Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

Kompanija Sapphire je unazad nekoliko godina etablirala svoj brend kao sinonim za najbolje grafičke kartice bazirane na AMD-ovim GPU-ovima. To ne treba da čudi obzirom da je Sapphire najveći pojedinačni partner među proizvođačima Radeon grafičkih kartica. No, oni su taj status prvenstveno stekli zahvaljujući izvanrednim proizvodima, koji uspešno izvlače maksimum iz AMD-ovih GPU-ova zahvaljujući nizu tehnoloških rešenja koje je Sapphire usavršio.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

Nama je na test stigla perjanica među Radeon RX 470 modelima. U pitanju je NITRO+ model opremljen sa 8GB veoma brze GDDR5 memorije. Ova kartica koristi najnoviju generaciju vrhunskih Sapphireovih kulera, koji koristi tri debele toplotne cevi – dve od 8mm i jednu od 6mm i dva 95milimetarska ventilatora koji se veoma lako mogu zameniti. Kompletan rashladni sistem je izuzetno tih i izuzetno efikasan. U stanju neopterećenja, dakle kad se ne igrate, vantilatori se u opšte ni ne okreću! Tek kad temperatura GPU-a dosegne 52 stepena Clezijusa, ventilatori polako počinju da se rotiraju.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

NITRO+ hladnjak dolazi sa LED osvetljenim Sapphire logoom, čiju je boju moguće menjati pritiskom na dugme na samoj kartici, odnosno kroz specijalnu Sapphireovu aplikaciju. Moguće je podesiti da se boja menja naspram temperature GPU-a ili broja obrtaja ventilatora ili po sopstvenom ukusu i željama bez nekog pravila. Ovo je simpatičan dodatak koji će pogotovo umeti da cene vlasnici kućišta sa pleksiglas stranicom, koji vole da pokazuju svoje komponente.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

Ispod fenomenalnog hladnjaka nalazi se potpuno redizajnirana štampana ploča i naponska jedinica. Sapphire NITRO+ koristi „Black Diamond“ navojnice, koje su mnogo hladnije i mnogo efikasnije u odnosu na standardne, tako da nema bojazni od eventualnog efekta „cviljenja“ pod visokim opterećenjem, a i čitava kartica disipira manje toplote. Takođe, Sapphireov sopstveni dizajn koristi jedan 8-pinski naponski konektor, što dodatno podiže pouzdanost i proširuje overklok marginu.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

U realnom radu, tokom nedelju dana našeg testiranja, kartica se pokazala u fenomenalnom izdanju. Tiha, hladna i veoma, veoma brza! U grafikonu možete videti rezultate koje Sapphire Radeon RX 470 NITRO+ postiže u 1080p rezoluciji, kojoj je i namenjena. Treba imati na umu da je Radeon RX 470 naslednik vremešnog Radeon R7 370. Ubrzanja koja donosi RX 470, naspram R7 370 su frapantna. Generacijski jaz je više nego očigledan. U pitanju je sasvim novi nivo performansi. Ne bitno da li su u pitanju DirectX 11 ili DirectX 12 naslovi, Radeon RX 470 postavlja novi reper performansi u svojoj klasi.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

Na kraju nameće se nedvosmislen zaključak – Spphire je sa svojim Nitro+ modelom, predstavio AMD-ov Radeon RX 470 GPU u najboljem mogućem izdanju, demonstrirajući svu snagu nove „Polaris“ generacije proizvedene u 14 nanometarskoj tehnologiji.

Sapphire Radeon RX 470 NITRO+

Kombinacija Sapphireove kartice i AMD-ovog GPU-a rezultuje moćnim, a opet razumno pristupačnim grafičkim akceleratorom, koji će savršeno ispuniti sve vaše zahteve za ultimativnim FullHD 1080p gamingom, bilo da su u pitanju DirectX 11 ili DirectX 12, odnosno Vulkan bazirane igre. Sapphire Radeon RX 470 Nitro+ je prava opcija za upgrade sa bilo koje kartice iz prošle ili pretprošle generacije i sigurna investicija na duže staze.