Sony najavljuje poboljšanje α9 fotoaparata ažuriranjem softvera

Sony je danas najavio unapređenu verziju svojih α9 fotoaparata bez ogledala koja će biti dostupna kroz ažuriranje softvera.

Revolucionarni Sony α9 fotoaparat biće unapređen sa nekoliko velikih poboljšanja svog nagrađivanogi sistema Autofokusa (AF) i kvaliteta slike, kao i mnoštvo novih funkcija koje su dizajnirane za poboljšanje ukupnog procesa rada za profesionalne fotografe. Takođe, biće dostupna i nova ažuriranja softvera za α7R III i α7 III koja uključuju najnoviju “Real-time Eye AF” funkciju i mogućnosti snimanja u intervalima.

Softver ver.5.0 i ver.6.0 za α9

Nova verzija 5.0 softvera za α9 uključujennovorazvijeni Sony „Real-time Tracking” za praćenje objekta. Ovaj režim koristi najnoviji Sony algoritam, uključujući prepoznavanje objekata zasnovano na veštačkoj inteligenciji i obrađuje informacije o bojama, udaljenosti predmeta (dubina) kao prostornu informaciju kako bi osigurali da svi subjekti mogu biti uhvaćeni sa velikom preciznošću.

Dodatno, tokom fotografisanja ili snimanja ljudi ili životinja, veštačka inteligencija prepoznaje informacije o poziciji lica i oka subjekta,a oko vii subjekta se prati u realnom vremenu sa izuzetno visokom preciznošću. Pored toga, „Tracking On” funkcija pomaže pokretanje „Real-time Tracking” opcije u bilo kom trenutku pritiskom na određeno dugme i “Touch Tracking” opcije koja se brzo aktivira dodirom na ekran. 

Sony

Pored toga, uz ovaj novi softver verzije 5.0, Sony α9 fotoaparat dobiće nov „Real-time Eye AF”, najnoviju verziju priznate Sony Eye AF tehnologije. Ova uzbudljiva nova mogućnost koristi prepoznavenje objekata zasnovano na AI da bi otkrila i obradila podatke o lokaciji oka subjekta u realnom vremenu, a to rezultira poboljšanom preciznošću, brzinom i praćenjem učinka na Eye AF. U svim Autofokus režimima, fotoaparat automatski detektuje oči subjekta i aktivira Eye AF sa polu-pritiskom na okidaču. Fotoaparat bez problema sve vreme prati oči subjekta kada je u AF-C režimu. Pored toga, sa novim softverom, željeno oko (levo ili desno) subjekta može biti izabrano kao fokus.

Sony   Dodatne mogućnosti koje će biti dostupne uz novi softver, uključuju Touch Pad, Touch Tracking, prošireni opseg otvora blende za AF sa detekcijom faze koje je povećano sa F11 na F16 i Fast Hybrid AF za snimanje videa koji pruža glatko automatizovano fokusiranje.   Kvalitet slike će takođe biti unapređen sa α9 softver verzijom 5.0. Ovo posebno važi za reprodukciju boja, jer će fotoaparat preciznije beležiti suptilne promene osvetljenja za glatkije, prirodnije gradacije tonova u elementima poput neba. Tu je i novi algoritam AWB, koji proizvodi doslednije izbalansiranane slike tokom rafalnog snimanja. Druge nove funkcije za efikasnu kontrolu i upravljanje podacima uključuju poboljšanje My Dial i Dual Slot menija, funkcije za ocenjivanje i zaštitu fotografija.   Novi softver donosi i kompatibilnost sa Sony “Imaging Edge Mobile” [iii] aplikacijom, naslednikom “PlayMemories Mobile”.

Nova aplikacija nudi nekoliko novih funkcija poput aplikacije “Transfer & Tagging Add on” koja asistira u toku rada - omogućavajući fotografima prenos slika sa fotoaparata na smart telefone, putem FTP pozadinskog prenosa, dok istovremeno pruža podršku za uključivanje IPTC metapodataka na prebačenim fotografijama. Ovo je dobrodošao dodatak nakon nedavne ažuriranja softvera 4.0 za α9 kojim su znatno poboljšane funkcije fotoaparata sa FTP prenosom.   Verzija 6.0 firmver za α9 doneće i Eye AF podršku za detekciju očiju životinja, izuzetno uzbudljvu novinu za wildlife fotografe. To će dodati funkciju snimanja u intervalima za kreiranje time-lapse filmova.   Novo sistemsko ažuriranje softvera verzije 5.0 zakazano je za mart 2019. godine, a verzija 6.0 zakazana je za leto 2019.

Ver.3.0 softver za α7R III i α7 III

Sa novom verzijom 3.0 softvera, popularni Sony modeli α7R III i α7 III fotoaparata punog formata će dobiti poboljšane performanse u vidu funksije Real-time Eye AF. Ova funkcija dostupna u režimu AF-C sa jednostavnim polu pritiskom na tasteru za okidač. Real-time Eye AF za životinje v će takođe biti dostupan.   Pored toga, fotoaparta će dobiti funkciju snimanja u intervalima, koja će omogućiti vrlo jednostavno stvaranje time-lapse videa. Nova funkcija može se podesiti za bilo gde između 1 i 60 sekundi, sa ukpnim brojem snimaka od 1 do 9999. Praćenje AE osetljivosti se takođe može podesiti na “Visoko”, “Srednje” ili “Nisko” tokom snimanja u intervalima, što omogućava smanjenje promena ekspozicije tokom snimanja.

Novo sistemsko ažuriranje softvera verzije 3.0 zakazano je za april 2019.