Rollei X-7 Bluetooth zvučnici za tablet

Interesantan Rollei gadget koji je namenjen onima koji nisu baš oduševljeni kako im zvuči muzika koju puštaju sa tableta. Ovo je 2.0 sistem zvučnika od 5W, sa Bluetooth interfejsom i NFC čipom koji i dodatno olakšava povezivanje sa tabletom ili telefonom.

Retko ko može da se pohvali baš nekim impresivnim zvukom kada su tableti u pitanju, i bez obzira da li su zvučnici smešteni napred (kao recimo kod Nexus 10 modela) ili pozadi (kao što je slučaj sa većinom drugih tableta), jednostavno isuviše su slabi da bi se dobio glasniji i kvalitetniji zvuk. Na tržištu već znamo da postoji par vrlo interesantnih modela postolja i docking station-a koji su namenjeni baš tabletima, tako da ne manjka opcija. U ovom slučaju nam je na test stigao interesantan gadget kompanije Rollei, za koju još nismo čuli, a radi se o vrlo praktičnom, prenosnom postolju za tablet. U čemu je stvar i šta je to proizvođač uspeo da napravi, odmah smo požurili da proverimo.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, sklapa se i zgodan je za nošenje
  • Kvalitetna izrada
  • Dobar zvuk
  • NFC tag za lako uparivanje preko Bluetooth-a

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: Bluetooth v.2.1, AVRCP, DSP
  • Baterija: 850mAh
  • Dimenzije: 20 x 7.3 x 3.2 cm
  • Težina: 260g

Rollei X-7

Ovo postolje stiže sklopljeno, i da nije zvučnika koji su frontalno postavljeni sa zaštitnim mrežicama, jako teško bi bilo pogoditi o čemu se zapravo radi. Kada je sklopljeno, ovo postolje staje i u džep od jakne ako zatreba. Iako je spolja crna i ne baš tako atraktivna mat plastika, šasija je metalna i cela skalamerija teži više nego što bi se reklo na prvi pogled (iako ne prelazi 300g sve zajedno). U suštini, postoje tri improvizovana kraka, dva koja stoje horizontalno i razdvajaju se pod proizvoljnim uglom i treći koji se uspravlja i preklapa, tako da se tablet vrlo lako postavlja i fiksira, bez obzira na dijagonalu ekrana. Zbog ovoga, ovo postolje može da se koristi i sa telefonom bez ikakvih problema. Inače, prednje ivice na koje drže tablet u mestu su presvučene gumom, tako da ne morate brinuti oko toga da li će površina tableta biti oštećena ili ne.

Sve kontrole (On/Off prekidač) i konektori (3.5mm Aux i MicroUSB), kao i statusna dioda su smešteni sa bočne strane i lako su pristupačni. USB port služi za punjenje integrisane baterije od 850mAh, koja je tu da napaja zvučnike ako postolje ponesete negde gde nema slobodnog strujnog priključka, sa autonomijom od oko 4h kontinualnog slušanja muzike. Sigurno su svi primetili NFC oznaku sa gornje strane, a to znači da je ugrađen ovaj čip koji će u kombinaciji sa tabletom ili telefonom koji to podržava ponuditi automatsko uparivanje preko Bluetooth interfejsa. U protivnom je potrebno ručno uneti parametre i upariti zvučnike.

Rezime

Sistem ima na raspolaganju 5W snage, što nije tako mnogo, ali je dosta bolje od onoga što tablet može da ponudi. Zvuk je dosta dobar, dovoljno glasan da može da se sluša muzika čak i u malo bučnijem okruženju. Povezivanje je jednostavno, pogotovo ako se koristi integrisani NFC tag. Sve zajedno, za oko 40tak evra se dobija vrlo fleksibilno postolje koje se može koristiti u kombinaciji sa svim Bluetooth uređajima.

Conclusion

The system has 5W of power available, which is not so much but it's a lot better than what the tablet has to offer. The sound is very good, loud enough so the users will be able to listen to music even in a noisier environment. Connectivity is easy, especially if one uses an integrated NFC tag. Overall, this flexible stand can be used in combination with all other Bluetooth devices available at affordable price of 40 Euros.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 43€

Gigatron ustupio: Rollei X-7
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com