Speed-Link DECUS Gaming Mouse

Veoma dobar Speed-Link igrački miš koji dolazi sa vrlo preciznim laserskim senzorom od 5000DPI. Atraktivnog je dizajna, kvalitetne izrade i sa osnovnim podešavanjima koja se mogu čuvati nezavisno od računara, u internoj memoriji miša.

Dobro nam je poznato da Speed-Link ima u ponudi dosta raznih periferija od kojih dobar deo čine i one namenjene igračima. Na test nam je stigao model miša DECUS, koji je veoma interesantnog dizajna, prilično dobrog skupa podržanih opcija i na kraju, sa cenom koja možda nije na prvi pogled toliko povoljna, ali definitivno jeste niža od sličnih modela koji imaju malo poznatije ime. Ovo samo znači da će konkurencija biti velika i da Speed-Link neće lako opravdati svoju cenu. Ipak, po onome što smo do sada videli kada je ovaj proizvođač u pitanju, ima itekako šta da se očekuje i dobije za uloženi novac.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Precizan laserski senzor od maksimalno 5000DPI
  • Dobar kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Nema previše detaljnijih podešavanja

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: laserski, 400-5000DPI
  • Interfejs: USB 2.0, 1000Hz (ultrapolling)
  • Tasteri: 7+scroll wheel

Speed-Link DECUS Gaming Mouse

Ovaj miš je nešto većih dimenzija i širi u odnosu na prosek, što znači da će najbolje odgovarati korisnicima sa većom šakom, odnosno onima koji su navikli na palm grip držanje. Bez obzira na to da li vam se DECUS dopada ili ne, mora se reći da je proizvođač uspeo da zaista uradi sjajan posao po pitanju dizajna, uz par pozajmljenih elemenata od nekih drugih, poznatijih miševa. Ipak, DECUS izleda vrlo karakteristično, u crveno-crnoj boji i sa brojnim elementima koji imaju pozadinsko osvetljenje (scroll točkić, "škrge" sa bočnih strana, oznaka modela i tačkice sa zadnje strane). LED osvetljenje je dostupno u 6 različitih boja koje se mogu vezati za profile (kojih ukupno ima 5).

Miš je anatomski oblikovan i prilagođen za desnu šaku, sa gumiranim bočnim stranicama, naslonom za palac sa leve i mali i domali prst sa desne bočne strane. Tastera ima ukupno sedam na raspolaganju, plus dodatni scroll točkić, a svi se mogu (uključujući i onaj za menjanje DPI vrednosti i poseban rapid-fire taster) programirati po želji. Kako dolazi sa 128kb interne memorije, sva podešavanja se čuvaju na samom mišu, što je sjajno. Softver za podešavanje nije toliko detaljan, ali onaj za setovanje makroa jeste. Dodatno, tu je i opcija za automatsko učitavanje profila koji su vezani za igre.

Rezime

Performanse miša su vezane za laserski senzor rezolucije od 5000DPI, koji se može podešavati od 500DPI i koracima koje korisnik definiše. Sa donje strane imamo četiri nešto veće stope koje obezbeđuju glatko kretanje po svim vrstama podloga. Veza sa računarom se ostvaruje preko 1.8m dugog kabla sa USB konektorom i 1000Hz pooling odzivom (što se može podešavati po želji takođe). Kabl je inače presvučen kvalitetnim zaštitnim omotačem, tako da će potrajati malo duže u odnosu na prosek. Sve zajedno, za oko 40€ koliko košta u prodaji, dobija se kvalitetan laserski miš nešto veće osnove, pristojan set opcija za podešavanje, uz stvarno odlične performanse.

Conclusion

Mouse performance is related to 5000DPI laser sensor that can be adjusted from 500DPI and according to the user’s needs. There are four feet on the bottom providing smoother motion over any surface. PC Connection is made via the 1.8m long cable with a USB connector and 1000Hz pooling response time (which can be set as desired). The cable is coated with a protective sheath, so it will take longer than the average. At a price of 40 Euros, a good quality laser mouse of a larger base comes with a decent set of options for settings, offering excellent performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 41€

Desk ustupio: Speed-Link DECUS Gaming Mouse
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; Kneza Miloša 9, 011/3240017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs