Thermaltake Commander MS-III

Jedno od Thermaltake kućišta koje smo imali priliku da vidimo u poslednje vreme, Commander MS-III je Midi-Tower model srednje kategorije, koji ima odlične opcije hlađenja, tool-free dizajn i sasvim dobar kvalitet izrade. To je i više nego dovoljno opcija da dobije preporuku.

Thermaltake je poznat domaćoj publici po odličnim kućištima i napajanjima, pa iako postoji prilično velika konkurencija i dalje uspeva da zadrži dosta dobru poziciju na tržištu. Mi smo na test dobili jedno kućište koje spada u srednju kategoriju: Commander MS-III, i koje bi odnosom cene i kvaliteta trebalo da privuče i najveći broj potencijalnih kupaca. Atraktivnog i modernog dizajna, sa dovoljno opcija za hlađenje, ovakvo kućište će verovatno privući mlađu publiku koja planira malo zahtevnije konfiguracije. U svakom slučaju, ovo je dobar pokazatelj da se za dobro i kvalitetno kućište ne mora potrošiti mnogo novca.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan, moderan dizajn
  • Dobar kvalitet izrade
  • Solidne opcije za hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid Tower (Micro ATX, ATX matične ploče)
  • Uređaji: eksterno 4 x 5.25’’, 1 x 3.5’’, interno 5 x 3.5’’, 1 x 2.5’’
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 1x 120mm Blue LED fan (1000rpm,16dBA), napred 120mm, gore 2x 120mm opciono, bočno 1x 120mm opciono, dole 1x 120mm opciono
  • Dodatno: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 429 x 197 x 495 mm
  • Težina: 4.5Kg

Thermaltake Commander MS-III

Kućište je dimenzija 429 x 197 x 495 mm i teži 4.5Kg (prazno), tako da spada u Midi Tower kategoriju koja je i najpopularnija. Celo kućište je u crnoj boji, sa prednjom stranicom koja je cela pokrivena metalnom mrežom koja obezbeđuje bolji protok vazduha. Napred vidimo poznati logo proizvođača i po sredini Power i Reset tastere zajedno sa statusnim diodama, kao i I/O panel sa po jednim USB 2.0 i 3.0 portom kao i 3.5mm audio konektorima. Napred su na raspolaganju četiri 5.25" i jedno 3.5" ležište, čiji su poklopci takođe od pomenute metalne mrežice, tako da se ne narušava izgled kućišta.

Leva bočna stranica ima jedan manji prozor od pleksiglasa, kao i otvor za hlađenje (odgovara 120mm ventilatoru), a baš kao i desna bočna stranica, vrlo jednostavno se skida odvrtanjem thumb šrafova sa zadnje strane. Inače, cela prednja stranica se vrlo lako skida (nema šrafova), i sa unutrašnje strane vidimo filter za prašinu, koji je bitan pošto tu ulazi hladan vazduh u kućište. Sa zadnje strane od interesantnih detalja možemo videti gumirane otvore za cevi vodenog hlađenja, stim što unutra ima prostora za radijator maksimalnih dimenzija od 240mm u gornjem delu, gde je inače predviđeno da stoje dva 120mm ventilatora. Još jedan dodatak po pitanju hlađenja, sva ležišta za ventilatore osim onih pozadi i bočno, su opremljena filterima za vazduh.

Unutrašnjost kućišta otkriva sasvim dovoljno prostora, kompletno je crna i vidimo dovoljno prostora za skrivanje kablova. Ugrađena su dva 120mm ventilatora, napred i pozadi, dok prostora ima za još dva sa gornje i po jedan sa donje i bočne strane, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno i za malo zahtevnije konfiguracije. Za razliku od mnogih drugih tool-free modela, samo će instalacija eksternog 3.5" uređaja zahtevati šrafciger i šraf, dok su za sve ostale uređaje tu plastični nosači koji su jednostavni za fiksiranje. Kartice sa zadnje strane koriste thumb šrafove. Napajanje će stajati u donjem delu, što je i standardno.

Rezime

Što se tiče ograničenja kada su u pitanju malo zahtevnije komponente, znamo da je maksimum za grafičke kartice 12.5", dok podaci o dužini za napajanje i visini CPU kulera na žalost nisu poznati. Ovo kućište nudi i više nego dovoljno toga u svojoj kategoriji, i kako ne zahteva veliku investiciju, zaslužuje preporuku. Sa druge strane, ima zaista dosta modela koji su vrlo slične cene i nude vrlo slični set opcija, tako da će i izbor biti dodatno otežan. Ipak, po svemu što smo videli, model Commander MS-III dobija prilično dobre ocene.

Conclusion

As for the limitations when it comes to demanding components, maximum for the graphics card is 12.5", while there is no information regarding the power supply length or the CPU cooler height. This case offers a lot in its category, and bearing in mind it does not require a large investment, it deserves a recommendation. On the other hand, there are plenty of similarly priced models offering similar set of options, so the choice will be hard. Commander MS-III model deserves good grades.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 50€

KimTec ustupio: Thermaltake Commander MS-III
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)