STRONG SRT 8201 digitalni risiver

U eri kada je kablovska dominantna, nema baš puno onih kojima trebaju ovakvi Set Top Box risiveri. Ipak, u kombinaciji sa digitalnim zemaljskim kanalima koji se emituju kod nas, i uz podršku Full HD slike, biće ipak dobra opcija za mesta gde kablovska još nije stigla.

STRONG je jedno od imena koje asociramo uz opremu za satelitsku televiziju, pa ne čudi i solidan broj takozvanih Set Top Box uređaja koji služe da to TV-a dovedu sliku sa različitih izvora. Odmah da razrešimo eventualne dileme oko toga čemu tačno služi model SRT 8201. U pitanju je digitalni prijemnik, koji prikazuje sliku maksimalne HDTV (1080p) rezolucije, a koji podržava DVB-T, T2 i T FTA standarde. Ovo znači da nije u pitanju model koji može da prihvati signal klasične kablovske televizije, već samo digitalni zemaljski signal prve i druge generacije, takozvanih Free-To-Air kanala koji se hvataju unutrašnjom ili spoljašnjom antenom. Ono što ovaj model dodaje na celu priču jeste mogućnost snimanja i reprodukcije video materijala direktno sa USB medija.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T/T2 standarde digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezolucije
  • Reprodukcija multimedije preko USB porta, snimanje TV programa na USB disk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2/T, DVB-T FTA TV, H.264, MPEG2, MPEG4
  • Konekcije: ANT IN, ANT OUT, TV SCART, HDMI, S/PDIF koaksijalni, USB port
  • Podržane rezolucije: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, By Native TV, By source

STRONG SRT 8201

STRONG SRT 8201 se izgledom ne razlikuje od sličnih modela koje smo već i videli, sa dimenzijama od 170 x 104 x 40 mm i težinom od oko 350g. Risiver je smešten u metalno kućište sasvim solidnog kvaliteta, sa plastičnom prednjom maskom, sa otvorima za ventilaciju sa gornje strane. Sa prednje strane, vidimo samo oznaku proizvođača, HDTV i DVB2 oznake, dok je tačna oznaka modela pomerena pozadi. U pakovanju stiže jednostavan daljinski upravljač, koji dosta podseća na one koji se dobijaju uz TV, sa svim neophodnim mapiranim funkcijama. Sa prednje strane se nalazi i jednostavan displej na kome se prikazuju broj kanala i drugi relevantni podaci.

Sa zadnje strane ovog uređaja vidimo fiksirani strujni kabl, dva antenska konektora (ulaz i izlaz), SCART, HDMI i koaksijalni audio izlaz. Podržana je slika u sledećim formatima: 4:3 Letterbox, 4:3 Pan & Scan, 16:9, Auto u rezolucijama od 480i pa sve do 1080p. Odmah da kažemo da je koliko je nama poznato, jedino RTS za sada dostupan u HD formatu slike. OSD meni je prilično dobro realizovan i pregledan, a uređaj podržava Electronic Programm Guide (EPG), tako da će moći da se i programira za snimanje programa, uz 8 dostupnih tajmera. Ono što će mnogima biti interesantno jeste da postoji USB port sa prednje strane, tako da mogu priključiti eksterni USB disk ili flash disk, te na njega snimati program. Takođe, sa diska se mogu puštati video fajlovi, stim što je proizvođač na žalost prilično škrt u navodima koji su to konkretno formati podržani.

Rezime

Tjuner se dobro pokazao, uz napomenu da su dobra jačina i kvalitet preduslov za dobru sliku, te da ne treba očekivati čuda ukoliko ne postoji dobra pokrivenost. Kome je ovako nešto potrebno? Videli smo da je kablovska televizija pokrila stvarno veliki deo tržišta, i dalje postoje mesta ili recimo vikendice gde nema puno izbora, pa ovako nešto može biti odličan izbor, pogotovo ako pre toga proverite kvalitet prijema novih digitalnih kanala.

Conclusion

The tuner is very good, noting that the good strength and high quality are a prerequisite for a good picture, so you should not expect impossible unless there is no good coverage. To whom something like this will be necessary? Cable television has covered a large part of the market, but there are still places where there is not much choice, so something like this can be a great option, especially if you check the quality of receiving the new digital channels before buying.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 50€

Gigatron ustupio: STRONG SRT 8201
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com