Super Flower Golden Green 1300W

Veoma interesantno napajanje poznatog proizvođača koje je namenjeno onima koji traže vrhunske performanse i dovoljno snage za bukvalno bilo šta. Ukupno je snage 1300W, stim što može izdržati i do 1400W u peak-u opterećenja.

Iz kompanije Super Flower nam stiže jedno od najsnažnijih napajanja koje smo do sada testirali, sa izlaznom snagom od 1300W, dok u peak-u može izdržati i 1400W. Jasno je da 1.3KW nije baš za svakoga i za bilo koju konfiguraciju, već samo one najsnažnije koje zahtevaju vrhunske performanse pri velikim opterećenjima. To znači da ni dve najsnažnije grafike u trenutnoj ponudi neće nešto posebno namučiti ovaj model, već treba gledati konfiguracije sa četiri grafičke kartice. Ova kompanija jeste tek od nedavno dostupna na našem tržištu, pa iako nije u pitanju proizvođač koji baš mnogo ulaže u marketing (za razliku od brendova koji su nam poznatiji), dovoljno je pogledati koliko ima modela napajanja u ponudi sa 80 Plus Gold i Platinum sertifikatom, kao i to kakve rezultate postižu na nezavisnim testiranjima da bi bilo jasno da se radi o prilično ozbiljnom proizvođaču i napajanjima koja mogu da stanu rame uz rame sa najpoznatijim modelima na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Vrhunske performanse, tih rad
  • Modularni dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: ATX V2.2, V2.3, EPS 2.92
  • Snaga: 1300W (1400W u peaku)
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ventilator: 140mm Silent Blue LED
  • Dimenzije: 150 x 86 x 180 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 8-pin CPU, 6-pin PEG, 6+2-pin PEG (fiksno), 2x PEG 6-pin, 2x PEG 6+2-pin, 6x 4-pin Molex, 12x SATA, 1x floppy
  • Dodatno: Active PFC, OPP, OVP, SCP

Super Flower Golden Green 1300W SF-1300P14XE

Prvo što nam privlači pažnju jeste da je napajanje upakovano u impresivno male dimenzije (za 1300W) od 180x150x86 mm, te da neće sigurno biti problema da stane i u prosečna kućišta ako baš treba. Ipak, dosta je teško i to uliva poverenje već i u startu. Ovo napajanje je delimično modularnog dizajna, tako da se deo kablova dobija odvojeno i tu je i posebna platnena torbica za njih. Fiksirani su kablovi sa konektorima za matičnu ploču (20+4 pina), procesor (jedan od 4+4 pin ai jedna od 8 pina), grafičku karticu (6 i 6+2 pina) i oni su presvučeni zaštitnim omotačem, dok su svi ostali kablovi koji se dobijaju flat tipa, i dovoljno dugački, pa će i instalacija i kabliranje biti jednostavni, a kablovi sigurno neće smetati.

Na samom napajanju vidimo osam karakterističnih konektora, a kako nisu ničim obeleženi, jasno je i da se kablovi mogu prikačiti bilo kako, što i dodatno olakšava instalaciju. Vidimo da napajanje koristi veliki 140mm ventilator koji je napravljen od providne plastike, ali zato ima plavo LED osvetljenje, što će možda biti interesantno onima sa providnom bočnom stranicom kućišta. Zadnja stranica napajanja je cela sa prorezima, tako da se obezbeđuje maksimalan protok vazduha. Imamo ukupno 12 SATA konektora, 6 karakterističnih 4-pinskih Molex-a i po tri 6-pinska i 6+2 pinska PEG-a, no moramo reći i da je pomalo čudno što ih nema bar još po jedan, pošto imamo u glavi konfiguracije koje traže još PEG konektora, sa recimo četiri grafičke kartice.

Rezime

Dizajn napajanja je takav da imamo jednu 12V granu od 108A, što na papiru deluje dovoljno za bukvalno bilo šta šta nam pada na pamet od najzatevnijih komponenti. Ovaj model ima 80 Plus Gold sertifikat, što garantuje da će pri oprerećenju od 20%, 50% i 100% efikasnost biti redom: 87%, 90% i 87% i ovo napajanje čak i u realnim uslovima (pošto se testiranje za ovaj sertifikat obavlja ipak u laboratoriji i pri nižim radnim temperaturama) ispunjava ove zahteve. Ono što nam se svidelo jeste i to da napajanje bez problema drži vrlo dobru temperaturu i pod velikim opterećenjem, i to tako da se ventilator i dalje praktično i ne čuje. Ovo napajanje je stvarno sjajan izbor za one koji traže vrhunsko napajanje velike snage, i bez problema može da se poredi sa daleko poznatijim imenima.

Conclusion

Power design includes one 12V 108A rail, which on paper seems enough for virtually anything when it comes to most demanding components. This model has a 80 Plus Gold certification, which guarantees that the efficiency of 87%, 90% and 87% respectively will be provided under the 20%, 50% and 100% load, and this power even in real terms meets these requirements (testing for this certification is performing in the laboratory and at lower operating temperatures). We do like the fact that the power supply keeps a good temperature under heavy load, so the fan is not making too much noise. This power supply is a great choice for those looking for the premium power supply and it can be compared to the well-known brands.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 250€

Mid9 ustupio: Super Flower Golden Green 1300W SF-1300P14XE
zvanični sajt: super-flower.rs