Tech Data u potpunosti preuzima Avnet Technology Solutions

Beograd, 3. mart 2017. — Tech Data Corporation je kompletirala akviziciju Technology Solutions, prethodno u vlasništvu kompanije Avnet, Inc. Na ovaj način je formiran vrhunski globalni distributer najraznovrsnijih IT rešenja, koji može podmiriti potrebe kako korporativnih korisnika i njihovih baza podataka tako i individualnih korisnika.

„Ovo je značajan trenutak u istoriji naše kompanije i sa velikim zadovoljstvom talentovanim kolegama iz Technology Solutions želimo dobrodošlicu pod okrilje Tech Data“, rekao je Bob Dutkovski (Bob Dutkowsky), izvršni direktor kompanije Tech Data. „Naša kombinovana kompanija je sada savršeno pozicionirana u epicentru IT ekosistema, kao jedan od lidera na dinamičnom svetskom tržištu. Udruženim snagama ćemo omogućiti našim klijentima pristup sveobuhvatnom portfoliju IT rešenja, kao i efikasno predstavljanje proizvoda naših dobavljača novim klijentima u okviru širenja poslovanja na još većim tržištima.

Zajednička kultura i vrednosti naših kompanija, kao i posvećenost nastojanju da pružimo svojim klijentima vrhunsko korisničko iskustvo, predstavljaju temelj nove kompanije. Zajedno činimo još snažniju organizaciju, sposobnu da za svoje partnere učini više nego ikada ranije. Uvereni smo da je preuzimanje Technology Solutions dobitna kombinacija za naše klijente, dobavljače i akcionare, kao i zaposlene u obema kompanijama“, naglasio je Dutkovski.

Technology Solutions će značajno proširiti distributivno poslovanje Tech Data i obezbediti dodatnu vrednost, proširujući mogućnosti kompanije da svojim partnerima pomogne da iskoriste tehnologije nove generacije, istovremeno osnažujući prisustvo na tržištu zahvaljujući komplementarnim veštinama, sveobuhvatnijim odnosima sa dobavljačima i novim klijentima koje će na ovaj način steći. Kombinovanu kompaniju odlikuje daleko veća geografska raspostranjenost, uključujući i prisutnost u regionu Azija-Pacifik, što predstavlja novo tržište za Tech Data. Kompanija posluje u 40 država, sa 14 000 zaposlenih koji uslužuju približno 115 000 klijenata u više od 100 država.

Kompanija je najavila kako namerava da preuzme vodeću globalnu poziciju, kao i nekoliko novih uloga na regionalnom i globalnom nivou. Izvršni direktor je Bob Dutkovski (Bob Dutkowsky), a bord direktora čine:

  • Čak Danevic (Chuck Dannewitz), izvršni potpredsednik, finansijski direktor

  • Rič Hjum (Rich Hume), izvršni potpredsednik, operativni direktor 

  • Bet Simoneti (Beth Simonetti), izvršni potpredsednik, izvršni direktor ljudskih resursa

  • Džon Tonison (John Tonnison), izvršni potpredsednik, izvršni direktor sektora za informisanje

  • Dejvid Veter (David Vetter), izvršni potpredsednik, direktor pravnih poslova

Operativni direktor je Rič Hjum (Rich Hume), u čijem timu su:

  • Vilijam Ču (William Chu), predsednik, Azija-Pacifik

  • Džejdip Melhetra (Jaideep Malhotra), predsednik, Global Computing Components

  • Džo Kuaglia (Joe Quaglia), predsednik, Amerika

  • Patrik Zamit (Patrick Zammit), predsednik, Evropa

  • Els Dimester (Els Demeester), potpredsednik korporacije, sektor za integracije

  • Majkl Urban (Michael Urban), potpredsednik korporacije, sektor za strateško, transformaciono poslovanje i upravljanje dobavljačima Finansijski uslovi

Ukupna dogovorena kupoprodajna cena iznosi gotovo 2,6 milijardi USD (nakon određenih naknadnih usklađivanja), uključujući 2,4 milijarde USD u gotovini i 2 785402 akcija kompanije Tech Data, što predstavlja oko 7,3 odsto od ukupnog broja akcija ove kompanije (nakon izdavanja novih deonica ). Tech Data je gotovinski deo isplate kupoprodajne cene finansirala kroz 1 milijardu USD koja je obezbeđena nedavnom javnom prodajom finansijskih instrumenata i 1 milijardu USD iz kredita banaka, dok je ostatak obezbeđen iz posebne kreditne linije i postojećih gotovinskih rezervi.

Očekuje se da će transakcija značajno doprineti rastu ne-GAAP prihoda kompanije Tech Data po akciji u prvoj fiskalnoj godini. Kompanija takođe očekuje godišnju uštedu od približno 100 miliona USD u roku od 24 meseca, dok se jednokratni troškovi za postizanje tih ušteda procenjuju na gotovo 150 miliona USD.