Super Flower Amptac SF-550P14HE

Super Flower nema u ponudi samo skupa napajanja, već i ona koja će biti interesantna prosečnim korisnicima. Ako tražite napajanje sa dobrim odnosom cene i peformansi, ovaj model od 550W svakako treba uzeti u razmatranje.

Super Flower se domaćem tržištu predstavio na odličan način, sa napajanjima koja su konačno donela preko potrebnu konkurenciju. Iako mnogo možda još uvek nisu čuli za Super Flower, dovoljno je reći da je to kompanija koja je do relativno skoro proizvodila napajanja za druga, poznatija imena, te sada konačno ima i sopstveni brend. Koliko je cela priča ozbiljna, verovatno najbolje govori činjenica o tome da Super Flower ima najviše modela sa 80 Plus Platinum sertifikatom u odnosu na sve ostale proizvođače, kao i to da na svim prestižnim testovima osvaja nagrade i veoma visoke ocene. Ovoga puta, videćemo ipak nešto "običnije" napajanje snage 550W, koje dolazi sa 80 Plus Bronze sertifikatom i koje je namenjeno prosečnim korisnicima sa nešto plićim džepom.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 550W
  • Tih 140mm ventilator
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 550W
  • Standard: ATX 12V v2.2, EPS Ver. 2.92
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm
  • Dimenzije: 150 x 85 x 163 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6pin, 2x PEG 6+2, 6x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: OPP, OVP, SCP

Super Flower Amptac SF-550P14HE

Prva stvar koju možemo da primetimo jeste da se napajanje koje je bilo kod nas razlikuje od onoga na sajtu proizvođača pod tom oznakom. Po onome što smo videli je da kod proizvođača u pitanju modularno napajanje sa plavim LED ventilatorom, dok je primerak koji smo videli uživo klasičnog dizajna, sa svim fiksiranim kablovima. Napajanje je smešteno u kućište standarndih dimenzija od 163x150x85 mm, u mat finišu i sa reljefnim logom proizvođača na boku. Kako se radi o modelu iz osnovne klase, ne čudi mnogo što su samo kablovi za napajanje procesora i matične ploče sleeve-ovani, dok su ostali bez dodatne zaštite. Ipak, šteta je što nisu svi kablovi pedantno obloženi zaštitnim slojem, što sigurno ne bi mnogo povisilo finalnu cenu.

Dizajn napajanja je takav da postoji jedna 12V grana od 44A, što bi trebalo da je sasvim dovoljno i za konfiguracije sa dve grafičke kartice srednje kategorije. Od konektora pored onih 24 i 4-pinskih za matičnu ploču i procesor, imamo na raspolaganju i po dva 6-pinska i 6+2 pinska za grafiku, po šest SATA i Molex priključaka i jedan Floppy. Što se hlađenja tiče, tu je 120mm ventilator sa promenljivim brojem obrtaja, koji će zavisiti od temperature koja se izmeri unutar napajanja. Ovo znaći i da će pod manjim opterećenjima raditi prilično tiho. Pošto ima 80 Plus Bronze sertifikat, očekuje se dosta dobra energetska efikasnost, što u ovom slučaju iznosi u proseku 85%, pri opterećenju od 50%.

Rezime

Napajanje snage 550W je dobar izbor za prosečne konfiguracije sa jednom ili čak dve grafičke kartice, i ono što je kod ovog modela bitno jeste dosta dobar odnos cene i performansi. Super Flower nije nastupio na tržištu samo sa vrhunskim napajanjima (koja iako jesu sjajna, imaju cenu koja je van domašaja većine prosečnih kupaca), već ima i odličnih modela koji će zbog cene biti generalno popularniji. U ovom slučaju, dobija se stabilno napajanje odličnih performansi koje radi tiho, tako da nema prostora bilo kakvim zamerkama niti primedbama, već ostaje samo preporuka.

Conclusion

550W power supply is a good choice for the average configuration with one or even two graphics cards, and the most important is a good price/performance ratio. Super Flower not only offers excellent power supplies on the market (though brilliant, have a high price that is out of the reach of average buyers), but also has excellent models that will be popular due to their price. In this case, a reliable power supply of excellent performance is provided, it works quietly, and everything is beyond reproach so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 60€

MID9 ustupio: Super Flower Amptac SF-550P14HE
zvanični sajt: super-flower.rs