Super Flower Golden Green 1000W

Još jedno u nizu sjajnih Super Flower napajanja koje se odlično pokazalo sa malo zahtevnijim potrošačima. Ovo je napajanje sa ukupnom snagom od 1000W (mada smo videli da bez problema izdržava i dosta više), sa 80 Plus Gold sertifikatom i polu-modularnim dizajnom.

Super Flower je poznata kompanija koja je osnovana još 1991. godine, dok od 2006. ima sopstvenu proizvodnju napajanja. Iako je u startu Super Flower proizvodio napajanja za druge, i tek od relativno skoro možemo videti modele koji izlaze pod sopstvenim brendom. Nije loše napomenuti da se u Americi ova napajanja mogu naći pod imenom Kingwin, a ono što je već poznato je da postoji veliki broj modela sa 80 Plus sertifikatima, i to posebno Gold i Platinum. Čini se da Super Flower možda ima i najviše modela napajanja baš iz najprestižnije kategorije, Platinum, a na test nam stiže i model izlazne snage 1000W. Ovo je napajanje izuzetno dobrog kvaliteta, kompletno modularno i sa dovoljno snage i za malo zahtevnije sisteme sa dve ili više grafičkih kartica.

Ključne karakteristike

  • Vrhunske performanse, tih rad
  • Modularni dizajn
  • Odlična efikasnost, 80 Plus Platinum sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: ATX V2.2, V2.3, EPS 2.92
  • Snaga: 1000W (1400W u peaku)
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ventilator: 140mm Silent Blue LED
  • Dimenzije: 150 x 86 x 180 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 8-pin CPU, 6-pin PEG, 6x 6+2-pin PEG, 7x 4-pin Molex, 12x SATA, 1x floppy
  • Dodatno: Active PFC, OPP, OVP, OCP, SCP, OPP, UVP, 80 Plus Gold sertifikat

Super Flower Golden Green 1000W SF-1000P14XE

Ovo napajanje je uobičajenih dimenzija od 180x150x86 cm, u kompletno crnoj boji. Na prvi pogled, vidimo da je za hlađenje zadužen poveći 140mm ventilator sa plavim LED svetlom, dok je kao i uvek zadnja strana kompletno otvorena sa rešetkom oblika pčelinjeg saća, čime se obezbeđuje i maksimalan protok vazduha. Pored konektora za napajanje sa zadnje strane, tu je i prekidač za napajanje (što se ređe viđa na modelima ove snage). Ovo nije full modularno napajanje pošto neki od kablova dolaze fiksirani, a to su oni koji se i najčešće koriste: 20+4 pinski konektor za matičnu ploču, 4+4 i 8 pinski za procesor i dva PCIe 6 i 6+2 pina. Kablovi su Sleeve-ovani, a vidimo da su modularni kablovi umesto česte flat varijante dobili sve round kablove, takođe sleeve-ovane. U pakovanju dolaze i naponski kabl i praktična torbica za nošenje gde se mogu odložiti svi kablovi viška.

Od ostalih konektora, na raspolaganju su još 7 Molex konektora, ukupno 12 SATA, 1 floppy priključka kao i još po dva 6 i 6+2 pinska PCIe konektora, i ne bi trebalo da se desi da bilo kome nešto zafali. Na samom napajanju vidimo specifične četvrtaste konektore kojih ima 8, a dobra stvar je što se mogu koristiti po želji, odnosno nisu označeni, tako da neće ni moći da se pogreši prilikom priključivanja kablova. Ovo napajanje zadovoljava strogi 80 Plus Gold standard koji govori da napajanje pri opterećenju od 20%, 50% i 100% ostvaruje efikasnost od 88%, 90% i 88%. Kao što smo do sada već i navikli, napajanje je dizajnirano tako da ima jednu 12V granu od masivnih 81.5A, odnosno sa maksimalnom snagom od 978W, dok 3.3V i 5V grane ukupno mogu izdržati 120W. Ugrađeni ventilator se okreće maksimalno na 1800 RPM-a, što znači da će u najvećem broju slučajeva biti praktično nečujan, osim ako se bude koristilo na maksimalnom opterećenju kada će se ventilator prilično dobro čuti. Kvalitet izrade ovog napajanja je odlično i bez problema može da se poredi i sa Platinum verzijama.

Rezime

Ono što je evidentno je da ovo napajanje spada u red kvalitetnijih koje se mogu kod nas pronaći. Iako Super Flower još uvek možda kod nas nema status koji zaslužuje, definitivno treba obratiti pažnju na ovo ime i stvarno sjajna napajanja koja ima u ponudi. Možda je i najbolji pokazatelj to koliko ima različitih modela napajanja sa 80 Plus Gold i Platinum sertifikatom, praktično više nego bilo koji drugi poznati proizvođač. Sa druge strane, skoro 200€ za napajanje nisu uopšte male pare, no ukoliko tražite model snage 1000W, ovako nešto može biti stvarno sjajan izbor, sa sasvim dovoljno snage i stabilnosti za najveće potrošače.

Conclusion

This power supply is one of the best that can be found at the local market. Although Super Flower does not yet have the status it deserves, it is necessary to pay attention to the brand and power supplies it offers. Perhaps the best indicator is the number of power supplies with 80 Plus Gold and Platinum certification it offers, more than any other known manufacturer. On the other hand, 200 Euros is not affordable at all, but if you are looking for a 1000W model, this is a great option with the strength and stability for the greatest consumers.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 190€

Mid9 ustupio: Super Flower Golden Green 1000W SF-1000P14XE
zvanični sajt: super-flower.rs