Na prvi pogled
Beograd • 18.12.2007.
Prve specifikacije Mobilne Linux grupe
Iako je Linux Mobilna telefonska platforma kompanije Google pod nazivom Android trenutno u fokusu javnosti, još jedna mobilna Linux grupa takođe čini korake ka ostvarenju svog cilja.

Pomenuti Android je mobilna telefonska platforma bazirana na Linux operativnom sistemu i razvijena od strane Open Handset alijanse. Postojanje platforme je obelodanjeno 5. novembra 2007, a glavna kompanija koja stoji iza ovog projekta je Google. Kada bude izdata 2008 godine Android platforma će biti dostupna pod uslovima Apache v2 open source licence.

Druga grupa kompanija koja radi na Linux mobilnim telefonskim rešenjima nosi naziv Linux Phone standards Forum (LiPS) i sastoji se od kompanija kao što su Orange, France Telecom, MontaVista i Access. Ova grupa je kompletirala prvo izdanje svojih mobilnih Linux specifikacija koje je izdala pre nekoliko dana. Grupa je izdala polovinu specifikacija u junu da bi sada dodala komponente kao što su API (aplikacioni programski interfejs) za telefoniju, slanje poruka, kalendar, instant poruke i funkcije prisustva kao i komponente novog korisničkog interfejsa.

Ove specifikacije pokrivaju sve ključne komponetne za građenje smart telefona ili telefona baziranog na karakteristikama ali to još uvek nisu specifikacije za kompletno rešenje, navodi Bill Weinberg, generalni menadžer LiPS-a. Ideja je da se programerima omogući da kreiraju aplikacije koje će raditi na svim telefonima koji koriste LiPS specifikacije.

Aplikacioni programski interfejs telefonije je naročito važna karakteristika specifikacija jer omogućava programerima da kreiraju aplikacije koje se odnose na funkcionalnost glasovne telefonije uređaja, navodi Weinberg. Ovu mogućnost programeri nemaju sa nekim drugim telefonskim platformama kakva je na primer Apple-ova iPhone, za koju se nije ni očekivalo da će podržati razvoj oko telefonije, dodao je on.

LiPS očekuje da vidi višestruke implementacije standarda u komercijalnim telefonima što je pre moguće. U sledećih šest meseci grupa bi trebala da izda neke revizije specifikacija bazirano na iskustvu iz realnih situacija. Nakon toga, LiPS će početi sa izdavanjem dodatnih tehnologija omogućavanja vezanih za specifikacije.

Tržište je pozdravilo predstavljanje LiPS 2005 godine, odobravanjem, ali je izostalo uzbuđenje koje je kasnije bilo prisutno kada je nedavno Google najavio svoju Android platformu. LiPS je drugačija od Open Handset alijanse, grupe koja podržava Google-ov Android projekat, zato što njene specifikacije dozvoljavaju programerima da kreiraju različite interoperatibilne implementacije dok je sam Android jedna implementacija Linux-a, dodaje Weinberg.

Osnovni utisak koji OHA i Android odaju je implementacija platforme koja je bazirana na Java-i. Međutim, ukoliko je implementacija široko prihvaćena i uređaji se grade na osnovu nje, ona de facto konstituiše standard. Naš pristup je tradicionalno baziran na standardizaciji, objašnjava Weinberg. Različite Linux grupe se u osnovi bore za isti cilj. LiPS i Oha i druge grupe kao što je LiMo se trude da objedine ono što neki ljudi nazivaju fragmentisanim tržištem.

LiMo grupa je osnovana od strane kompanija kao što su Motorola, NTT DoCoMo, Vodafone, Samsung i druge koje rade na mobilnoj Linux platformi. Weinberg priznaje da su ove grupe konkurentne jedna drugoj makar po pitanju jedne stvari: sve one konkurišu za resurse da bi radile na svojim projektima. Međutim, one nisu potpuno konkurentne već samo koriste različite pristupe za rešavanje jednog istog problema koji ih muči, završio je Weinberg.

Korisni linkovi
Slični članci:
Najnoviji članci
 
28
Jul
 
28
Jul
 
27
Jul
 
27
Jul
 
27
Jul
 
26
Jul
 
26
Jul
 
26
Jul
 
25
Jul
 
25
Jul