Rodna neravnopravnost predstavlja problem za više od trećine IT stručnjaka

Nova studija kompanije Kaspersky Lab, koja je obuhvatila 5.000 IT eksperata širom Evrope, naglašava uzroke rodne neravnopravnosti u tehnološkoj industriji i rešenja za koja oni koji su već u industriji veruju da mogu dati rezultate.

Studija je pokazala da je 38% žena u tehnološkoj industriji, prilikom ulaska u nju, bilo zabrinuto zbog rodne podeljenosti u njihovoj organizaciji, u poređenju sa 29% muškaraca. Gotovo polovina (48%) IT eksperata u Evropi radi u pretežno muškom timu, što je šest puta veći broj od onih koji rade u ženskoj ekipi (7%). Više od polovine žena IT stručnjaka širom Evrope (53%) izjavilo je da je manje verovatno da će se pridružiti organizaciji ukoliko u njoj uoče rodnu neravnotežu, u poređenju sa samo 38% muškaraca.

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab takođe otkriva:

  • Više od trećine (37%) žena u IT industriji kaže da ih je nedostatak ženskih eksperata u ovoj oblasti naveo da preispitaju svoje želje kada je u pitanju ostvarivanje karijere u tehnološkom sektoru.

  • Gotovo trećina (30%) žena koje su donosioci odluka u IT sektoru kažu da su iskusile tzv. „mansplaining“ na svom random mestu.

  • Više od četiri u deset ispitanih žena (43%) smatralo je da je veća verovatnoća da će napredovati u okruženju u kom je jednak broj muškaraca i žena ili u okruženju u kom dominiraju žene.

  • 40% žena koje su donosioci odluka u IT sektoru veruje da bi vlade i univerziteti trebali da pokrenu inicijative koje bi mlade devojke i žene inspirisale ka budućim karijerama u tehnološkom sektoru.

  • I muškarci i žene imali su pozitivne odgovore kada je u pitanju njihovo iskustvo u IT sektoru, rekavši da je ono bilo „stimulativno“ (57% muškaraca u odnosu na 59% žena) i „kolaborativno“ (51% muškaraca naspram 49% žena). Manje od četvrtine ga je opisalo kao stresno (22% muškaraca u odnosu na 24% žena).

  • Dobra plata je najatraktivnija karakteristika svakog IT posla i za žene (46%), kao i za muškarce (49%).

Istraživanje je predstavljeno na okruglom stolu u londonskoj kancelariji kompanije Kaspersky Lab, a domaćin ovog skupa bila je voditeljka Kejt Rasel (Kate Russell) sa BBC Click-a. Okrugli sto je okupio ekperte iz IT industrije kako bi raspravljali o tome koje aktivnosti se mogu preduzeti unutar industrije kako bi se postiglo raznoliko radno okruženje.

“Uočena je kontinuirana podzastupljenost žena u IT sektoru širom Evrope. Iako ne postoji instant rešenje za uravnoteženje rodne podele unutar naše industrije, naša istraživanja i debate pomažu nam da shvatimo na koji način možemo stvoriti više interesovanja za tehnološku i sajber bezbednost i učiniti je privlačnijom i pristupačnijom ženama. Ulozi ovde su veći od pojedinačnih karijera, ali industrija sajber bezbednosti će imati koristi od većeg broja žena koje će se joj se pridružiti i doneti drugačiji pristup praćenju, analizi i zaštiti od sajber pretnji “, izjavila je Ilijana Vavan, generalna direktorka kompanije Kaspersky Lab za Evropu, koja je predstavljala kompaniju na okruglom stolu.

Grupa je raspravljala o planu da se podstakne veća raznolikost, kako se uhvatiti u koštac sa „paradoksom neravnoteže“ koji žene doživljavaju u tehnološkoj industriji i zadržavanju talenata.

Za Indiju Lukas (India Lucas), menadžerku sektora za veštine, talenate i raznolikosti u organizaciji techUK, ključno je definisati šta podrazumevamo pod tehnologijom: „Moramo osporiti sadašnju percepciju o tome što je to karijera u tehnološkoj industriji. To nije samo jedna stvar. Organizacijama su potrebni regruteri koji će pronalaziti ženske kandidatkinje, a nama je potrebna edukacija kako bi smo promenili nesvesnu pristranost “, rekla je ona. Vinsi Vong (Wincie Wong), vođa sektora za digitalne predloge u kompaniji RBS i jedan od osnivača inicijative “Tech She Can” PwC mreže dodala je: “Moramo naglasiti šta karijera u tehnološkom sektoru može učiniti za mlade devojke u ovoj oblasti, fokusirajući se manje na kodiranje, a više na uticaj koji vi možete imati.

Takođe moramo da promenimo terminologiju koja se koristi u ovoj oblasti, tako da bude rodno neutralnija i da ne bude odbojna za žene. Eva Magiera (Ewa Magiera) je šefica zajednica “Code First Girls”, koje za cilj imaju povećanje raznolikosti u tehnološkom sektoru. „Fokus je na elementu matematike u tehnologiji, koji bi mogao da bude odbojan, posebno zbog toga što je tehnološki sektor mnogo širi pojam od kodiranja. Druge veštine, kao što su kreativnost i empatija, takođe su dragocene u ovoj industriji.” Istraživanje, kao i debata za okruglim stolom postaviće radnu agendu za kompaniju Kaspersky Lab, kroz koju će ona moći da podstakne promene u industriji i koja će biti objavljena kasnije ove godine kao deo tekuće CyberStarts inicijative.

O istraživanju

Kompanija Kasperski Lab je angažovala kompaniju Arlington Research da sprovede istraživanje među muškarcima i ženama koji su zaposleni u IT ili tehnološkom sektoru kako bi istražili percepciju rodnih razlika unutar industrije, slučajni seksizam, prepreke za IT / tehničku karijeru među polovima i šta je to što je motivisalo muškarce i žene da razviti karijeru u ovoj industriji. Kompanija Arlington Research sprovela je onlajn anketu u pet zemalja: Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.

Izvršeno je 5.000 intervjua širom Evrope (1.000 intervjua po zemlji), podeljenih jednako između muškaraca i žena (500 muškaraca i 500 žena intervjuisanih po zemlji). Baza ispitanika iz svake zemlje sastojala se od odraslih osoba starih 18 godina ili više, koji su trenutno zaposleni u IT ili tehnološkom sektoru, u organizacijama svih veličina. Ispitanici su zahtevali onlajn pristup kako bi izvršili anketu. Istraživački rad je sproveden od

  1. do 16. decembra 2018. godine.