Schneider Electric i Enel doniraju makete za nastavu tehničkim fakultetima u Srbiji

Beograd, 13. septembar 2017. - Kompanija Schneider Electric, lider u upravljanju energijom i automatizacijom i kompanija Enel Valjevo, koja se bavi industrijskom automatikom, donirali su tehničkim fakultetima u Srbiji makete za obuku studenata i realizaciju novih projekata u saradnji sa privredom. Cilj donacije je da se omogući izvedba praktičnih vežbi na savremenim uređajima industrijske automatike za kontrolu kretanja električnih motora, koji se nalaze u automatskim proizvodnim linijama, CNC mašinama i robotima.

Schneider Electric

Po jedna maketa za obuku donirana je Elektronskom fakultetu u Nišu, Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i Mašinskom fakultetu u Beogradu, dok su po dve makete poklonjene Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Oprema će se koristiti u nastavi i omogući će da studenti svoja teoretska znanja primene na konkretnim aplikacijama kakve se sreću u industriji, što je jedan od aspekata dualnog obrazovanja. Oprema obuhvata PLC kontroler, frekventni pretvarač, servo pretvarač kao i sinhroni i asinhroni motor.

„Jedan od prioriteta kompanije Schneider Electric je ulaganje u budućnost, domaći potencijal, obrazovanje i unapređivanje mladih ljudi, jer su svakoj kompaniji potrebni stručni, obrazovani i kvalitetni saradnici. U partnerstvu sa kompanijom Enel doniraćemo ukupno 10 maketa, koje sadrže sve elemente koji se mogu pronaći u jednoj savremenoj mašini i predstavlja direktno prenošenje iskustava iz prakse u studentsku laboratoriju. Verujem da će ovo pomoći studentima da u realnim uslovima primene veštine i tehnike koje su naučili i budu u potpunosti pripremljeni na izazove u industriji.“ – izjavio je Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electric – a za Srbiju i Crnu Goru.

Pored osam maketa, napravljene su još dve, predviđene za privremenu upotrebu inženjering i OEM firmi kao pomoć pri usvajanju Schneider Electric najnovijeg softverskog okruženja za razvoj PLC aplikacija.