Seasonic Platinum 1000W

Ukoliko tražite vrhunsko napajanje snage 1000W, ovaj Seasonic model bi trebao da se nađe u samom vrhu liste. Koliko god da košta, opravdava svoju cenu bez ikakvih problema, pošto se radi o jednom od najboljih napajanja koje smo do sada mogli da vidimo.

Seasonic je jedno od najpoznatijih imena u svetu računarskih napajanja i konačno imamo priliku da vidimo model snage 1000W iz Platinum serije. Čini se da Seasonic nije nešto posebno žurio da izbaci Platinum modele, a iza toga stoji prosto želja da se tehnologija dovoljno usavrši da ne bude nikakvih nedoumica, već da se ponudi proizvode koji će bez problema ispunjavati prilično strog 80 Plus Platinum standard. Trenutno postoje dostupna dva modela, snage 860W i 1000W, i jasno je naravno da se radi o napajanjima koja su namenjena onim najzahtevnijim korisnicima koji ne pristaju na kompromise i nemaju problem da to i plate.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 1000W
  • Hybrid režim rada ventilatora
  • Fantastične performanse
  • Kompletno modularan dizajn
  • 80 Plus Platinum sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 1000W, Active PFC
  • Kompatibilnost: ATX12V / EPS12V
  • Sertifikat: 80 Plus Platinum
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 120 mm Double Ball-Bearing Fan, Hybrid Silent Fan Control
  • Dimenzije: 190x86x150mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 8-pin CPU, 6x PEG 6+2, 11x Molex, 2x Floppy, 8x SATA
  • Dodatno: Over Voltage Protection, Under Voltage Protection, Over Current Protection, Over Power Protection, Over Temperature Protection, Short Circuit Protection

Seasonic Platinum 1000W

Već na prvi pogled je jasno da je u pitanju nešto stvarno specijalno: napajanje je nešto većih dimenzija od 190x150x86 cm, i teži preko 2Kg, tako da deluje vrlo impozantno. Nešto veće dimenzije znače da treba obratiti pažnju na odabir kućišta odnosno proveriti u specifikacijama da li može da stane ovoliko napajanje. Kao jedno od najboljih Seasonic napajanja koje se može kupiti, pakovanje je očekivano bogato, i pored napajanja stiže platnena torba sa samo napajanje (ukoliko planirate da ga negde ponesete), kao i posebna torbica za kablove: jedna od odlika ovog modela je i potpuno modularni dizajn, tako da se svi kablovi mogu skinuti i staviti po potrebi. Za razliku od većine full modular napajanja, ovde su svi kablovi klasični, okruglog preseka a ne ribbon, flat varijanta, uredno sleeve-ovani, sa svim priključcima u crnoj boji.

Sa zadnje strane napajanja vidimo da je standardno, cela stranica perforirana kako bi se omogućio što bolji protok vazduha, a tu su i prekidač za napajanje (što nije tako čest slučaj kod modela ove snage) kao i konektor za naponski kabl. Prednja stranica ima raspoređene konektore za kablove: za razliku od nekih drugih proizvođača, Seasonic se opredelio da svi konektori budu crne boje, sa jasno označenom funkcijom, a kako nisu isti (nije isti broj pinova), nema mogućnosti da se pogreši i priključi pogrešan kabl. Pažnju nam privlači nalepnica preko prekidača kojim se reguliše profil rada ventilatora, što smo već videli na nekim Seasonic modelima, između Normal i Hybrid režima. Normal je jasno šta znači, paljenjem napajanja se pali ventilator, čiji se broj obtraja reguliše u zavisnosti od temperature unutar napajanja, dok se u Hybrid režimu ventilator ne uključuje sve dok se ne izmeri 25 stepeni, posle čega nastupa Silent režim rada gde je hlađenje nečujno sa izmerenih 16dBA, i tek kada opterećenje napajanje pređe 50%, počinje klasičan Cooling režim rada ventilatora. Ukoliko imate konfiguraciju koja ne troši mnogo struje, ovako nešto će definitivno biti sjajna stvar.

Ugrađeni ventilator je prečnika 120mm, sa dual-ball bearing ležajem, koji potpisuje čuveni Sanyo Denki, i spada u tiše modele koji se koriste u napajanjima. Napajanje je dizajnirano sa jednom 12V granom koja izdržava 83A odnosno 996W maksimalno, dok 3.3V i 5V grane dobijaju po 25A odnosno kombinovano 125W. Dizajn uključuje DC Connector Panel sa integrisanim modulom za regulaciju napona. Na raspolaganju je dosta kablova: jedan sa 20+4 ATX konektorom (dužina 590mm), po jedan sa 4+4 pin EPS12V/ATX12V i 8 pin EPS12V konektorima (dužine 650mm), tri PCIe kabla sa po dva 6+2 konektorima (dužine 600mm), dva kabla sa po tri Molex konektora (dužine 550mm+150mm+150mm), jedan kabl sa dva Molex konektora (dužine 350mm+150mm), tri kabla sa po tri SATA konektora (dužine 540mm+150mm+150mm), jedan kabl sa dva SATA konektora (dužine 350mm+150mm) i jedan kabl sa dva Floppy konektora (150mm dužine).

Rezime

Nema nikakve dileme da se radi o fantastičnom napajanju koje sa lakoćom prelazi 80 Plus Platinum specifikaciju koja je prilično stroga. Impresivni rezultati po pitanju regulacije napona i to na svim opterećenjima govore da je Seasonic uradio ozbiljan posao i da ima jako malo napajanja koja mogu da mu priđu. Ono što jeste moglo biti bolje jeste ripple suppression koji je i dalje odličan ali znamo da postoje modeli kod kojih je to još bolje rešeno, međutim to je stvarno više kao usputna primedba nego neka ozbiljnija zamerka. Očekivano, Platinum 1000W ispunjava kriterijume za Over Voltage Protection, Under Voltage Protection, Over Current Protection, Over Power Protection, Over Temperature Protection i Short Circuit Protection. Zaključak i nije tako teško dati: Seasonic je upotrebio izuzetno kvalitetne komponente u izradi, sa dizajnom koji je takav da će izdržati i velika opterećenja i temperatura a da se ni malo ne namuči ili ugrozi stabilnost sistema. Ovo je jedno od najboljih napajanja koje smo ikada imali na stolu, i koliko god da košta, bez ikakvih problema opravdava svoju cenu.

Conclusion

This is a fantastic power supply that exceeds the 80 Plus Platinum specification. The impressive results in terms of voltage control at all loads show that Corsair did a serious job and that there are very few of similar power supplies on the market. Ripple suppression could be better, there are models offering better ripple suppression, however, it is a marginal remark. Platinum 1000W meet the criteria for Over Voltage Protection, Under Voltage Protection, Over Current Protection, Over Power Protection, Over Temperature Protection and Short Circuit Protection. Seasonic used high-quality components with a design that will withstand high loads and temperatures without compromising system stability. This is one of the best power supplies we've tried, and no matter how much it costs, the price is justified.

Testirani proizvod je uzorak.

KimTec ustupio: Seasonic Platinum 1000W
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)