SanDisk čitači kartica

Kada jedan od vodećih proizvođača memorijskih kartica napravi i čitače za njih, zemerki teško da može da bude. Tako i jeste, pa su dva modela koja smo probali veoma kvalitetna i brza. Prvi model, MicroMate odlikuju minimalne dimenzije i podrška za SD i SDHC formate. Drugi čitač, ImageMate podržava čak 12 različitih formata kartica.

Kako danas digitalni aparati imaju senzore sve veće i veće rezolucije (već je 10MP postalo normalna stvar), a memorijske kartice sve većeg kapaciteta i jeftinije, brzina transfera podataka sa kartice na računar dobija sve više smisla. Iako većina korisnika ne razmišlja puno o ovome, zamislite samo da morate da čekate 15ak minuta da iskopirate podatke sa vaše nove kartice kapaciteta 4GB. Uglavnom su u pitanju fotografije, a ponekada je i bitno da transfer bude što brži. Kao jedan od vodećih proizvođača memorijskih kartica, SanDisk je spremio i brze čitače, za razne formate. Glavne odlike ovih čitača su brzina.

Ključne karakteristike

  • Oba čitača su veoma kvalitetno napravljena
  • Koriste Hi-Speed USB 2.0 interfejs
  • MicroMate je minijaturnih dimenzija
  • ImageMate podržava veliki broj različitih formata memorijskih kartica

Utisak kvare

  • Širina MicroMate čitača će verovatno blokirati susedni USB port

Specifikacija

SanDisk MicroMate - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Podržani formati: SD, SDHC
  • Operativni sistemi: Windows 2000, XP, Vista, Mac OS X v10.1.2+

    SanDisk ImageMate - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Podržani formati: CF I, CF II, SD, miniSD, MMC, MMC Plus, RS-MMC, RS-MMC Dual Voltage, MMCmobile, MS, MS PRO, MS Duo, MS PRO Duo, SM, xD/xD Type M & H
  • Operativni sistemi: Windows 98SE, ME, 2000, XP i Macintosh OS 9.1.x i 9.2.x; OS X v10.1.2+

SanDisk MicroMate

Ukoliko imate digitalni aparat koji "troši" SD kartice, MicroMate može biti vrlo interesantno rešenje. Ovo je portabilni čitač memorijskih kartica, veličine malo šireg USB fleš diska. Još jedna sličnost je to što se sa jedne strane nalazi i USB konektor. Prvo što nam pada na pamet je da bi ovo trebao da bude osnovni deo opreme svakog iole ozbiljnijeg fotografa, koji na ovaj način osigurava da će moći da pročita memorijsku karticu na bilo kom računaru. Pored standardnog SD formata, podržan je i SDHC (novije SD kartice visokog kapaciteta), ali preko adaptera i MicroSD. Čitač koristi Hi-Speed USB 2.0 interfejs, čiju brzinu i koristi u potpunosti.

Glavna prednost ovog čitača je veličina, pošto omogućava da ga nosite svuda sa sobom. Plastični, zaštitni providni pokopac ima mali prorez, pa se može lako zakačiti na privezak za ključeve. Čitač je kvalitetne izrade, i deluje vrlo čvrsto. Praktično jedina stvar koja nam se nije mnogo svidela je to što će zbog širine čitača, susedni USB port biti blokiran, što će eventualno značiti vlasnicima laptop računara. Brzina transfera podataka sa i na karticu je odlična, ali treba imati na umu da zavisi i od same kartice. Ono što je najbitnije je da sam čitač neće ni u jednom trenutku predstavljati ograničavajući faktor.

SanDisk ImageMate

Ovaj čitač je planiran za one koji koriste uređaje sa različitim formatima memorijskih kartica. Dovoljno bi bilo da vam dođu prijatelji sa Sony i Fuji digitalnim aparatima, pa će se podrška zaista velikog broja formata pokazati vrlo praktičnom. Ovaj čitač podržava ukupno 12 formata koji pokrivaju praktično sve ono što vam može ikada zatrebati. Sam uređaj se sastoji iz dva dela, postolja i čitača. Čitač se može postaviti i normalno, na sto, a guma ovalnog oblika sa donje strane će sprečiti klizanje po podlozi. Kada se postavi u svoje ležište na postolju, čitač stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na horiztontalu.

USB konektor se nalazi unutar postolja, i postavljanje i vađenje čitača predstavlja vrlo jednostavan posao. Na čitaču postoji 5 dioda, jedna koja označava da je čitač uključen, i po jedna dioda za aktivnost svakog od 4 slota za kartice. Ovaj čitač koristi takođe Hi-Speed USB 2.0 vezu, i brzina transfera ni na koji način nije ograničena samim čitačem, već vrstom kartice. Na čitaču postoji i taster koji se može programirati tako da na pritisak štampa, prikazuje, šalje email-om ili kopira fotografije sa kartice. Po kvalitetu izrade i brzinom transfera, ovaj čitač definitivno ima malu konkurenciju.

Rezime

Oba čitača su veoma zanimljiva, a cene sasvim pristupačne. Svi oni koji imaju digitalne aparate i traže čitače kartica, definitivno bi trebali da pogledaju SanDisk modele. Za uloženi novac dobijaju odličan kvalitet i vrlo brz transfer.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2008.):

SanDisk ImageMate 30€
SanDisk MicroMate 18€

Soft-Division ustupio: SanDisk MicroMate i ImageMate
zvanični sajt distributera: www.soft-division.co.yu
zvanični sajt: www.sandisk.com