Stručnjaci iz Kaspersky Lab-a govorili su o IT bezbednosnim rizicima na konferenciji u BUdimpešti

Kompanija Kaspersky Lab proteklog vikenda organizovala je konferenciju „Cyber Security Weekend“ u Budimpešti na kojoj je diskutovano o trenutnoj situaciju kada je u pitanju IT bezbednost, kao i o predviđanjima za 2016. godinu.

Zvanično press saopštenje

Kompanija Kaspersky Lab bila je organizator konferencije „Cyber Security Weekend for Europe“, koja je održana od 19.-22. novembra u Budimpešti, a na kojoj je diskutovano o trenutnoj situaciju kada je u pitanju IT bezbednost, kao i o predviđanjima za 2016. godinu. Svrha ove konferencije bila je da kompanije dobiju savete koji će im pomoći da se zaštite od sajber pretnji. Stručnjaci iz globalnog tima za istraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab (GreAT), zajedno sa gostom predavačem iz Europol-a, držali su predavanja i prezentacije za novinare i goste iz 12 zemalja.

„Saradnja između organa vlasti, privatnih kompanija i naučnika neophodna je kako bi efikasno bio rešen problem sajber kriminala. Zajedničkim snagama treba da radimo na identifikaciji i eliminaciji malicioznih elemenata i na taj način pomognemo žrtvama napada”, izjavio je Gari Mekiven (Gary McEwen), strateški analitičar u okviru jedinice za sajber kriminal (EC3) u Europol-u.

Tokom svoje prezentacije, Geri Mekiven (Gary McEwen) govorio je o trendovima u sajber kriminalu, uključujući sve lakši ulazak u svet sajber kriminala, pojačanu agresivnost sajber kriminalnih aktivnosti širenjem ransomware programa (naročito „policijskih“ ransomware i cryptoware programa), kao i rasprostranjenije korišćenje alata za daljinski pristup (RAT) u IT napadima.

„U današnjem svetu, sajber bezbednost nije problem koji se odnosi samo na IT industriju već obuhvata sve ljude, uključujući individualne korisnike i njihove porodice, mala preduzeća i velike kompanije. Razmenjivanje informacija i jačanje svesti o sajber bezbednosti veoma je značajno za rešavanje ovog problema i to je ono što mi pokušavamo da uradimo na ovakvim konferencijama. Takođe često naglašavamo i koliko je bitno zaštititi sve poslovne procese, bilo da se oni odnose na računovodstvene zadatke u malom preduzeću ili na funkcionisanje celokupnog vodovodnog sistema u jednom gradu. Od ransomware programa do ciljanih napada, bezbednosne rizike treba otklanjati upotrebom adekvatnih rešenja, pravila i edukacijom zaposlenih”, izjavio je Stefan Tanase, viši bezbednosni istraživač u globalnom timu za istraživanje i razvoj kompanije Kaspersky Lab.

Analizom stručnjaka utvrđeno je da se u trećem kvartalu 2015. godine u Evropi čak 35 odsto korisnika susrelo sa sigurnosnim incidentima koji se dovode u vezu sa lokalnom mrežom ili prenosivim medijima, dok je u 20 odsto slučajeva incident bio u vezi sa određenim internet stranicama. Prilikom iznošenja podataka o pretnjama sa kojima su se susretale organizacije, stručnjaci su se oslanjali na podatke iz istraživanja o globalnim korporativnim IT bezbednosnim rizicima za 2015. godinu koje su sprovele kompanije B2B International i Kaspersky Lab. 48 odsto kompanija u Evropi izjavilo je da je imalo susret sa virusima, crvima, spyware i drugim malicioznim programima u prethodnih 12 meseci, 18 odsto njih je zabeležilo upade na mrežu, 12 odsto kompanija bile su žrtve sajber špijunaže, dok je 8 odsto njih bilo meta ciljanog napada.

Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, istraživanjem je utvrđeno da su organizacije pronašle ranjivosti na softveru koji su koristile (29 odsto ispitanika) kao i da su informacije slučajno (21 odsto) ili namerno (11 odsto) procurele iz kompanije. Mobilni uređaji koji sadrže korporativne informacije predstavljaju dodatni rizik za krađu informacija. Stručnjaci su diskutovali o ovim temama kao i o njihovim mogućim rešenjima. S obzirom na to da se sve veće količine podataka čuvaju u data centrima, bilo je reči i o bezbednosti servera i skladišnih sistema. Naglašene su prednosti holističkog pristupa, koji bi trebalo da ujednini IT tehnologije, procese i edukaciju.

Prema informacijama Gartera, kompanije generalno investiraju 90 odsto svog budžeta predviđenog za IT bezbednost u prevenciju, a samo 10 odsto u otkrivanje/odgovor na pretnju. Uprkos velikim ulaganjima, kompanije različitih veličina i iz različitih industrija u sve većoj meri unajmljuju stručne IT kompanije za dodatne bezbednosne usluge. Kompanija Kaspersky Lab svakodnevnim radom u prethodnih 18 godina prikupila je veliki broj informacija o sajber pretnjama, a ta sa znanja pretvorila je u pravu zaštitu za svoje klijente.