Super Flower SF500P12P Black Power

Model SF500P12P Black Power je namenjen manje zahtevnim potrošačima i kupcima, koji bi i dalje da dođu do kvalitetnog napajanja. Cena je dosta dobra i to je jedan od najbitnijih razloga zašto će ovaj Super Flower model biti aktuelan.

Za Super Flower već znamo dovoljno toga da svako novo napajanje koje se pojavi privlači dosta pažnje. Videli smo da ovaj proizvođač ima neke od najboljih napajanja koja se mogu kupiti u svojoj ponudi, kao i da ima verovatno i najviše napajanja u sa prestižnim 80 Plus Platinum sertifikatom, tako da smo sa pravom očekivali i da modeli srednje kategorije takođe imaju šta da pokažu. Model SF500P12P Black Power ima maksimalnu izlaznu snagu 500W, i gledajući specifikacije, možemo da zaključimo da je namenjeno manje zahtevnim potrošačima. Srećom, nije mnogo toga žrtvovano da bi se dobila što bolja cena, tako da svakako imamo pred sobom jedan konkurentan model iz svog cenovnog ranga.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 500W
  • Solidno tih 120mm ventilator
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Pasivan PFC

Specifikacija

  • Snaga: 500W
  • Standard: ATX 12V v2.2
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm
  • Dimenzije: 150 x 85 x 165 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 1x PEG 6pin, 4x Molex, 1x Floppy, 4x SATA

Super Flower SF500P12P Black Power

Napajanje je standardnih dimenzija za prosečan ATX model, što znači da neće biti problema sa instalacijom u regularna kućišta. Ovaj model je ceo crne boje, sa powder-coat finišom, uz više nego pristojan kvalitet završne obrade. Zadnja stranica napajanja je perforirana otvorima oblika pčelinjeg saća, sa konektorom za napajanje, prekidačem i nalepnicom koja upozorava na podržani ulazni napon. Za hlađenje je zadužen 120mm ventilator sa promenljivim brojem obrtaja koji će zavisiti od izmerene unutrašnje temperature napajanja, tako da do nekih 60% opterećenja ventilator radi vrlo tiho i ne čuje se od ostalih komponenti sistema, dok će preko toga početi da se čuje šum vazduha.

Primećujemo da nisu svi kablovi sleeve-ovani, već samo oni na čijim krajevima su 20+4 i 4+4 konektori za napajanje matične ploče i procesora. Uz podatak da se radi o napajanju sa pasivnim PFC-om, jasno je da je ovo definitivno model za manje zahtevne korisnike, mada realno, aktivnu PFC korekciju napona je poželjno imati bez obzira na kategoriju napajanja. Na raspolaganju je jedan 6-pinski konektor za grafičku karticu, po četiri SATA i Molex priključka kao i jedan Floppy konektor. Ovo napajanje je dizajnirano sa jednom 12V granom od 31A, što bi trebalo da je sasvim dovoljno za prosečne konfiguracije sa jednom grafičkom karticom i do srednje klase.

Rezime

Ovo napajanje ima ugrađenu zaštitu od kratkog spoja i preopterećenja, što nemaju baš sva napajanje iz ovog cenovnog ranga. Još jednom moramo da konstatujemo da je prava šteta što je izostao aktivna PFC korekcija napona, što se već prilično retko viđa kod aktuelnih napajanja. Ipak, i bez toga ovaj model ima više nego dobre performanse i stabilan napon, bez velikih oscilacija pod većim opterećenjem. U kombinaciji sa odličnom cenom, ovo će biti dobar izbor za one koji traže dovoljno kvalitetno i povoljno napajanje za računar koji ne koristi neke previše zahtevne komponente.

Conclusion

This power supply has a built-in protection against short circuit and overload, which is rare in this price range. It is a shame there is no active PFC voltage correction, which is quite rarely seen in power supplies available on the market. However, even without that this model provides good performance and stable voltage with no major oscillations at heavy loads. In combination with an available price, this is a good choice for those looking for a high quality and affordable power supply for a computer that has no demanding components.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 40€

Mid9 ustupio: Super Flower SF500P12P Black Power
zvanični sajt: super-flower.rs