Super Flower Golden Green 550W

Odlično Super Flower napajanje koje nudi izlaznu snagu od 550W i zadovoljava strogi 80 Plus Gold sertifikat o efikasnosti. Konektora ima dovoljno i za malo zahtevnije konfiguracije, a 140mm ventilator obezbeđuje veoma tih rad.

Do nas stiže još jedno zanimljivo Super Flower napajanje, ovoga puta iz Golden Green serije za koju znamo i od ranije. Radi se o modelima sa 80 Plus Gold sertifikatom koji govori o visokoj energetskoj efikasnosti. Model snage 550W je zgodan konfiguracije prosečnih zahteva, ali i neke varijante sa dve grafičke kartice, stim što naravno savetujemo da se pogelda i preporuka proizvođača grafike po tom pitanju. Ono što smo do sada mogli da vidimo kada je Super Flower u pitanju jeste da smo dobili veoma ozbiljnog igrača na tržištu koji će pošteno namučiti sve druge poznate proizvođače napajanja.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 550W
  • Veoma tih 140mm ventilator
  • Odlične performanse
  • Visoka efikasnost

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 550W
  • Standard: ATX 12V v2.2, EPS Ver. 2.92
  • Sertifikat: 80 Plus Gold
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 14cm Silent Blue LED Fan with temperature control
  • Dimenzije: 150 x 86 x 180 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6pin, 2x PEG 6+2, 5x Molex, 1x Floppy, 8x SATA
  • Zaštita: OVP, OCP, OPP, SCP, UVP

Super Flower Golden Green SF-550P14XE

Ovo napajanje se vizuelno ne razlikuje mnogo od modela koje smo već imali priliku da vidimo a koji dolaze iz Golden Green serije, lim je u crnoj boji i mat finišu (dakle nema dosadnih otisaka prstiju). Dimenzije napajanja su manje više standardne za ovu kategoriju, sa 180x150x86 mm, što bi trebalo da bude kompatibilno sa većinom standardnih ATX kućišta. Interesantan detalj, ugrađeni ventilator nema poseban zaštitni grill sa gornje strane, već je lim prosečen tako da se dobiju otvori za ventilaciju, a ventilator drže šrafovi sa gornje strane. U pitanju je inače odličan 140mm ventilator koji se skoro pa ne čuje dok radi, i tek pri većem opterećenju (odnosno temperaturi, pošto je broj obrtaja vezan za izmerenu temperaturu unutar napajanja), počinje da se čuje, mada i tada nije bučniji od ostalih ventilatora u kućištu.

Cela zadnja strana napajanja je tradicionalno sa perforacijama oblika saća, što je bitno da bi se obezbedio što bolji protok vazduha. Tu vidimo Active PFC nalepnicu, a tu je i On/Off taster, bez statusne diode, kao i konektor za napajanje. Ovo nije modularno napajanje, i u kompletu stiže samo klasičan naponski kabl, dok su svi ostali kablovi fiksirani. Odmah vidimo da su svi kablovi zaštićeni bužirom, sa vrlo pedantno obrađenim krajevima, što je samo jedan od pokazatelja da se radi o napajanju gde se nije štedelo na kvalitetu. Pored standardnih 20+4 i 4+4 pinskih konektora za matičnu ploču i procesor (a napajanje je kompatibilno sa svim aktuelnim Intel i AMD procesorima), tu je i Floppy konektor (koji nekako opstaje uprkos tome što se retko kada koristi), a za periferije imamo ukupno osam SATA i pet Molex priključaka. Dodatno, ovo napajanje nudi i dva para konektora za grafičke kartice i to sa 6 i 6+2 pina, što će biti sasvim dovoljno i za one malo zahtevnije korisnike. Dopalo nam se i to što napajanje ima ugrađene sisteme Over Voltage, Over Current, Over Power, Short Circuit i Under Voltage zaštite, pa će i cela konfiguracija biti odlično zaštićena ukoliko dođe do nekih nepravilnosti u radu električne mreže.

Rezime

Ovo napajanje bez ikakvih problema ispunjava 80 Plus Gold sertifikat o energetskoj efikasnosti, sa brojkama koje odgovaraju onome što smo i očekivali. Vrednosti napona nisu odskakale od deklarisanih i napajanje nije pokazivalo nikakve znakove nestabilnosti ni prilikom većeg opterećenja. Snaga od 550W će većini prosečnih korisnika biti dovoljna, kao i za one koji će u konfiguraciju ubaciti više od jedne grafičke kartice, doduše nešto niže kategorije, a još jednom, savetujemo da se proveri savet proizvođača grafike za napajanje. Super Flower Golden Green SF-550P14XE je veoma dobro napajanje sa cenom koja će ga definitivno učiniti dosta pristupačnim širem krugu kupaca, barem onih koji planiraju da pazare malo kvalitetnije napajanje od proseka.

Conclusion

This power supply meets the 80 Plus Gold certification related to energy efficiency, while the values corresponding to what we expected. Voltage values do not deviate from the declared ones and the power supply did not show any signs of instability even during heavy loading. 550W power supply will be enough for the majority of average users, even for those who will opt to insert more than one graphics card on the configuration, albeit graphic cards of the lower category. We advise you to check with the manufacturer of graphic card regarding the power supply. Super Flower Golden Green SF-550P14XE is a very good power supply available at a price that will make it accessible to a wider range of customers, at least those who are planning to buy a power supply better than average.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 80€

MID9 ustupio: Super Flower Golden Green SF-550P14XE
zvanični sajt: super-flower.rs