Samtec S-1230

Dosta dobar 2.1 sistem zvučnika namenjen onima koji pored klasičnog stereo interfejsa cene i FM radio, ali i mogućnost da direktno priključe flash, hard disk ili SD memorijsku sa muzikom i direktno puštaju bez dodatnog softvera.

Samtec nije ime koje prepoznajemo po zvučnicima i uređajima namenjenim reprodukciji zvuka, ali jeste kao proizvođač široke palete periferijskih uređaja među kojima ima i zvučnika. Model Samtec S-1230 spada u 2.1 sisteme koji su sve popularniji, stim što predstavlja rešenje za one koji vole da slušaju muziku i bez paljenja računara. Proizvođač je spojio atraktivan dizajn, dobre zvučne karakteristike i interesantan set opcija za sistem koji praktično funkcioniše potpuno autonomno, pa pored priključivanja eksternog izvora zvuka (recimo, računar ili neki multimedijalni plejer), podržava i priključivanje eksternog USB diska ili flash memorije, ili SD memorijskih kartica, kao i reprodukciju WMA i MP3 formata, ali i FM tjuner koji će obradovati one koji vole da slušaju radio.

Ključne karakteristike

  • Podržava direktnu reprodukciju muzike sa SD memorijskih kartica i USB eksterne memorije ili diska
  • Ugrađeni FM tjuner
  • Solidan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 1x 3.5mm, USB
  • Snaga: 32W
  • Dodatno: Direktna reprodukcija MP3 i WMA fajlova preko USB interfejsa, FM tjuner, displej, čitač memorijskih kartica

Samtec S-1230

Ovo je solidno kompaktan 2.1 sistem koji se sastoji od dva satelita manjih dimenzija i subwoofera srednje veličine. Sateliti su smešteni u plastična kućišta, dok je subwoofer u drvenom, mada doduše ima plastičnu prednju masku i plastificiran je po površini. Svi zvučnici su crne boje, sa srebrnim prstenom oko samih drajvera. Najviše pažnje privlači displej sa prednje strane (plavo LED pozadinsko osvetljenje), ispod koga su četiri funkcijska tastera (Play/Pause, Back, Skip i Mode). Za regulisanje zvuka, sa gornje strane su tri mala potenciometra (Bass, Treble i Volume). Sa bočne strane subwoofera se nalaze USB 2.0 port i slot čitača SD memorijskih kartica, preko kojih se direktno mogu povezati eksterni hard ili flash disk. Podržani su WMA i MP3 fajlovi i učitavaju se trenutno.

Na displeju se pored osnovnih informacija prikazuje recimo i FM radio frekvencija, a sa zadnje strane možemo videti i teleskopsku antenu koja će pomoći da se dobije bolji prijem signala. Pored fiksiranog naponskog kabla i On/Off prekidača, vidimo i dva para RCA priključaka, jedan za ulazni stereo signal (preko 3.5mm interfejsa) a drugi za priključivanje satelita na kojima su zvučni kablovi fiksirani. Bass reflex otvor na subwooferu stoji bočno, tako da se on teoretski može prisloniti i skroz do zida, stim što naravno ostaje pitanje koliko je praktično da stoji na podu i do zida, zbog ovih konektora i kontrola, dok će pozicioniranje na sto dovesti do malo više vibracija zbog basa.

Rezime

Sistem je snage 32W a iako to ne zvuči mnogo, dovoljno je snažan za prostorije srednje veličine, ali i neka manja okupljanja. Kada se pojača do kraja, primećuje se mali šum, no pored toga nema nekih ozbiljnijih zamerki. Bas je dosta dobro definisan, solidno snažan i bez nekih deformacija, dok su srednji i visoki tonovi fino izbalansirani i zastupljeni. Dosta toga će zavisiti od kvaliteta ulaznog signala i stepena kompresije samih fajlova koji se puštaju, pa savetujemo da se ne škrtari na tome. Cena je oko 50€, što je sasvim dobra cifra za ovako fleksibilan uređaj koji nudi toliko različitih opcija za reprodukciju zvuka.

Conclusion

This 32W system is powerful enough for medium room size and some minor assemblies although it does not sound that way. When you step up the volume to end, small noise is present but in addition to that, there is nothing else to reproach. Bass is well defined, solid and strong without deformations, while middle and high tones are finely balanced. A lot will depend on the quality of the input signal and the degree of compression of the reproducing files, so we advise you not to be stingy on that. The price is 50€, which is quite affordable for such a flexible device that offers so many different options for audio playback.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2012.): 50€

Sampro ustupio: Samtec S-1230
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs