Na prvi pogled
Beograd • 17.05.2007.
Zboard gejmerske tastature
Ovo su uređaji koji će biti veoma zanimljivi onima koji dosta vremena provode igrajući igre na svom računaru, a sa naprednim mogućnostima i kvalitetom će ih sigurno i osvojiti. Odličan softver i već postojeći konfiguracioni fajlovi za veliki broj igara samo dodaju vrednost.

Ovo su proizvodi namenjeni isključivo igračima, pa ne čudi to da svaki detalj govori ovome u prilog. Iza brenda Zboard stoji Kanadska kompanija Ideazon, koju je 1999. godine osnovao Oren Kramer, StarCraft i Quake igrač. Ovoga puta, pogledali smo Merc Gaming tastaturu, Fang gamepad i The Ultimate Gaming tastaturu.

Zboard Merc Gaming Keyboard, Fang Gamepad, The Ultimate Gaming keyboard

Ključne karakteristike

 • Vrlo kvalitetna izrada
 • Odličan softver
 • Dodatne maske za The Ultimate Gaming keyboard
 • Već postojeći mod fajlovi za veliki broj igara

Utisak kvare

 • The Ultimate Gaming keyboard je zbog svoje specifične konstrukcije malo bučnija

Specifikacija

Merc Gaming Keyboard
 • Interfejs: USB
 • Dimenzije: 53.6 x 20.1 x 2.7 cm
 • Dodatno: 34 dodatna tastera za igre i 11 tastera za oružja
Fang Gamepad
 • Interfejs: USB
 • Dimenzije: 15.3 x 19.5 x 2.5 cm
 • Dodatno: 41 dodatni taster za igre i 11 tastera za oružja
The Ultimate Gaming keyboard
 • Interfejs: USB
 • Dimenzije: 53.6 x 20.1 x 2.7 cm
 • Dodatno: 2 USB porta na tastaturi i maske koje se menjaju u odnosu na igru

Zboard Merc Gaming Keyboard

Kada se otpakuje, prvo što se uoči su dimenzije pošto je ova tastatura veća od skoro svih koje smo do sada videli. Svoju veličinu duguje dodatku sa leve strane, koji je u stvari varijanta Fang gamepad-a integrisana u kućište tastature. Na taj način, tu su 34 različita tastera rezervisana za igre, kao i 11 tastera koja se nalaze iznad tastera za kretanje a služe za promenu oružja. Ono što ova tastatura nema su kursorski tasteri sa desne strane, kao ni Insert, Home, Page Up, Delete, End i Page Page down tastere.

Zboard Merc Gaming Keyboard, igrački deo, multimedijalni tasteri, numerička tastatura

Tastatura je veoma "mekana" i generalno prijatna za kucanje. Softver koji dolazi uz nju, Z-Engine je veoma lak za korišćenje i podešavanje, a sa web sajta proizvođača možete preuzeti predefinisane konfiguracione fajlove - modove za preko 100 igračkih naslova. Ukoliko baš i ne neđete ono što tražite, sigurni smo da neće biti problem da podesite tastaturu baš onako kao Vam odgovara. Postoje takođe i multimedijalni programibilni tasteri koje možete podesiti, a zanimljivo je da tasteri numeričkog dela tastature, sa desne strane, imaju i druge funkcije, kao što su copy/paste, i minimizacija/maksimizacija/gašenje prozora u windows okruženju.

Fang Gamepad

Ovaj gamepad je potpuno simetričan i pogodan za levake i dešnjake. Sa računarom se povezuje preko USB porta i Z-Engine softverom podešava za konkretne igre. Z-Engine softver omogućuje da se brzo i efikasno konfiguriše, a kao i kod Merc tastature, i za Fang postoje mod fajlovi sa već predefinisanim konfiguracijama za popularne igre. Ovaj gamepad donosi čak 41 dodatni taster za igranje uz 11 tastera za biranje oružja.

Fang Gamepad sa prednje strane i detaljnije sa strane

Zahvaljujući svojoj nameni, na ovom gamepad-u se u isto vreme mogu pritisnuti do 7 tastera. Na samom vrhu, iznad tastera za igre se nalaze i multimedijalni tasteri. Kao dodatak, dolazi i odmorište za dlanove koje se jednostavno namešta, a moguće je izdići zadnji deo gamepad-a i time učiniti igranje još prijatnijim.

Zboard Ultimate Gaming keyboard

Već na prvi pogled konstatujemo da je ovo najneobičnija tastatura koju smo do sada testirali. Ideja je u tome da se prednji deo tastature, dakle "ploča" sa tasterima, skine i stavi ona koja odgovara igri koju igrate. Naravno, cela procedura je veoma jednostavna i ne zahteva gašenje računara. U svom "civilnom" odelu, ova tastatura je prilično standardna, a upada u oči da su svi dodatni, multimedijalni tasteri izmešteni na samu gornju ivicu tastature. Kada se skine cela ploča, postaje jasno zašto je to tako, pošto multimedijalni tasteri ostaju na tastaturi, odnosno, ne mogu se menjati.

Zboard Ultimate Gaming keyboard sa dodatkom, bliži pogled na standardnu konfiguraciju

Kao napredna igračka tastatura, i ova podržava do 7 pritisaka na tastere u isto vreme. Dodatak koji dolazi u pakovanju je generički, odnosno nije posebno pravljen za neku igru, a naravno, mogu se dokupiti i specijalni setovi za posebne igre. Trenutno postoji oko 20 setova koji pokrivaju najpoznatije igre, a sigurni smo da će vremenom izaći još ovih setova.

Zboard Ultimate Gaming keyboard bez ploče sa tasterima i nameštanje ploče za igranje

Softver je kao i u prethodnim slučajevima Z-Engine, i za njega je karakteristično brzo i jednostavno podešavanje, a moguće je koristiti i već napravljene konfiguracione fajlove kojih ima za oko stotinak igara. Ova tastatura je malo bučnija, ali to je posledica konstrukcije i tako je očigledno moralo biti. Potrebno je malo vremena za navikavanje, ali kada jednom naučite raspored tastera, igurni smo da će igranje dobiti novu dimenziju.

Zboard Ultimate Gaming keyboard detaljnije tasteri sa dodatka za igranje

Rezime

Nema sumnje da su ovo specijalizovani proizvodi namenjeni igračima, i da u ovom trenutku nemaju konkurenciju. Igračima su potrebne kvalitetne, pouzdane i otporne komponente, a to je upravo ono što se i dobija u ovim proizvodima. Možemo ih preporučiti svima koji žele dodatnu prednost u igrama i kojima je svaku detalj važan kada su performanse u pitanju.

Compdesk
ustupio: Zboard Merc Gaming Keyboard, Fang Gamepad, The Ultimate Gaming keyboard
maloprodaja: Savska 31 / Lokal 5, 011/3610 104, 011/3610 265
Najnoviji članci
 
28
Jul
 
28
Jul
 
27
Jul
 
27
Jul
 
27
Jul
 
26
Jul
 
26
Jul
 
26
Jul
 
25
Jul
 
25
Jul