Tenda 8-port Gigabit Switch G80

Tenda je još uvek nedovoljno poznata na našem tržištu, ali se i to izgleda polako menja, i to zahvaljujući kvalitetnim uređajima kakav je i G80, Gigabitni 8-portni svič.

Tenda je već neko vreme dostupna na našem tržištu kroz dosta dobre mrežne uređaje. Ipak, postoje dosta poznatije kompanije koje su odlično pozicionirane na tržištu mrežnih uređaja i koje imaju dosta dobru reputaciju. Ovo sve kažemo pošto nije ni malo lako probiti se i dokazati pošto je Tenda ipak ime koje mnogi još uvek nisu ni čuli, pa je potrebno ipak vreme da bi se pokazali u najboljem svetlu. Tenda je predstavila i novu generaciju svojih uređaja, a do nas prvo stiže 8-portni svič koji spada u Gigabitne modele.

Ključne karakteristike

  • Auto MDI/MDIX Crossover
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 8x 10/100/1000Mbps, Auto MDI/MDIX
  • Mac Adress table: 4k unosa

Tenda 8-port Gigabit Switch G80

Odmah vidimo da će G80 za početak, barem vizuelno, lako moći da se izdvoji iz konkurencije, pošto je prilično interesantnog dizajna koji nam deluje dosta atraktivnije od velike većine sličnih proizvoda na tržištu. U suštini, ovaj svič je kockastog oblika i dimenzija od 110mm x 110mm x 25mm, sa otvorima za hlađenje na gornjoj površini, gde je i jedna statusna dioda. Kao što je i običaj kod svičeva, nema nikakvih dodatnih tastera, već pozadi samo vidimo konektor za napajanje (adapter se dobija u pakovanju), kao i po četiri LAN konektora sa svake strane.

Svi portovi podržavaju Auto MDI/MDIX, a kako je u pitanju Gigabitni svič, radi se o maksimalnoj propusnoj brzini od 1000Mbps (1488000pps). Mala napomena, da bi se to postiglo, potrebno je koristiti minimum CAT.5 kategoriju mrežnih kablova, stim što proizvođač preporučuje da se ipak opredelite za CAT.6 kategoriju. Uz store-and-forward režim rada i 4k MAC Address Table, ovaj uređaj bi neće imati problema ni sa malo zahtevnjim mrežama. Kao i obično, ovo je pasivna komponenta gde nema nikakvog posebnog podešavanja, potrebno je samo priključiti LAN kablove i sačekati par trenutaka da se uređaj inicijalizuje.

Rezime

Ovakav 8-portni svič svakako nije baš za kućnu upotrebu (barem ne za prosečne korisnike), ali će biti odlčan izbor za manje kancelarije, škole i generalno mreže gde se traži velika brzina protoka podataka. Tenda polako ali sigurno stvara sebi prostor za dalje napredovanje, i nadamo se da ćemo vrlo uskoro imati priliku da se pozabavimo i ostalim uređajima iz nove serije. Ono što na kraju treba reći je i to da je po ovoj ceni, stvarno jako teško pronaći neku realnu zamerku za G-80 Gigabit Switch.

Conclusion

This 8-port switch is not for home users (at least not for the average users), but will be a great choice for small offices, schools and networks which require high data rate. Tenda slowly but surely creates space for further progress, and we hope we will soon have the opportunity to deal with other devices of the new series. It should be noted it is hard to find the real objection regarding the G-80 Gigabit Switch at this price.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 27€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda 8-port Gigabit Switch G80
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs