SONY ZS-BTY52 BT Boombox

Možda je došlo vreme da SONY povrati staru slavu kada je zvuk u pitanju, pa eto prilike da proverimo kako zvuči najnoviji Boombox koji podržava i Bluetooth interfejs između ostalog. Atraktivan dizajn i stvarno sjajne performanse koje imaju i više nego dobru cenu.

Boombox kasetofoni su nešto što je ostalo daleko iza nas u prošlosti, ali to ne znači da ne možemo probati nešto vrlo slično, u naravno modernijoj varijanti. Za SONY naravno nije potrebno neko posebno predstavljanje, radi se o, ako ne najpoznatijem, onda jednom u top tri proizvođača potrošačke elektronike, gde uređaji za reprodukciju muzike igraju veoma bitnu ulogu. Imali smo priliku da isprobamo veoma zanimljiv uređaj pomalo nemušte oznake (ZS-BTY52), iza koje se krije pravi mali, digitalni, Boombox! Da stvar bude još bolja, tu je podrška za reprodukciju muzike sa USB flash diska, preko Bluetooth interfejsa (uz NFC uparivanje uređaja) kao i ugrađeni FM/AM radio tjuner.

Ključne karakteristike

  • FM/AM tjuner
  • Bluetoot i analogni audio interfejs
  • Reprodukcija digitalne muzike sa flash diska
  • Odličan kvalitet zvuka
  • Napajanje i preko baterija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 2.5W+2.5W
  • Interfejs: 3.5mm, USB, Bluetooth, NFC
  • Dodatno: LCD displej, FM/AM tjuner

SONY ZS-BTY52 Boombox with Bluetooth

Po otpakivanju, dočekuje nas uređaj vrlo zanimljivog dizajna, dimenzija od 15.9 x 39.8 x 22cm. U suštini, ovo je 2.0 sistem aktivnih zvučnika sa veoma pažljivo odabranim dodatnim funkcijama. Dizajniran je tako da može stajati položeno ili uspravno (kada zadnji deo ima ulogu postolja), iako smo primetili da se u tom slučaju malo ipak priguši bas zvuk (bas refleks otvori za vazduh su pozadi). Sa prednje strane ipak dominiraju sami zvučnici, sa zaštitnim mrežicama, dok u sredini imamo relativno mali LCD displej na kome će se prikazivati najbitnije informacije, kao i horizontalno crveno LED osvetljenje koje spaja zvučnike (čiji se rad sinhronizuje sa muzikom, što izgleda sjajno). Vrlo je očigledno da je dizajn takav da će se najviše dopasti mlađima, i to je po svemu sudeći vrlo uspešno.

Sve kontrole su postavljene na središnjem delu, i možda ih ima za nijansu više nego što bi bilo idealno ali posle par konsultacija sa uputstvom, ne verujemo da će biti ikakvih problema. Sa prednje strane vidimo i NFC nalepnicu, i tu treba prisloniti telefon koji to podržava, posle čega će se automatski obaviti uparivanje sa Boombox-om. Od interesantnih detalja, tu je i teleskopska radio antena, što je nešto što stvarno nismo dugo videli na modernim uređajima. Sa prednje strane, možda pomalo i nezgodno na dnu, su postavljeni i konektori i to jedan 3.5mm za analogni audio ulaz, 3.5mm izlaz za slušalice i USB port za flash ili eksterni disk.

Rezime

Dva 2.5W zvučnika na papiru ne zvuče baš tako impresivno, ali u praksi ovaj Boombox zvuči odlično, čak dosta bolje nego što smo očekivali. Šta to znači? Bas je veoma lepo definisan i nema govora o deformaciji zvuka prilikom maksimalnog pojačanja, solidno uravnoteženih visokih i srednjih tonova. Za one koji vole malo glasniju i bržu muziku, biće odličan izbor dok će ljubitelji klasike i drugih malo zahtevnijih žanrova verovatno potražiti neko drugo rešenje. Za kraj smo ostavili još jednu stvar, a to je činjenica da ovaj model radi regularno priključen na struju (kabl je u pakovanju), ili baš kao pravi Boombox, sa šest baterija C veličine! Bez obzira da li vam jedan multifunkcionalan uređaj zaista treba ili ne, SONY je uradio sjajan posao, o čemu možda najbolje govore silne pozitivne kritike samih kupaca.

Conclusion

The idea of two 2.5W speakers does not sound impressive, but in practice, this Boombox sounds great, much better than what we expected. It means the bass is nicely defined, there is no sound distortion even at maximum volume, and there are solid-balanced high and mid range tones. For those who prefer louder and faster music, this will be an excellent choice; however, fans of classical music and other demanding genres should seek another solution. This model works regularly connected to power outlet (cable is included) and as a real Boombox with six C-size batteries! Whether you need a multifunctional device or not, Sony has done a great job, while the tremendous positive reviews of buyers are the best indicators.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 83€

Gigatron ustupio: SONY ZS-BTY52 Boombox with Bluetooth
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com