Svi putevi vode u Rim, AMD-ov Rome

Do pre mesec i po dana, kada je lansiran, AMD-ov EPYC procesor je bio poznat pod kodnim imenom “Rome”. U skladu sa tim, AMD je danas u Rimu održao partnersku konferenciju koja je poslužila i kao evropska premijera novog serverskog procesora i kao prilika da se javnost informiše o neverovatno brzoj ekspanziji ekosistema EPYC procesora i korisnika koji su ga počeli implementirati u svoje velike biznise.

AMD

Dell Technologies je lansirao pet novih DELL EMC PowerEdge serverskih platformi pokretanih AMD EPYC procesorima druge generacije. Ove platforme su dizajnirane „od nule“ i optimizovane su za podršku naprednih mogućnosti AMD EPYC procesora druge generacije, uključujući i PCI Epxress 4.0

AMD

IBM Cloud je demonstrirao kako AMD EPYC procesori druge generacije obezbeđuju da kompanija ispuni specifične zahteve svojih klijenata iz domena analitike velikih podataka, a sve zahvaljujući masivnom memorijskom protoku i podršci za PCI Express 4.0. IBM će podeliti više podataka i detalja na sopstvenom partnerskom događaju iduće godine.

AMD

Nokia je pokazala kako druga generacija EPYC procesora dramatično ubrzava njihov „Cloud Packet Core System“, što mrežnim provajderima pomaže u isporuci konvergentnih širokopojasnih i IoT servisa mašinske komunikacije putem 5G mreže. Tokom testiranja Nokia je otkrila da njihov CPCS u kombinaciji sa EPYC procesorima druge generacije omogućava 2x ubrzanje paketnog protoka, poređeno sa prethodnim rešenjima.

ATOS, globalni lider u digitalnoj transformaciji objavio je da se zahvaljujući upotrebi druge generacije AMD EPYC procesora, efikasnija upotreba superkompjuterskih resursa u okvirima francuske naučne zajednice, dramatično povećala, što je iniciralo da Atos krene u razvoj prvog codeno hlađenog servera za superkompjuterske klastere! S druge strane, to je navelo AMD da proizvede potpuno novi model EPYC procesora druge generacije, koji je upravo namenjen vodeno-hlađenim serverima – EPYC 7H12.

OVHcloud, globalni cloud lider je objavio isporuku novih, visoko-performanstnih instanci baziranih na AMD EPYC 7402P, single-socket procesorima. Ove instance će biti dostupne krajem godine, krajnjim korisnicima.

TSMC – najveći svetcki proizvođač mikroprocesora je objavio implementaciju druge generacije AMD EPYC procesora u svoje superkompjuterske klastere namenjene istraživanju i razvoju novih proizvodnih tehnoloških procesa nakon 7 nanometara.

Supermicro je lansirao portfolio najnovijih serverkih rešenja serije "H12", koji su dostupni odmah danas i donose podršku za PCI Express 4.0. Krajem godine stižu i modeli iz Ultra i GPU linije.

AMD-ov stariji potpredsednik i generalni menadžer EPYC poslovne divizije, Forest Norod je istako da je kompanija izuzetno srećna, počastvovana i ohrabrena masivnom podrškom i poverenjem koje su najveća industrijska imena pokazala ka EPYC procesorima druge generacije. „Mi nastavljamo da unapređujemo EPYC procesor i ushićeni smo podrškom kompletnog ekosistema softverskih, hardverskih i proizvođača kompletnih rešenja i cloud servisa, koji su u EPYC procesoru pronašli rešenje za svoje najnaprednije i najkompleksnije proizvode.“

AMD je objavio da je EPYC procesor druge generacije nastavio da obara rekorde i cifra od 80 svetskih rekorda je u prethodnih četrdeset dana uvećana na preko 100 svetskih rekorda u različitim sferama primene serverskih procesora. Na taj način AMD je još jednom potvrdio da je EPYC procesor druge generacije, najbrži procesor na planeti danas.