Šta se sve dogodilo pre 50 godina?

Mnoštvo je istorijskih događaja i datuma koji su uticali na oblikovanje moderne civilizacije. Nekada su potrebne godine da bi se ispoljile njihove posledice, a evo nekoliko ključnih momenata koji su se odigrali pre 50 godina, a bez kojih bi današnjica izgledala potpuno drugačije.

Prvi čovek na Mesecu

Apollo 11 je započeo svoje istorijsko putovanje na Mesec 16. jula 1969. godine, a na odredište je stigao 21. jula. Neil Armstrong je postao prva osoba koja je stupila na površinu Meseca, a Buzz Aldrin ga je sledio. Ova misija označila je početak brzog razvoja svemirskih istraživanja koja su doprinela novim saznanjima o našoj galaksiji i svemiru uopšte. Nekoliko decenija kasnije, napravljena je Međunarodna svemirska stanica, kao zajednički globalni napor čovečanstva ka stalnom naučnoistraživačkom prisustvu u svemiru.

Samsung

Internet

Dugo se vodila rasprava o tome kada se „rodio“ Internet, a mnogi tehnolozi navode 7. april 1969 kao zvanični datum rođenja weba. Toga dana, objavljen je prvi RFC (Request for Comments), koji je uključivao istraživanje, predloge i ideje za stvaranje istinske internet tehnologije. Decenijama kasnije, internet je postao sastavni deo naše svakodnevice, omogućavajući nam da se povezujemo sa ljudima širom sveta.

Samsung

Prvi mikroprocesor

Lee Boysel je 1969. godine dizajnirao prvi mikroprocesor koji će otvoriti put za decenijska istraživanja koja su rezultirala digitalnom revolucijom krajem 20. veka. Personalni kompjuteri postali su obavezan uređaj u svakom domu, i zajedno sa internetom otvorili su put ka novom informatičkom dobu. Sve što znamo o kompjuterskoj tehnologiji počelo je svoj razvojni put pre 50 godina, jednim 8-bitnim čipom.

Osnivanje kompanije Samsung Electronics

Velike promene uvek su posledica truda i predanosti. Kompanija Samsung Electronics osnovana je 1969. godine u Suwonu, u Južnoj Koreji, kao deo Samsung grupe. Rani proizvodi ove kompanije bili su električne komponente i uređaji kao što su televizori, kalkulatori, frižideri, klima uređaji i mašine za pranje veša. Kasnije, 1988, Samsung je predstavio svoj prvi mobilni telefon, a do 2010. postao je najpoznatija kompanija na svetu kada je reč o mobilnim uređajima. Danas, predvodi razvoj industrije svojom vrhunskom tehnologijom i naučnim istraživanjima koja istinski menjaju način na koji živimo i komuniciramo.

Samsung Electronics ove godine slavi 50 godina postojanja. Osim inovacija i tehnologije, briga o korisnicima širom sveta i njihovim potrebama u srcu je misije i vizije kompanije od samog početka. Zato je Samsung odlučio da ovu važnu godišnjicu obeleži pružanjem jedinstvenog korisničkog iskustva, vrhunskim promocijama i servisnim uslugama. Tako će svi korisnici koji do kraja oktobra kupe neki od uređaja iz ponude Samsung kućnih aparata (mašine za pranje i sušenje veša, frižideri i ugradni uređaji), ostvariti do 25 odsto popusta, dok će tokom oktobra moći da kupe televizore iz serije UHD RU8002 i RU74xx sa 20 odsto popusta. Osim toga, ovog meseca, kupovinom telefona Galaxy S10 ili S10+ u oktobru, korisnici će na poklon dobiti Galaxy Tab A 10.1. Za više informacija o samoj promociji posetite https://www.samsung.com/rs.