Super Flower Leadex Platinum 1000W

Ovo je najbolje Super Flower napajanje koje smo do sada videli, što uopšte nije tako lak zadatak kao se ima u vidu da ovaj proizvođač ima i najveći broj modela sa 80 Plus Platinum sertifikatom. Vrhunske performanse i izuzetan kvalitet izrade u kombinaciji sa cenom koja i nije toliko visoka za ono što se dobija, i preporuka je apsolutno zaslužena.

Super Flower je ime koje je munjevito zauzelo veoma dobru poziciju na tržištu kada su napajanja u pitanju, u direktnoj konkurenciji sa onim najpoznatijim proizvođačima kao što su recimo Enermax i Seasonic, da navedemo samo par njih. Ono što je poznato je da je do nedavno, Super Flower do skoro bio OEM proizvođač napajanja i da je radi napajanja upravo za ove poznatije marke, no kompanija je odlučila da nastupi i samostalno na tržištu, što se ispostavilo kako odlična odluka. Dovoljno je reći da je Super Flower bila prva kompanija koja je uvela modele sa 80 Plus Platinum sertifikatom, kao i to da ova kompanija ima najviše napajanja sa ovim sertifikatom u poređenju sa konkurencijom. Do nas je stigao model iz nove Leadex Platinum serije, gde su ful modularna napajanja sa Platinum sertifikatom.

Ključne karakteristike

  • Vrhunske performanse, izuzetno tih rad (Normal/Eco režim rada ventilatora)
  • Ful Modularan dizajn
  • 80 Plus Platinum sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

SF-1000F-14MP - Kompatibilnost: ATX 12V. V2.2, EPS 12V. V2.91 & SSI EPS 12V. V2.92

  • Ulazni napon: Full Range Auto Voltage Detection Design 100V~240V
  • Snaga: 1000W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ventilator: 140mm Double Ball-Bearing Fan
  • Dimenzije: 200mm(L) x 150mm(W) x 86mm(H)
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 8-pin CPU, 5x 6+2-pin PEG, 4x PEG 6+2-pin, 5x 4-pin Molex, 10x SATA, 1x floppy
  • Dodatno: Active PFC, OVP, OCP, OPP, SCP, UVP, 80 Plus Platinum sertifikat

Super Flower Leadex Platinum 1000W

Ovo je napajanje od 1KW izlazne snage, dakle definitivno pravljeno za najzahtevnije korisnike koji planiraju ili sistem sa više novijih grafičkih kartica, ili čak i neki mining rig. Zanimljivo je da proizvođač navodi da ovo napajanje čak zadovoljava i još uvek neobjavljeni 80 Plus Titanium standard, što je stvarno impresivno. Znamo da je u specifikaciji gornja granica radne temperature 50 stepeni, što je dosta dobro i iznad proseka, ali bi ipak voleli da je tu i ugrađena zaštita od pregrevanja, OTP (Over Temperature Protection), koja je izostala. Napajanje je nešto većih dimenzija, odnosno dužine od 200mm, tako da to treba imati u vidu kada se bude planirala kupovina, zbog prostora u kućištu. Dizajn kućišta je takav da imamo jednu 12V granu od impresivnih 83A, stim što je recimo +5VSB grana nešto slabija i pokriva samo 2.5A. Slično je i sa ostalim granama, koje su nešto slabije od onoga što smo očekivali za napajanje od 1000W. Ipak, nismo naišli na bilo kakve probleme po tom pitanju, tako da se čini da su inženjeri Super Flower-a ipak jako dobro razmislili unapred. Ono što je karakteristično za ovaj model je da se potpuno modularan, odnosno svi kablovi dolaze u pakovanju, sa karakterističnim clear-white konektorima za napajanje, koje takođe ima konektore iste boje. Ono što nam se jako dopalo jeste to što je napajanje u belom finišu (čak i fan grill), a konektori imaju bela LED svetla, tako da će to sve zajedno izgledati sjajno ukoliko imate providnu stranicu kućište ili prozor.

Uz napajanje se dobija i torbica za kablove, a odmah vidimo da nisu svi sleeve-ovani, već su kablovi sa SATA i Molex konektorima flat tipa, što će i zauzeti manje prostora u kućištu. Iako na napajanju konektori nisu obeleženi, odmah vidimo da neće biti zabune. Naime, postoje dva konektora rezervisana za priključivanje kablova sa napajanjem za matičnu ploču, dok su svi ostali konektori identični i nema veze kako koji kabl gde priključite, pošto ionako postoji samo jedna 12V grana. Vrlo jednostavno i efikasno. Broj i izbor konektora je korektan, pa tako imamo pored 24-pinskog konektora za matičnu ploču, imamo dva 8-pinska konektora za procesor, ukupno pet PEG 6+2 pinska konektora, pet Molex, deset SATA i jedan Floppy. Možda ne bi škodio još neki Molex, no i ovako bi trebalo da bude sasvim dovoljno i za neka malo zahtevnije konfiguracije sa dosta ventilatora u kućištu. Dužina kablova je dobra, čak i za najveća Tower kućišta i neće biti problema sa priključivanjem bez obzira na kabliranje. Za hlađenje se koristi Double ball-bearing ventilator prečnika 140mm, što je izdržljivo rešenje koje doduše nije i najtiše koje postoji, ali sve zajedno, ovo je daleko od bučnog napajanja. Pored konektora za napajanje i On/Off prekidača sa zadnje strane napajanja imamo i Auto/Eco prekidač kojim se bira da li ventilator radi regularno ili u polu pasivnom modu gde se uključuje samo kada je potrebno. S obzirom na toleranciju na visoku radnu temperaturu, u Eco modu se ventilator uključuje tek na nekih 40% opterećenja, što je prilično impresivno, pa ukoliko ne planirate da ga dosta opteretite, možete praktično dobiti i pasivno napajanje.

Rezime

Utisci o radu napajanja su fantastični, radi se o modelu koji izuzetno dobro drži napon i u najzahtevnijim situacijama, sa jako malim oscilacijama, izuzetno efikasnim radom u svim scenarijima (na maksimalnom opterećenju ide i do 94%), tako da je zaista veoma teško naći bilo kakvu iole ozbiljniju manu. Da stvar bude još bolja, izdržava opterećenje od 100W veće od maksimalnog deklarisanog, što samo znači da će biti jako teško namučiti ga. Ovo napajanje sa lakoćom predstavlja jedan od najboljih 1KW modela koji se kod nas može kupiti, i sa cenom od oko 250€ predstavlja ozbiljnu investiciju ali i sigurnost da će bez problema izgurati bilo kakav zadatak koji stavite pred njega.

Conclusion

Impressions are great, this model is very good maintaining power supply at desired level, even in the most demanding situations with small oscillations and it is very efficiently in all scenarios (at full load goes up 94%), so it is really beyond reproach. To make things even better, it is able to withstand 100W higher load than the maximum, so it will be able to cope with everything. This is one of the best 1KW models available on the market, and at the price of 250 Euros, this model represents a good choice that will easily cope with every task.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 255€

Mid9 ustupio: Super Flower Leadex Platinum 1000W
zvanični sajt: super-flower.rs