Sveže na stolu uz Agrilution - Ulazak kompanije Miele u oblast vertikalne poljoprivrede

Beograd, 26. decembar 2019. godine – Vertikalna poljoprivreda je pojam koji koriste futurolozi kako bi označili staklenike u više nivoa koji pružaju lokalni prinos svežeg povrća koji štedi prostor, na primer u urbanim zonama. Pomoću Plantcube-a iz kompanije Agrilution, ovaj revolucionarni koncept pronalazi put do privatnih domaćinstava. Potpuno automatizovane, vertikalne farme malih razmera koje nisu veće od standardnog frižidera, pružaju savršene uslove za rast u kombinaciji sa minimalnim naporom – i vrhunac su dizajna u svakoj kuhinji ili dnevnoj sobi. Uz koncept kompanije Agrilution, Miele dodatno proširuje svoju ekspertizu u polju raznolikosti zadovoljstva i zdravog života.

Agrilution

Uz proleće u kuhinji tokom cele godine, iznikle bebi salate i začini prikazuju se estetski, stvarajući neopisive aromatične i hranljive sastojke: To čini Plantcube-ove kompanije Agrilution revolucionarnim na tržištu. U suštini, oni nude samoodrživi ekosistem sa jednostavnim oblogama podmetača za seme, regulisanim osvetljenjem i kontrolisanom mikroklimom, kao i automatizovanim zalivanjem. Rezultat toga je da Plantcube-ovi praktično kontrolišu same sebe. Ubrano povrće nema pesticida niti drugih zagađivača. Sistem kontroliše Agrilution Cloud. Aplikacija prilagođena korisnicima pruža uvid u proces rasta, kao i instrukcije u vezi sa održavanjem i žetvom.

Agrilution

„Sve veći broj ljudi živi u urbanom okruženju, koji pak teže da žive odgovorno i da ustanove sopstvenu slobodu“, kaže Maksimilijan Lesl (Maximilian Lössl), koji je osnovao Agrilution zajedno sa svojim partnerom Filipom Vagnerom (Philipp Wagner). „A naš Plantcube donosi svežije salate, začine i mikrozeleniše direktno na vaš sto2. Mikrozeleniš je zajednički termin za sadnice koje mogu da se uberu za samo nekoliko dana i koje daju bogat ukus i hranljive materije. Trenutno, Agrilution nudi lepezu od 25 različitih tipova bebi salata, začina i mikrozeleniša, uključujući i manje poznate sorte kao što je crveni pak choi ili wasabina slačica. Prvi usev može da se požanje između jedne i tri nedelje nakon pokretanja Plantcube-a. Nakon toga, žetva je moguća na dnevnom nivou, kaže Lesl. Koriste se samo regulisane i genetički nemodifikovane sadnice. Podmetači za seme koji su bezbedni za ishranu, koje u Minhenu proizvodi Agrilution, napravljeni su u potpunosti od rafinisanih otpadnih tkanina. Dok jedna glavica salate uzgajana u polju zahteva do 120 litara vode da bi porasla, ista količina vode dovoljna je da napaja kompletan Plantcube punih godinu dana. Plantcube-ovi su dostupni na tržištu od marta 2019. godine.

Osnivači kompanije i zaposleni ostaće u kompaniji Uključenost Miele Group u ovu kompaniju započela je odmah nakon podnošenja nesolventnosti 1. decembra. Stečajni postupak pokrenula je kompanija Agrilution GmbH nakon što planirani krug finansiranja nije dao očekivane rezultate. U toku tog postupka, Miele Group preuzela je brend, know-how i svu dalju imovinu (u takozvanom dogovoru oko imovine) koji su zatim preneti na novoosnovani Agrilution Systems GmbH. 100-postotna podružnica kompanije Miele Venture Capital GmbH preuzeće skoro sve zaposlene na osnovu tog koncepta preuzimanja. „Drago mi je što smo bili uspešni u pronalaženju održivog rešenja za Agrilution-ovu revolucionarnu tehnologiju skoro na samom početku stečajnog postupka“, izjavio je stečajni upravnik dr Kristijan Gerlof (Christian Gerloff) iz kompanije Advokati Gerloff Libler u Minhenu.

Direktori nove kompanije su osnivači Agrilution-a Maksimilijan Lesl i Filip Vagner. U kompaniji Miele, Agrilution podržava Gernot Tretenbrajn (Gernot Trettenbrein), direktor divizije Kućni aparati kompanije Miele Group, kao i izvršni direktor kompanije Miele Venture Capital GmbH. „S pogledom na kreativno kuvanje, potpuno novi svet ukusa, zdravo kuvanje i urbane stilove života, Plantcube-ovi pružaju potrošačima nove i uzbudljive mogućnosti“, kaže Gernot Tretenbrajn. Shodno tome, ovaj koncept savršeno odgovara kompaniji Miele. „Verujemo u ideju, proizvod i poslovni model – kao i u dugoročnu saradnju sa dva osnivača i njihovim timom“, nastavio je Tretenbrajn. Isto se odnosi i na Agrilution koji takođe smatraju da su pronašli savršenog partnera. Suosnivač Filip Vagner: „Miele je snažan i pouzdan partner zbog kojeg će naš poslovni plan imati ogromnu korist, kako tehnički tako i u odnosu na marketing“.