Thermaltake ISGC 120mm Pure Silence

Veoma interesantan Thermaltake ventilator koji spada u Pure Silence seriju. Prečnika 120mm, biće interesantna opcija i za ugrađivanje kao sistemski ventilator i za CPU kulere. Ono što ga izdvaja iz konkurencije je svakako izuzetno tih rad zbog čega će i privući pažnju.

Nemamo baš toliko često priliku da testiramo ventilatore, iako se u poslednjih par godina situacija dosta promenila i na našem tržištu već moće da se nađe dosta toga interesantnog. Ovo prilikom, to je model kompanije Thermaltake iz Pure Silence serije: ISGS 120mm. Očigledno, radi se o 120mm modelu koji je namenjen instalaciji u kućišta kao sistemski kuler ili u kombinaciji sa CPU kulerom koji podržava 120mm modele. Ono što je specifično kod ovog ventilatora jeste promenljivi broj obrtaja, kao i dizajn koji smanjuje buku u radu, bez žrtvovanja protoka vazduha. Generalno, odlična opcija za one koji planiraju tihu konfiguraciju gde se sve komponente biraju prema buci koju prave.

Ključne karakteristike

  • Kontrola obrataja
  • Tiho i efikasno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ventilator: 120 x 120 x 25mm, 800 ~ 1300 RPM, 58.3 CFM, 16dBA, Hydro Dynamic Bearing (H.D.B)
  • Specifikacija: 7V-12V, 0.10A (Max. 0.33A), 1.2W (Max. 3.96W)
  • Interfejs: 3-pin
  • Težina: 157g

Thermaltake ISGC 120mm Pure Silence Fan

Za razliku od low-profile ventilatora koje smo već videli, ovaj dolazi u standardnim dimenzijama, sa plastičnim kvadratnim ramom debljine 25mm. Ram je standardne crne boje, dok su lopatice kompletno bele, od neprovidne plastike. U pakovanju stiže sam ventilator, kratko korisničko uputstvo, četiri silikonska šrafa za montažu (dodatno se smanjuju vibracije), kao i adapter sa 3-pina na 4-pina za priključivanje. Dodatno, tu je i mali potenciometar na kablu koji se takođe priključuje na ventilator, a kojim se finim koracima reguliše brzina okretanja, od 800RPM do maksimalnih 1300RPM-a.

Brojimo devet pera ventilatora, koja su okrenuta pod malo većim uglom, što automatski znači veću količinu vazduha, odnosno vazdušnog pritiska. Konstrukcija i debljina samih pera (a svi su sigurno primetili usek pri vrhu svakog pojedinačnog pera) doprinose da se uprkos dosta dobrom protoku od 58.3CFM-a (maksimalno) dobija i relativno nizak šum, koji je minimalno 16dBA. Dodatno, koristi se Hydro Dynamic Bearing ležaj koji ima dosta dug životni vek (50.000 MTBF po specifikaciji) uz vrlo tih rad u odnosu na standardne ležajeve.

Rezime

Kakvi su utisci u radu? Ono što možemo da kažemo je da ima 120mm ventilatora sa dosta boljim protokom vazduha i dakle i boljim performansama. Ipak, po pitanju buke u radu, Thermaltake ISGC se fantastično pokazao, i već oko 1100RPM-a se ne čuje ni malo. Performanse hlađenja su odlične za jedan Silent model, i ukoliko vam je bitno da ne bude buke dok računar radi, ovaj model definitivno treba uzeti u razmatranje. Ako su pak, bitne sirove performanse, svakako ima i moćnijih modela.

Conclusion

There are many 120mm fans with a better air flow and better performance. However, when it comes to working noise, Thermaltake ISGC records excellent results and around 1100RPM it is not heard at all. Cooling performance is great for a Silent model, and if you find it important not to hear noise while the computer is running, this model should be taken into account. If the performance is what is essential for you, there are a lot more powerful models on the market.

Preporučena maloprodajna cena: 13€

KimTec ustupio: Thermaltake ISGC 120mm Pure Silence Fan
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)