SpeedLink Lucent SL-8707

Ovo je stoni mikrofon koji je namenjen malo ambicioznijim korisnicima koji planiraju snimanje glasa za neki podcast ili nešto slično. Ima vrlo praktično postolje koje omogućava da se stalak savije i postavi u željeni položaj. Mikrofon filtrira okolnu buku, tako da se dobija vrlo čist i prirodan zvuk.

Ima dosta onih kojima klasični headset-ovi nisu dovoljno dobri što se tiče kvaliteta zvuka, ili jednostavno traže desktop mikrofon pošto planiraju da se pozabave podcastom, ili nekim drugim snimanjem. Na tržištu postoji solidan broj različitih stonih mikrofona, i naravno pričamo o računarskim modelima a ne profi varijantama. SpeedLink je kompanija poznata domaćim kupcima po prilično širokoj ponudi u kojoj može da se pronađe veliki broj različitih periferija za računar, među kojima i uređaji namenjeni za snimanje i reprodukciju zvuka. Već smo videli neke od modela mikrofona koji su vrlo slično, no naravno to što su spolja slični ne znači i da će dati iste rezultate i kvalitet zvuka.

Ključne karakteristike

  • Fleksibilan stalak
  • Odličan kvalitet zvuka
  • Prilično dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm stereo
  • Osetljivost: -38 dB
  • Frekventni opseg: 100 Hz - 16 kHz

SpeedLink Lucent SL-8707

Ovaj mikrofon je standardnih dimenzija za ovakve modele, sa plastičnim postoljem koje nije mnogo teško, ali je to sasvim dovoljno da će mikrofon stajati čvrsto i da se neće tako lako prevrnuti i oboriti, pogotovo pošto je su sa donje strane gumirane stope koje sprečavaju klizanje. Kvalitet izrade je dosta dobar, plastika mat finiša i sa oznakom proizvođača sa prednje strane. Napred možemo videti i srebrni On/Off prekidač, što je prilično zgodno pošto se ne mora softverski islključivati kada nije potreban. Stalak mikrofona je od metala, sa zgolobima tako da se veoma lako savija i pomera, i biće veoma lako postaviti ga u željeni položaj kako bi najbolje hvatao zvuk. Inače, u pitanju je usmereni mikrofon koji najbolje hvata zvuk sa razdaljine od 10cm.

Sam mikrofon je na vrhu stalka, unutar plastičnog kućišta. Iako nema sunđerastog filtera koji elimiše šumove, u pitanju je noise cancelling mikrofon koji se može lepo koristiti čak i u okruženjima koja su bučnija. Osetljivost mikrofona je -38dB, a hvata opseg od 100Hz do 16KHz, što je malo veći opseg od prosečnih modela slične cene. Kabl je dužine 1.8m i ima 3.5mm konektor na kraju, što znači da se priključuje na audio interfejs, bez potrebe da se instaliraju neki posebni drajveri. Kvalitet zvuka je odličan i dobija se prilično neutralan i prirodan glas, sa filtriranim ambijentalnim zvukovima, što utiče da se dobije zvuk koji se može koristiti i u neke komercijalne svrhe, a ne samo zabavu.

Rezime

Ako se gleda odnos cene i kvaliteta, SpeedLink Lucent mikrofon dobija prilično dobre ocene i nije baš lako pronaći neku manu. Ovo svakako nije profesionalni mikrofon, ali će odlično poslužiti malo ambicioznijim amaterima koji žele da snime svoj glas u bilo koje svrhe, a naravno može se koristiti i za komunikaciju preko interneta ili igranje. SpeedLink na najbolji način dokazuje zašto postaje marka koju kupci sve više prepoznaju.

Conclusion

If we take into account the price/quality ratio, SpeedLink Lucent microphone gets good grades and it is not easy to find a flaw. This certainly is not a professional microphone, but it will be great for ambitious amateurs who want to record its voice for any purpose, and can also be used for communication over the Internet or gaming. SpeedLink in the best way prove why this brand is becoming more and more recognized by customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 9€

Desk ustupio: SpeedLink Lucent SL-8707
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs