Seasonic X-400 Fanless

Vrhunsko napajanje izlazne snage od 400W koje potpisuje Seasonic. Ono što ga izdvaja iz gomile jeste činjenica da nema ventilator, odnosno hladi se potpuno pasivno, kao i to da je modularnog dizajna. Ne košta baš malo, ali ko god da traži najbolje pasivno napajanje koje plus ima 80 Plus Platinum sertifikat, ne može da pogreši.

Za Seasonic je većina zaljubljenika u hardver sigurno čula, a ako neko i nije, dovoljno je reći da se radi o jednom od proizvođača najkvalitetnijih napajanja koja se mogu kupiti. Već smo videli brojne modele koji su od nedavno dostupni na našem tržištu i koji su stvarno uneli pravu pometnju, pošto predstavljaju stvarno veoma jaku konkurenciju. Jedna stvar je jasna, Seasonic napajanja nisu jeftina (pogotovo kod nas), ali se za uloženi novac dobija stvarno vrhunski kvalitet i tu nema nikakve dileme. Na red je došlo jedan od najzanimljivijih modela: X-400 Fanless, kompletno pasivno hlađeno napajanje. Ako kažemo da nosi 80 Plus Platinum sertifikat, jasno je da se radi o jednom od najboljih, ako ne i najboljem napajanju te vrste na svetu.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 400W, može izdržati i dosta više
  • Kompletno nečujno, pasivno hlađenje
  • Sjajne performanse
  • Kompletno modularan dizajn
  • Visoka efikasnost, 80 Plus Platinum sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 400W
  • Kompatibilnost: ATX12V, EPS12V
  • Sertifikat: 80 Plus Platinum
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: nema
  • Dimenzije: 160x86x150mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 1x PEG 6+2, 5x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: Over Power Protection (OPP), Over Current Protection (OCP), Over Voltage Protection (OVP), Under Voltage Protection (UVP), Short Circuit Protection (SCP), Over Temperature Protection (OTP)

Seasonic X-400 Fanless SS-400FL Active PFC F3

Već i samo pakovanje ovog modela govori da se radi o napajanju iz više klase: mekana torbica u kojoj dolazi samo napajanje, posebna futrola za kablove (svi kablovi su zasebni pošto je napajanje full modularno), zip plastične i velcro vezice, šrafovi za montažu i nalepnica, kao i prilično detaljno uputstvo je ono što će dočekati kupce po otvaranju poveće kutije. Odmah nailazimo na par napomena, potpuno logičnih za napajanje ovog tipa: prvo je da se mora obezbediti adekvatno hlađenje kućišta u kome će ovo napajanje stajati, a drugi je da se mora montirati sa otkrivenim otvorima za ventilaciju (dakle na gore ili dole, u zavisnosti da li će biti instalirano u donji ili gornji deo kućišta) tako da se dobije što bolji protok vazduha. Iako svakako da jeste dizajnirano da savršeno radi bez ventilatora, ne treba zaboraviti da elektronika ne voli toplotu, te da se treba potruditi da se obezbedi što bolji protok vazduha u kućištu kako bi se i napajanje što lakše hladilo. Interesantno je da sam proizvođač u Americi daje 7 godina garancije, što kod nas na žalost nije slučaj.

Napajanje je dimenzija od 160x150x86mm, što ne odskače mnogo od proseka, stim što odmah primećujemo naravno da nema ventilatora. Otvora za ventilaciju zato ima dosta, pa su zadnja i gornja strana napajanja perforirane praktično celom površinom, kako bi se obezbedio nesmetan protok vazduha. Sa zadnje strane vidimo da će napajanje raditi bez problema na mreži od 100-240V, pošto se radi o full-range modelu gde ne treba nigde birati ulazni napon posebnim prekidačem. Koliko je ovo napajanje kvalitetno izrađeno, možda najbolje govori to da se koristila ista platforma kao za modele X-650 i Platinum 660 koji su prilično poznati po vrhunskim performansama. Mali osvrt na specifikacije, ovo napajanje je deklarisano na maksimalnu snagu od 400W i to pri temeraturi od 35 stepeni, što je i prilično standardno za pasivno hlađene modele, dizajnirano sa jednom 33A 12V granom. Kombinovane 3.3V i 5V grane su deklarisane na više nego pristojnih 100W.

Kao full modularni model, svi kablovi se mogu skinuti, a pogled na konektore na samom napajanju nam govori da neće biti problema oko priključivanja kablova. Možda bi bilo lepo da su odgovarajući konektori na napajanju i kablovima obojeni istim bojama, a ne svi u crnoj boji, no stvar je krajnje jednostavna: 18 i 10-pinski konektori su za napajanje matične ploče, četiri 6-pinska konektora za IDE/SATA kablove, a četiri 8-pinska konektora za CPU i PCIe priključke. Osim kabla za matičnu ploču koji je sleevovan kvalitetnim zaštitnim omotačem, svi ostali su flat odnosno takozvani ribbon kablovi koji deluju prilično tanko. Kako se radi o modelu koji nosi 80 Plus Platinum sertifikat, efikasnost je prililčno visoka i neće padati bez obzira koliko se napajanje optereti, što je odličan pokazatelj kvaliteta. Naponi ostaju stabilni bez obzira na uslove rada, pa čak i na temperaturama malo većim od deklarisanih 35 stepeni: jednostavno, ovo napajanje bez problema može da se poredi sa najskupljim 80 Plus Platinum modelima sa tržišta.

Rezime

Nema nikakve dileme da imamo pred sobom izuzetno napajanje koje će definitivno i sa pravom privući pažnju kupaca. Radi se o modelu koji je predviđen za rad u sve popularnijim HTPC ili Office konfiguracijama, gde neće biti nekih zahtevnih grafičkih kartica koje pumpaju vreo vazduh u kućište. Kvalitet izrade, komponenti i performase su vrhunske i ovo napajanje zaslužuje vrlo visoke ocene. Da pomenemo i cenu, koja je u našim prodavnicama minimalno oko 150€, što nije baš malo. Ipak, ako želite apsolutnu tišinu, onda nema nikakvih prepreka da nabavite ovako nešto, znajući da bolje jednostavno, barem u ovom trenutku, ne postoji.

Conclusion

This power supply will surely attract the attention of buyers. It is a model designed to work in popular HTPC or Office configurations, where no complex graphics card pumps hot air into the case. The build quality, performance and features are superior and this power supply deserves high marks. The price is around 150 Euros on the local market, which is not affordable at all. However, if you want absolute silence, then you should opt for this model, bearing in mind the fact there is no better offer on the market at this point.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 150€

KimTec ustupio: Seasonic X-400 Fanless SS-400FL Active PFC F3
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)