Super Flower Golden Silent 500W

Impresivno napajanje koje nam stiže iz kompanije Super Flower, vrhunskog kvaliteta i performansi. U pitanju je modularni model (samo tri kabla su fiksirana) sa potpuno pasivnim hlađenjem i 80 Plus Platinum sertifikatom. Koliko god da košta, nije previše.

Za sve one koji možda do sada i nisu čuli za Super Flower, da odmah kažemo da se radi o prilično ozbiljnom proizvođaču koji je u prošlosti najviše bio OEM partner poznatim imenima, dok je sada rešio da i sa svojim brendom izađe na tržište. Na tržištu u Americi, treba gledati ime Kingwin, dok je u Evropi to Super Flower. Dovoljno je reći da je ova kompanija za vrlo kratko vreme dobila dosta raznih nagrada, kao i da je jedna od prvih koja je predstavila napajanja koja zadovoljavaju 80 Plus Platinum sertifikat, što i mnogo poznatijim proizvođačima još uvek nije pošlo za rukom. Model koji smo mogli da isprobamo spada u Golden seriju, što je pomalo zbunjujuće pošto i on zadovoljava 80 Plus Platinum standard, no u svakom slučaju, tu je oznaka modela da ne bi došlo do zabune. Ipak, tu je još jedna stvar zbog koga je ovo napajanje interesantno, a to je činjenica da se radi o fanless modelu, odnosno modelu bez aktivnog hlađenja, idealnom za silent konfiguracije.

Ključne karakteristike

  • Kompletno pasivno hlađeno napajanje
  • Modularni dizajn
  • Vrhunske performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: ATX V2.2, V2.3, EPS 2.92
  • Snaga: 500W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ventilator: fanless
  • Dimenzije: 150 x 86 x 170 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6+2-pin fiksno, 2x PEG 6+2-pin, 5x 4-pin Molex, 6x SATA, 1x floppy
  • Dodatno: Active PFC, 80 Plus Platinum, OVP, OCP, OPP, SCP, UVP

Super Flower Golden Silent 500W SF-500P14FG

Napajanje je standardnih dimenzija od 170x150x86 cm, tako da će bez problema stati u bilo koje kućište regularnih dimenzija, pa i u popularne modele za HTPC konfiguracije. Celo je crne boje, sa matiranom površinom, a ono što odmah primećujemo je da je sa gornje strane montiran aluminijumski hladnjak koji zauzima celu površinu napajanja. Sve bočne strane su sada sa prorezima oblika saća, pošto je neophodno obezbediti maksimalan protok vazduha. Zanimljivo je i to da iako je izlazna snaga napajanja 500W, može se ići i do opterećenja od 600W, u kom slučaju efikasnost pada na 80 Gold nivo, što je i dalje više nego impresivno. Pošto ventilatora nema, nema ni buke u radu i napajanje je potpuno nečujno, što će obradovati sve one koji su planirali neku silent konfiguraciju. Ipak, ne treba zaboraviti da je neophodno da kućište ima dobru cirkulaciju i nesmetani protok vazduha.

Ovo napajanje je polu-modularno, odnosno ima tri kabla (sa sleeve omotačima) koji su fiksirani i koji imaju 20+4 pinski konektor za ploču, 4+4 pinski konektor za procesor i dva 6+2 pinska konektora za grafičku karticu, dok se svi ostali kablovi mogu postavljati i skidati po želji. U tu svrhu pozadi imamo četiri karakteristična 9-pinska konektora, dok su kablovi flat tipa, i dodatno imamo još dva 6+2 pinska konektora za grafiku, pet Molex-a, šest SATA i jedan Floppy konektor. Konstrukcija napajanja je takva da imamo jednu 12V granu koja sama izvlači skoro svih 500W. Kvalitet izrade napajanja i ugrađenih komponenti je stvarno impresivan i samo po tome ovo napajanje spada u sam vrh trenutne ponude, čak i u odnosu na najpoznatije proizvođače.

Rezime

U testovima, ovo napajanje se pokazalo odlično, držalo je referentne vrednosti napona praktično bez obzira na temperaturu i to je ono što nas je i oduševilo. Iako je hlađenje potpuno pasivno i temperatura predstavlja praktično i jedinu ozbiljniju prepreku stabilnom radu, ovaj model nije ni trepnuo, pa možemo da zaključimo da neće tražiti nikakve specijalne uslove rada, odnosno posebno kućište i hlađenje. Ipak, ima dosta logike da ovakvom napajanje (koje nije ni malo jeftino) pružite dobro provetreno kućište pošto to svakako znači da će mu i radni vek biti duži. Ako bi tražili jednu reč da opišemo ono što Super Flower Golden Silent 500W predstavlja, to bi bilo: impresivno.

Conclusion

The power supply recorded great results in tests, it kept the reference voltage values regardless of temperature, and that's what got us impressed. Although it is completely passively cooled and the temperature is the only serious obstacle to stable operation, this model has worked smoothly and does not require any special conditions, i.e. a special case or cooling. However, you should provide a well-ventilated case to this power supply (which is not at all cheap) as it certainly means it is going to work much longer. One word that could describe the Super Flower Golden Silent 500W is - impressive.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2013.): 150€

Mid9 ustupio: Super Flower Golden Silent 500W SF-500P14FG
zvanični sajt: super-flower.rs