Seasonic Platinum 860W SS-860XP2

U najkraćim crtama, ovo je jedno od najboljih napajanja koje se u ovom trenutku može kod nas pazariti, pa iako nije baš jeftino, pruža kvalitet i performanse koji imaju jako malo pravih konkurenata.

Malo bolji poznavaoci hardvera su se sigurno silno obradovali kada su Seasonic napajanja postala dostupna i kod nas. Jedno je sigurno, a to je da se radi o jedno od top proizvođača računarskih napajanja koji pored svoje ponude proizvodi i napajanja za druge retailer-e. U poslednje vreme se dosta priča o napajanjima koja ispunjavaju prilično strog 80 Plus Platinum standard, i pored toga što se radi o prilično skupim napajanjima, činjenica je i da je većina njih stvarno izuzetnog kvaliteta. Napajanje koje je stiglo na test spada u među najbolja koja se mogu kupiti, pa ni cena od skoro 250€ ne kvari utisak pošto ovakav hardver nije baš za svakoga.

Ključne karakteristike

  • 80 Plus Platinum sertifikat
  • Tiho hlađenje zahvaljujući 135mm ventilatoru
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 860W
  • Standard: ATX 12V v2.3
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120mm Hybrid Silent Fan Control
  • Dimenzije: 150 x 86 x 190 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 1x 4+4 pin CPU, 1x 8-pin CPU, 4x PEG 6+2pin, 8x Molex, 2x Floppy, 11x SATA
  • Dodatno: 80 Plus Platinum sertifikat, Over Voltage, Under Voltage, Over Current, Over Power, Short Circuit, OVer Temperature Protection

Seasonic Platinum 860W SS-860XP2

Ovo napajanje se vizuelno uklapa u Seasonic liniju, sa crnim mat kućištem koje ne odaje mnogo drugih detalja. Pakovanje je prilično bogato, sa kablom za napajanje, vezicama i trakama za sređivanje kablova unutar kućišta, i masom modularnih kablova za koje imamo i torbicu u kojoj će stajati kablovi koji se ne koriste. Ovo je Full Modular napajanje, što znači da se svi kablovi skidaju, a ono što nas posebno raduje jeste to da su svi konektori na samom napajanju lepo obeleženi, pa povezivanje kablova neće biti problem (mada ne bi bilo loše i da su različite boje, kao što smo mogli videti kod nekih drugih modela). Vidimo da napajanje sa z adnje i donje strane ima celom površinom perforacije koje omogućavaju maksimalan protok vazduha. Za hlađenje je zadužen 120cm ventilator, a što se tiče kontrole obrtaja, Seasonic je tu implementirao nešto veoma interesantno. Na napajanju postoji poseban prekidač (pored konektora) kojim se bira režim rada ventilatora. Standardni režim rada znači da će ventilator raditi pod svim opterećenjima (naravno, broj obrtaja će zavisiti od izmerene unutrašnje temperature u napajanju), dok Hybrid režim uključuje ventilator tek kada opterećenje pređe 30%, odnosno iznad temperature od 25 stepeni. Do 50% opterećenja će buka biti do 16dBA (što je praktično nečujno), dok će tek preko 50% opterećenja povećati broj obrtaja. U praksi, ovo znači da se dobija jedno od najtiših napajanja u ponudi. Ovaj sistem smo već videli i na nekim drugim modelima Seasonic-a, koja i ne spadaju u Platinum seriju, i što provereno dobro radi. Jedina primedba se odnosi na to što su funkcije prekidača vidljive samo na nalepnici, dok na samom napajanju nema ničega.

Po specifikaciji, vidimo da 3.3V i 5V grane pokrivaju po 25A svaka, dok im je ukupna izlazna snaga 125W, dok 12V (dizajn je takav da postoji samo jedna grana) pokriva čak 852W, što bi trebalo da bude dovoljno i za one najzahtevnije. Dimenzije napajanje su standardne, osim dužine od 19cm, tako da treba proveriti da li staje u kućište bez problema (a ne bi trebalo da ih bude u standardnim modelima). Kao što smo rekli, svi kablovi su modularni, a onaj za matičnu ploču je dužine 65cm i sleeve-ovan, dok su svi ostali kablovi flat (što znači i da će biti lakši za kabliranje), i dužina su 35, 50, 55, 60, 65, 70 i 85cm. Ukupno je na raspolaganju četiri 6+2 PEG konektora, 11 SATA, 8 4-pinska Molex-a i dva Floppy konektora, što je sasvim dobar izbor za napajanje ove snage. Što se tiče konstrukcije, ovo napajanje je veoma slično nekim modelima iz Gold serije, što i nije toliko čudno pošto su ti modeli bili i efikasniji od propisanih 80 Plus Gold procenata. Platinum standard traži 90%/92%/89% efikasnost na opterećenjima od 20%/50%/100%, a možemo da kažemo da je ovaj model još efikasniji, što ga čini jednim od najefikasnijih napajanja na tržištu, uz regulaciju napona koja je perfektna i praktično nigde nema prostora za bilo kakvu zamerku.

Rezime

Nije mnogo teško dati konačnu ocenu kada je ovakvo napajanje u pitanju, i ovo je bez ikakve dileme jedno od najboljih (ako ne i najbolje) napajanje koje smo do sada imali na raspolaganju. Postoje i skuplja i snažnija napajanja u ponudi, ali retko koje može u direktnom poređenju sa ovim da izađe kao pobednik. Ako tražite beskompromisan kvalitet i vrhunske performanse, onda Seasonic Platinum 860W definitivno treba uzeti u najuži izbor.

Conclusion

It is not difficult to make a final assessment when such power supply is concerned. This is without any doubt one of the best (if not the best) power supply that we have had. There are more expensive and stronger power supplies on the market, but few of them can be compared to this one. If you are looking for uncompromising quality and superior performance, Seasonic Platinum 860W should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 230€

Gigatron ustupio: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com