Telekom Srbija - Proglašeni pobednici 8. mts app konkursa

Beograd, 23. januar 2019. godine – Kompanija Telekom Srbija dodelila je nagrade, vredne mobilne telefone, timovima srednjoškolaca koji su izradili najbolje aplikacije za mobilne uređaje u okviru 8. mts app konkursa. Prezentacija aplikacija održana je u beogradskom Startit centru, a kao najbolje prema oceni žirija izdvojile su se Cipher, tima „Hemičar i robotičar“ iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Collector koju je napravio „kollTeam“ iz gimnazije „Bolyai“ iz Sente, zatim aplikacija H-Work tima „MAP“ iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, i aplikacije virSpeak i Flux timova „SouthSerbia Džiberi“ i „Baltazar“ iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

Telekom Srbija

„Izuzetno smo ponosni na đake koji su i ove godine uložili veliki trud da uz svoje školske obaveze izrade kvalitetne i vredne aplikacije. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, pokazujući pri tom veliku kreativnost i maštovitost u stvaranju aplikacija koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Na ovaj način podstičemo novu generaciju Telekomovih pokretača“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija i dodala da je mts app konkurs jedan od vodećih projekata u okviru kampanje „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija nastoji da osnaži institucije i pojedince da u svom okruženju iniciraju pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem.

Telekom Srbija

Telekom Srbija od 2011. sa uspehom organizuje mts app konkurs namenjen učenicima gimnazija koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Broj učesnika i kvalitetnih aplikacija povećava se svake godine, tako da je ovog puta 28 timova iz gimnazija u Senti, Novom Sadu, Beogradu i Nišu predstavilo 29 aplikacija.

Telekom Srbija

Pored kriterijuma kao što su originalnost ideje, kompleksnost rešenja, inovativnost i funkcionalnost, žiri je u obzir uzeo i društveno odgovornu namenu aplikacija, kao i njihov doprinos unapređenju upotrebe mobilnih telefona i uređaja. Pet timova iz Srbije koji su izradili najbolje aplikacije naći će se u konkurenciji sa pobedničkim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru „Regionalnog app izazova“ koji se ove godine održava u Podgorici. Pobednike „Regionalnog app izazova“ očekuje poseta jednoj od vodećih IoT konferencija u Berlinu, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost. Sa idejom mts app konkursa do sada je upoznato 2000 učenika, a 135 timova prezentovalo je 141 aplikaciju. Konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opisi pobedničkih aplikacija:

Cipher – tim „Hemičar i robotičar“, Matematička gimnazija, Beograd „Cipher“ je aplikacija koja omogućava brzo i intuitivno šifrovanje podataka ključem.

Collector - tim „kollTeam“, gimnazija „Bolyai“, Senta „Collector“ aplikacija namenjena je daljinskoj kontroli solarnog kolektora napravljenog sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije i zaštite životne sredine. Pomoću aplikacije se mogu kontrolisati parametri kolektora i pratiti informacije poput temperature i količine sunčeve svetlosti, dok se njen pun potencijal daljim razvijanjem može iskoristiti za kontrolisanje kućnih uređaja, poput centralnog grejanja i sistema za hlađenje.

Flux – tim „Baltazar“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš Flux je aplikacija koja služi za olakšano korišćenje telefona u svakodnevnici, kao i organizaciju dnevnih obaveza. Fluks aplikacija konstanto komunicira sa bazom podataka i time prilagođava informacije potrebama korisnika.

H-Work – tim MAP, gimnazija „Bora Stanković“, Niš Aplikacija H-Work brzo i lako omogućava majstorima da pronađu poslove za koje su specijazivovani ili učenicima srednjih stručnih škola da pronađu praksu. Sa druge strane, aplikacija H-Work istovremeno pomaže građanima da brzo i lako pronađu majstore za određene popravke.

virSpeak – SouthSerbia Džiberi, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš Aplikacija virSpeak napravljena je sa ciljem da se unapredi mogućnost komunikacije korisnika mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom. Aplikacija omogućava verbalnu i gestikularnu kominikaciju preko simuliranog trodimenzionalnog okruženja, deljenje fajlova i kratkih poruka, kao i prenos animacija i ostalih sadržaja.