Tenda N3 150N Wireless ruter

Tenda 1-portni Wireless ruter koji podržava 802.11n lite standard, odnosno maksimalni teoretski protok od 150Mbps. Ovo je vrlo povoljan uređaj pomoću koga se dobija Wireless signal i to sasvim dobre pokrivenosti zahvaljujući 5dBi anteni koja se koristi.

Tenda je relativno novo ime na našem tržištu, pa iako bi se reklo da je ponuda u domenu mrežnih periferija prilično velika, uz jaku konkurenciju onih najpoznatijih proizvođača (čiji su proizvodi po pravilu i nešto skuplji), uvek ima mesta za one manje poznate i jeftinije periferije, posebno pošto nude najčešće istu funkcionalnost, uz znatnu razliku u ceni. Tenda N3 150N je vrlo jednostavan, 1-portni Wireless ruter koji ima za cilj da pruži vezu bežičnim uređajima (i jednom preko LAN kabla) sa lokalnom mrežom i internetom. Uz cenu od svega 13€, spada među najjeftinije takve proizvode na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Dobra cena
  • Performanse u rangu ostalih Lite modela

Utisak kvare

  • Samo jedan LAN port

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: 1x WAN, 1x LAN
  • Bezbednost: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS

Tenda N3 150N

Ovaj ruter ima prilično kompaktne dimenzije od svega 95 x 87 x 25 mm, što je posledica toga da ima na raspolaganju samo jedan LAN port. U suštini, ima dovoljno onih koji ne koriste ni taj jedan port, pa im to neće predstavljati problem, dok generalno nije loše imati u rezervi slobodan port za neki budući upgrade mreže odnosno povezivanje nekog drugog uređaja. Po dizajnu se Tenda ne razlikuje nešto mnogo od drugih i zbog kućišta u belo/crnoj boji nas pomalo podseća recimo na TP-Link. Na kućištu je jasno označeno ko je proizvođač ali i tačna oznaka modela, da ne bi došlo do zabune. Sa prednje strane su smeštene i statusne diode.

Pakovanje je standardno: kratko korisničko uputstvo, CD koji takođe sadrži uputstvo i Wizard setup za lakše inicijalno povezivanje, jedan LAN kabl i adapter za napajanje koji je kompaktnih dimenzija. Sa zadnje strane rutera vidimo po jedan WAN i LAN port, konektor za napajanje, uvučeni Reset taster i fiksiranu eksternu 5dBi antenu. Dobra vest je da se koristi antena koja pruža jači signal od proseka (većina uređaja iz iste klase koriste 3dBi antene), tako da će se dobiti na kvalitetu, jačini i dometu signala. S obzirom da sa donje strane ima gumirane stope ali i rupice za šrafove, može se postaviti na ravnu površinu ali i zakačiti na zid ukoliko je tako zgodnije.

Rezime

Do podešavanja se stiže kroz Web interfejs koji je solidne brzine, a opcija nema baš previše na raspolaganju uz standardne opcije za sigurnost, kao što su recimo WEP, WPA i WPA2 protokoli, ali i filtriranje sadržaja po MAC i URL adresa. Ono najosnovnije nije teško podesiti i neće trebati puno vremena. Pošto spada u takozvane 802.11n uređaje, maksimalni teoretski protok je 150Mbps, što samo znači da se treba ograničiti na strimovanje video materijala do 720p rezolucije, pošto FullHD ipak zahteva malo brži protok, dok po pitanju preuzimanja sadržaja sa Interneta sigurno neće biti nikakvih problema. Uz cenu od oko samo 13€, ovaj Wireless ruter spada među povoljnije modele i zaslužuje preporuku.

Conclusion

A solid speed Web interface is used for settings – there are no many options available in addition to standard options for security, such as WEP, WPA and WPA2 protocols, and content filtering by MAC and URL address. It is not difficult to set basic things and it will not take you too much time. As one of the so-called 802.11n devices, the maximum theoretical data rate is 150Mbps, which means it is necessary to focus only to streaming video up to 720p resolution, since FullHD requires faster throughput, while regarding Internet content downloading there will be no problems. At a price of 13 Euros, this Wireless router is one of the cheaper models and deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 13€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda N3 150N
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs