TAG Heuer: Legendarni sat Monaco puni 50 godina

Godine 1969. Heuer je lansirao Monaco - privlačan sat koji je postao poznat širom sveta po svom jedinstvenom, neprolaznom dizajnu i revolucionarnoj tehnologiji.

Pola veka kasnije, TAG Heuer u čast ovog proslavljenog modela lansira novu limitiranu verziju i obeležava jubilej događajima širom sveta i knjigama, koji su posvećeni istoriji ovog sata.

TAG Heuer

Nekonvencionalni sat Monaco je nastao kao proizvod Heuer vizije i pionirskog duha. Ovaj legendarni model će biti proslavljen događajima u Evropi, Americi i Aziji tokom 2019. godine, kao i novim limitiranim modelom Monaco, koji će biti prezentovan na svakom događaju. Nova knjiga pod nazivom Paradoxical Superstar (Paradoksalna superzvezda) dokumentuje istorijske i tehničke detalje ove neverovatne ikone, a biće dostupna u TAG Heuer buticima i na veb stranici od maja 2019. godine.

TAG Heuer

Putovanje kroz istoriju

Kao i u slučaju mnogih klasičnih dizajnerskih klasika, Heuer Monaco (TAG u to vreme nije bio deo imena kompanije) podelio je mišljenja. Kada je predstavljen na konferencijama za štampu u Njujorku i Ženevi 3. marta 1969. godine, reakcije većine ljudi bile su sve, samo ne entuzijastične. Svaki aspekt dizajna sata bio je radikalan: metalik plavi brojčanik, crvene i svetlo plave kazaljke, kvadratno kućište i položaj krunice s leve strane.

TAG Heuer

„Želeli smo da stvorimo izvanredan i inovativan proizvod, nešto avangardno“, izjavio je počasni predsednik TAG Heuer kompanije Džek Hojer. „Kada sam video kvadratno kućište, odmah sam znao da je to nešto posebno. Do tada su se kvadratna kućišta koristila samo za ceremonijalne satove za odevanje, jer nije bilo moguće učiniti ih vodootpornim. Išli smo korak ispred sa ovim nekonvencionalnim dizajnom i pregovarali o isključivom korišćenju ovog revolucionarnog kućišta za Monaco ručni hronograf. "

TAG Heuer

Odvažni dizajn Monaco sata učinio ga je odmah prepoznatljivim i bio je savršena dopuna naprednoj tehnologiji koju je švajcarski časovničarski brend predstavio. Bio je prvi vodootporni sat s kvadratnm kućištem i kalibrom 11, prvi mehanizam sa automatskim navijanjem hronografa. Kalibar 11 je rezultat trogodišnje bliske saradnje između brendova satova Heuer, Breitling i Hamilton, i postao je prvi automatski hronograf.

TAG Heuer

Tadašnji generalni direktor Heuer brenda, Džek Hojer, nije bio apsolutni obožavalac ovog dizajna, ali je verovao da su revolucionarne inovacije zahtevale dizajn koji će iziskivati pažnju. Monaco je postigao upravo takav efekat. Dizajn je bilo teško proizvesti, a njegova popularnost među ljubiteljima i kolekcionarima satova nije nastala “na prvu loptu”, ali je ostala trajna.

Snažne veze sa svetom automobilizma

Džek Hojer je bio ubeđen da je automobilizam bio pravi način da se promovišu satovi, uključujući i Monaco. On je želeo da satovi (i tajmeri na kontrolnoj tabli) njegove kompanije budu povezani sa imenima i mestima vezanim za glavne trke. Monaco je dobio ime po glamuroznom i poznatom Grand Prix Formule 1 u Kneževini Monako. TAG Heuer je takođe oficijelni sat Monaco Top Cars Collection muzeja i ima bliske veze sa Automobile Club de Monaco.

TAG Heuer

Filmska slava

Godine 1971. Monaco je podelio filmsku scenu sa Stiv Mekvinom u filmu Le Mans, a sredinom 70-ih je doživeo prvi preobražaj. U to vreme je crna postala veoma moderna, pa je Monaco predstavljen u crnom anodizirajućem kućištu. Poznat kao The Dark Lord (Mračni Gospodar), ovaj krhki i retki model je bio primamljiv i danas je veoma tražen u kolekcionarskim krugovima. Prvo poglavlje priče o Monaco satu se završava krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Evolucija kalibra 11

Heuer je 1985-e postao TAG Heuer, a 1998. godine priča Monaco sata nastavljena je novim modelom, inspirisanim originalom, koji je primljen s mnogo više priznanja. Tokom protekle dve decenije, Monaco je bio usko povezan sa haute horlogerie (visoko i vrhunsko časovničarstvo), sa drugim verzijama koje karakterišu nove komplikacije, dizajni i materijali. Kako je evoluirao, Monaco je zadržao revolucionarni duh koji ga je učinio istovremeno zloglasnim i popularnim.

Knjiga koja govori o satu i njegovoj evoluciji

U čast pedesetogodišnjice sata TAG Heuer Monaco, švajcarski časovničarski brend objavljuje knjigu koja prikazuje istoriju i duh neverovatne ikone. Paradoxical Superstar (Paradoksalna Superzvezda) dokumentuje život Monaco sata sa arhivskim snimcima i slikama koje nikada pre nisu viđene, kao i skicama dizajna i mehanizma.

Ugledni britanski novinar Nikolas Fulks napisao je poglavlje o istoriji Monaco sata od 1969. godine do danas. Pisac i stručnjak za satove Gisbert Bruner napisao je poglavlje o tehničkim inovacijama koje su odigrale važnu ulogu u uspehu ovog sata, dok je američki pisac, urednik i ljubitelj satova Majkl Klerizo dokumentovao odnos Monaco sata sa Stiv Mekvinom u trećem poglavlju knjige. Naglašavajući povezanost časovnika sa gradom po kom nosi ime, NJ.K.V. Princ Albert II od Monaka napisao je predgovor knjige.