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 530W
  • Tih 120mm ventilator
  • Odlične performanse
  • 80 Plus sertifikat o efikasnosti

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 530W (600W Peak)
  • Kompatibilnost: Intel ATX 12V 2.3
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm Fan: 2000 R.P.M. ± 10%
  • Dimenzije: 86mm x 150mm x 140mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6+2, 4x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: Over Current, Over Voltage, Over Power, Short-Circuit protection
  • Dodatno: 80 PLUS sertifikat

Thermaltake Smart 530W

Napajanje je očekivanih dimenzija od 150x140x86 mm, tako da neće biti problema sa nalaženjem kompatibilnog kućišta: radiće bez ikakvih problema u većini standardnih ali i nešto manjih ATX modela. Napajanje je smešteno u kućište u crnoj mat boji, i finalna obrada nam deluje veoma dobra, u rangu nekih dosta skupljih modela. Ipak, vidimo i to da su samo kablovi za matičnu ploču sleevovani, dok su svi ostali kablovi bez zaštitnog omotača, što je jedan od znakova da se negde i uštedelo. Sem šrafova za montažu i korisničkog uputstva, ne dobija se ništa drugo u paketu, što je uostalom i očekivano.

Cela zadnje stranica je sa otvorima za hlađenje, dok je sa gornje strane instaliran 120mm ventilator koji se okreće na maksimalno 2000RPM-a. U praksi se pokazalo da radi dosta tiho, te da tek nakon opterećenja od 400W počinje da se čuje ali ni tada više nego što je očekivano. Konektora ima dovoljno na raspolaganju za model snage 530W, i tu su standardni priključci za matičnu ploču i procesor (20+4 i 4+4 pina), dva konektora za grafičke kartice (6+2 pina), četiri Molex i šest SATA konektora kao i jedan Floppy konektor koji nekako odoleva vremenu. Što se efikasnosti tiče, 80 Plus sertifikat navodi da se pri opterećenju od 20-100% dobija efikasnost od 80-86%, što smo mogli i da potvrdimo. Dizajn napajanja je inače sa jednom 12V granom od 39.75A, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za najveći broj korisnika.

Rezime

Ovo napajanje nema nikakvih problema da održi napone na deklarisanim vrednostima, a 530W koliko se dobija na izlazu je prilično konzervativno pošto i sam proizvođač navodi da je 600W moguće dobiti u peaku opterećenja. Bilo kako bilo, ne savetujemo da testirate izdržljivost napajanja u kontinuitetu. Za konfiguracije srednje kategorije sa jednom grafičkom karticom će ovako nešto biti sasvim dobar izbor, stim što kao i uvek, savetujemo da se ispoštuju preporuke proizvođača po pitanju zahtevnosti procesora i grafičke kartice.

Conclusion

This power supply maintains voltage at the declared values, and 530W, obtained at the outlet, is pretty conservative because the manufacturer states that the 600W can be obtained at peak loads. In any case, we do not recommend you to test the durability of power supply continuously. For middle class configurations with one graphics card, something like this will be a good choice, but we recommend you to comply with the manufacturer's recommendations regarding the complexity of processors and graphics card.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 70€

KimTec ustupio: Thermaltake Smart 530W
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)