Registar planskih dokumenata za bolje uslove poslovanja

Saradnjom Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Republičkog geodetskog zavoda i USAID-a, uz angažovanje kompanije OSA računarski inženjering, kao izvođača, razvijen je i pušten u rad digitalni centralni registar planskih dokumenata Srbije. Tako će svi prostorni i urbanistički planovi, putem interneta, biti dostupni svim građanima.

Zvanično press saopštenje

Centralni registar planskih dokumenata je značajan deo informacionog sistema državnih organa, popularno e-uprava. Njegovo uvođenje obezbeđuje znatno brže obavljanje svih aktivnosti vezanih za razvoj i investiranje, od početne ideje, preko pribavljanja građevinske dozvole, sve do realizacije same investicije.

Centralni registar planskih dokumenata omogućuje građanima, projektantima i investitorima trenutni uvid u urbanističke i prostorne planove za čitavu teritoriju Srbije putem javnog internet portala iz sopstvene kancelarije, kuće ili stana. Potpuni uvid u registar obezbeđuje kvalitetniji i brži razvoj i realizaciju investicija na čitavoj teritoriji Srbije, bez obzira na to da li se radi o gradovima, razvijenim ili opštinama u razvoju.

„Jedan od glavnih postignutih ciljeva projekta je da se planska akta i ostali dokumenti formiraju, razmenjuju, arhiviraju i objavljuju u elektronskom obliku. Korišćenjem UniDocs softvera, OSA Računarski inženjering omogućio je uređenje i klasifikaciju planskih akata do koje će svako moći da dođe vrlo brzo, jednostavno i samostalno“, izjavio je Boris Damjanović, direktor razvoja u kompaniji OSA Računarski inženjering.

U prvom kvartalu izdato je preko 750 dozvola, a zaključno sa polovinom maja i više od hiljadu elektronskih građevinskih dozvola. Kako je najavljeno, trend izdavanja elektronskih građevinskih dozvola će se nastaviti i biće još popularniji kako vreme bude odmicalo.

Registar koji je implementiran u okviru Republičkog geodetskog zavoda uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i kompaniju OSA Računarski inženjering, funkcionise od 17. decembra 2015., a do sada je uneto oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi na internet stranici www.crpd.gov.rs.