Švajcarski i nemački softverski stručnjaci pohvalili tehnološko preduzetništvo u Srbiji

Nakon uspešno realizovanog projekta za podršku tehnološkog preduzetništva u Srbiji, panel eksperata švajcarske softverske agencije „Namics” zaključio je da su srpski startap timovi posvećeni svojim projektima, uporni prilikom plasiranja ideje, da razumeju potrebe digitalnog tržišta i da su konkurentni na globalnom nivou

Beograd, 27. oktobar 2017. godine – Srpski tehnološki startapi posvećeni su svojim projektima, uporni prilikom plasiranja ideja, poseduju različita znanja iz oblasti softverskog inženjerstva i konkurentni su na globalnom tržištu, zaključili su nemački i švajcarski stručnjaci, članovi ekspertskog panela softverske agencije „Namics”, koji su učestvovali na projektu za podsticaj tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

Konkurs pod nazivom „Startup. Expertise. Upgrade. Namics.” organizovala je švajcarska softverska agencija „Namics” sa ciljem da pruži svoj doprinos osnaživanju srpske softverske zajednice i pomogne pojedinačnim startapima prilikom unapređenja poslovnog koncepta. Pravo učešća imali su svi tehnološki startapi iz Republike Srbije, a pet najboljih ideja kao nagradu dobilo je konsultacije sa „Namics-ovim” panelom eksperata, koji su činili švajcarski i nemački softverski stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom rada na međunarodnim softverskim projektima.

„Budući da smo i sami počeli kao startap i da znamo sa kakvim se izazovima suočava ideja u razvoju, veliko mi je zadovoljstvo što smo pronašli način da podržimo razvoj tehnoloških startapa koji dolaze iz Srbije. Pristigli projekti pokazali su nam ogroman potencijal srpskih startapera, a predstavnici timova su nas uverili u kvalitet rešenja koja razvijaju, istrajnost tokom čitavog procesa kreiranja i unapređenja ideje, razumevanje za potrebe digitalnog tržišta i znanja koja poseduju. Kao kompanija koja je pre tri godine postala član srpske softverske zajednice, osetili smo obavezu da i mi doprinesemo njenom unapređenju ne samo kroz poslovne rezultate, već i kroz edukaciju. Nadam se da su im konsultacije bile korisne i da smo, svojim savetima, doprineli unapređenju proizvoda i usluga koje razvijaju srpski startapi”, istakao je Bernd Šop, član panela eksperata i izvršni direktor „Namics-a”.

Jedan od učesnika na „Startup. Expertise. Upgrade. Namics.” bio je startap „CouchCoach” koji razvija mobilnu aplikaciju pomoću koje košarkaški fanovi mogu aktivno da učestvuju u utakmicama svojih omiljenih timova. Nenad Nikolin, osnivač i izvršni direktor „CouchCoach-a” napomenuo je da su benefiti ovakvog konkursa brojne.

„Kad ste u procesu razvoja jednog projekta koji tek treba da se ostvari na tržištu, sastanci, razgovori i razmena ideja sa priznatim softverskim stručnjacima mnogo znači. Ovakvi konkursi su korisni jer je startapima bitno da čuju mišljenja inženjera koji ne samo da su prošli njihov put i razvili svoj projekat do kraja, već su od početnih projekata kasnije napravili uspešne međunarodne kompanije koje decenijama postavljaju standarde u softverskoj industriji. Drago nam je što smo bili deo konsultacija jer smo osim inženjerskog dela, imali priliku da čujemo savete koji se tiču unapređenja biznis koncepta i siguran sam da će nam ovaj konkurs pomoći da, u narednom periodu, proširimo svoj proizvod izvan regiona ABA lige, da okupimo još više korisnika i da dođemo do investicija za godišnje funkcionisanje našeg tima”, zaključio je Nikolin.

Konkurs „Startup. Expertise. Upgrade. Namics.” organizovala je švajcarska softverska agencija „Namics” sa idejom da, pomažući pojedinačnim startapima, doprinese osnaženju čitave softverske zajednice i podstakne tehnološko preduzetništvo u Srbiji. Nagrada za najbolje učesnike konkursa bile su konsultacije sa panelom eksperata sastavljenim od softverskih inženjera rade na projektima za velike svetske kompanije kao što su BASF, ABB, Ciriški aerodrom i Victorinox i koji već dvadeset godina osvajaju prestižne nagrade u evropskoj i svetskoj softverskoj industriji.