Roditeljski nadzor: izigravanje lošeg policajca ne štiti decu od onlajn pretnji?

Rizik koji sa sobom nosi odrastanje u okviru onlajn sveta ne samo da zadaje roditeljima glavobolje, već se pravi razlog za brigu zapravo krije u vremenu koje njihova deca provode onlajn. Kao rezultat toga, trećina roditelja ograničava količinu vremena provedenog na internetu kako bi zaštitila svoju decu od opasnosti koje vrebaju sa interneta. Ali, postoje i druge mere koje roditelji mogu preduzeti kako bi minimalizovali rizik i pomogli svojoj deci da iskoriste sve one pozitivne strane digitalnog sveta.

Oslanjanje mlađe generacije na internet vodi ka tome da je trećina (33 odsto) roditelja zabrinuto zbog internet zavisnosti. Ova briga potkrepljena je ciframa do kojih su došle kompanije Kaspersky Lab i B2B International. Po rečima roditelja, saznali su da je svako deseto dete (12 odsto) mlađe od osamnaest godina - zavisno od interneta. Pored brige da će njihova deca videti neprikladne ili eksplicitne sadržaje (36 odsto) ili komunicirati sa strancima (32 odsto), nemogućnost udaljavanja dece od onlajn sveta brzo postaje glavna briga za roditelje.

Polovina roditelja (51 odsto) smatra da su onlajn pretnje usmerene ka njihovoj deci u porastu. Vreme koje njihova deca provode onlajn predstavlja faktor koji pogoršava mogućnost zaštite njihove bezbednosti. Ova zabrinutost navela je 33 odsto roditelja da pojača restriktivne mere u pogledu vremena koje njihova deca provode na internetu. Međutim, ograničavanje vremena provedenog na internetu ne čini nužno njihovu decu bezbednim od opasnosti koje vrebaju. U periodu od 12 meseci, 44 odsto dece bilo je suočeno sa najmanje jednom onlajn pretnjom. Uz to, jedno od desetoro dece imalo je pristup neprikladnom sadržaju (12 odsto) ili je došlo u dodir sa malicioznim softverima i virusima (10 odsto).

Zbog toga, alternativa za roditelje mogla bi biti fokus na pružanje podrške svojoj deci na druge načine – kao na primer - kroz edukaciju. Više od trećine roditelja (37 odsto) redovno razgovara sa svojom decom kako bi ih upoznali sa pretnjama koje vrebaju onlajn, dok 31 odsto pokušava da nadgleda svoju decu u toku korišćenja interneta, potencijalno otvarajući prostor za pravovremeno prepoznavanje pretnji i tako dopunjujući napore u učenju.

“Roditelji žele da zaštite svoju decu, ali prosta zabrana pristupa internet svetu nije nužno najbolji način da se željeno i učini. Edukacija i komunikacija zajedno igraju veliku ulogu u osiguravanju da deca koriste internet odgovorno i bezbedno,” izjavio je Dmitri Alešin (Dmitry Aleshin), zamenik direktora u sektoru za marketing proizvoda u kompaniji Kaspersky Lab.

“Takođe, važna je upotreba dodatnih softvera kako bi se osigurala zaštita. Ograničavanje vremena provedenog onlajn je ključni deo procesa, ali neće imati efekata ukoliko je to jedina mera. Tehnologija može smanjiti rizike, omogućavajući deci da bezbedno istraže sve pozitivne aspekte interneta i razviju digitalne veštine, bez potrebe da strahuju od sajber pretnji.”

“Kaspersky Safe Kids” je rešenje dizajnirano kako bi pomoglo roditeljima da ostvare efektivniji pristup u pružanju zaštite od opasnosti koje decu vrebaju onlajn. Koristeći ovo rešenje, roditelji mogu da odaberu ili da blokiraju pristup određenim aplikacijama i vebsajtovima, ili da pomognu deci da postanu svesnija opasnosti koja vreba njih same, upozoravajući ih da su određeni sajtovi ili aplikacije kojima pristupaju rizični i mogu imati opasan sadržaj.

Za više informacija o besplatnoj i premijum verziji rešenja Kaspersky Safe Kids, posetite Kaspersky Lab vebsajt. Da pročitate kompletan izveštaj “Anketa o rizicima potrošačke sigurnosti za 2017. godinu - "Ne prijavljivati se, već živeti onlajn”, kliknite ovde.