Super Flower Leadex Gold 650W

Odlično napajanje koje dolazi iz Super Flower-a. Sa snagom od 650W, ful modularnim dizajnom i 80 Plus Gold sertifikatom ima dosta toga da ponudi i najzahtevnijim korisnicima. Pored svega, tu je i Eco režim rada gde se ventilator uključuje tek po potrebi.

Kao što smo mogli da se uverimo i ranije, Super Flower u ponudi ima stvarno impozantan broj napajanaj sa 80 Plus Gold sertifikatom, kao i modela sa 80 Platinum sertifikatom, i samo gledajući to, sigurno se radi o jednom od lidera na tržištu. Iako je samostalno na tržištu nastupio relativno skoro (do tada je radi samo kao OEM proizvođač za poznatija imena), Super Flower je vrlo brzo privukao dosta pažnje i to po svemu sudeći, sasvim zasluženo. Do nas je stigao model iz Leadex Gold serije, snage 650W, koji će zbog cene i performansi sigurno biti mnogima veoma interesantan.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 650W
  • Potpuno modularni dizajn
  • Tih 140mm ventilator
  • Odlične performanse
  • 80 Plus Gold sertifikat o efikasnosti
  • Eco hibridni režim rada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 650W
  • Standard: ATX 12V. V2.2, EPS 12V. V2.91 & SSI EPS 12V. V2.92
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 14cm Silent
  • Dimenzije: 150 x 86 x 200 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 8-pin EPS, 3x PEG 6+2pin, 5x Molex, 10x SATA, 1x Floppy
  • Zaštita: OPP, OVP, OCP, SCP, UVP, 80 Plus Gold sertifikat
  • Dodatno: Full Range Auto Voltage Detection Design 100V~250V (Active PFC)

Super Flower Leadex Gold 650W SF-650F14MG

Prvo što smo uočili jeste da je ovo napajanje nešto većih dimenzija, 150x86x200 mm, što znači da će morati ipak da se poved računa o veličini kućišta kod instalacije napajanja, no osim ako nije u pitanju neko baš kompaktno kućište, to sigurno neće biti problematično. Kao i do sada, ovo Super Flower napajanje je kompletno crne boje, sa reljefnim logom proizvođača sa bočne strane i grillom ventilatora koji je sastavni deo kućišta (koje je prosečeno tako da se dobije dobar protok vazduha. Kao što smo već pomenuli, ovo je kompletno modularno napajanje, što znači da svi kablovi stižu zasebno, a dobija se i torbica za njihovo odlaganje (što se često dobija uz modularna napajanja).

Kablovi su dosta dobrog kvaliteta, i svi osim onih sa SATA i Molex konektorima (koji su flat i sa dobrom izolacijom) stižu pažljivo presvučeni zaštitnim, braided omotačem, što takođe govori o kvalitetu izrade. Ukupno, tu je čak 10 kablova, koji svi koriste Crystal Clear Cube konektore za priključivanje na napajanje, koje ima i pozadinsko osvetljenje, što zajedno izgleda veoma interesantno. Na raspolaganju je solidan broj raznih konektora, od standardnom ATX (20+4 pina) za matičnu ploču, dva EPS priključka (4+4 i 8 pina), tri PEG (6+2 pina), jedan Floppy konektor, pet Molex i čak 10 SATA. Za svoju kategoriju, broj SATA konektora je stvarno odličan. Dizajn napajanja je sa jednom 12V granom (54.1A), a konektori su identični (sa jedinom razlikom kod kabla za napajanje ploče), tako da neće biti nikakvih problema oko povezivanja pošto ne može da se pogreši.

Za hlađenje je zadužen veliki 140mm ventilator koji radi veoma tiho, i čiji se broj obrtaja automatski reguliše u odnosu na temperaturu koja se detektuje unutar napajanja. Cela zadnja stranica je perforirana, kako bi se dobio što bolji protok vazduha, a tu pored Full Range strujne utičnice vidimo i Auto/Eco prekidač. Ovo smo već videli i ranije i na Eco je u stvari hibridni režim rada gde se ventilator uključuje samo onda kada je potreban. Kao što se i očekuje od napajanja ove klase, ugrađene su i brojne zaštite od nepravilnog rada: Over Voltage, Over Current, Over Power, Short Circuit i Under Voltage Protection.

Rezime

Ovo napajanje sa lakoćom izlazi na kraj i sa malo većim opterećenjem, i deluje nam kao da tih 650W snage zvući i pomalo konzervativno. Veoma je tiho u radu, uz mogućnost da se prebaci u Eco režim gde se ventilator uključuje samo kada je potreban. 80 Plus Gold sertifikat govori o visokoj efikasnosti, a nije izostala ni podrška za AMD i NVIDIA konfiguracije sa više grafičkih kartica. Sve zajedno, ovo je napajanje koje vredi svakog uloženog dinara i koje bez ikakvih problema može da se takmiči i sa najpoznatijim markama i modelima.

Conclusion

This power supply can easily be faced with a heavy load, and it seems as if these 650W of power sounds a bit conservative. It is very quiet, with the option to switch to Eco mode where the fan is on only when needed. 80 Plus Gold certification indicating a high efficiency, and there is the support for AMD and NVIDIA configurations with multiple graphics cards. This power supply worth the money and without any problem can compete with the best known brands and models.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 120€

MID9 ustupio: Super Flower Leadex Gold 650W SF-650F14MG
zvanični sajt: super-flower.rs